ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Doi asteroizi au trecut pe lînga Terra. Ce spun specialiștii despre acest eveniment




 

 

Pe 12 decembrie 2012, Pămîntul a avut parte de o “întîlnire de gradul III” cu doi asteroizi, care au trecut prin apropierea planetei noastre. Uriașul Toutatis a fost însoțit de un asteroid mai mic, numit XE54, recent descoperit.

 

Asteroidul XE54, care a fost observat de astronomi abia pe 9 decembrie, a trecut pe lînga Pamant la ora locala 12.00 p.m.. El se apropie de planeta noastră o data la 2,72 ani.

Și Toutatis a trecut la o distanță apreciabilă. El se va intoarce peste 4 ani, iar data viitoare s-ar putea ca traiectoria lui sa fie mai apropiată de planeta noastră.

Din fericire, cele două corpuri cerești nu sunt o amenințare pentru Terra, însă astronomii sînt încîntați de eveniment, pentru că pot afla detalii despre aceste corpuri cerești.

XE54 are numai 28 de metri lațime și va trece la o distanță de 226.000 de km de Terra, iar Toutatis la 6,9 milioane de kilometri distanță.

Toutatis este un asteroid uriaș, avînd 4,46 km lungime și 2,4 km lățime. În comparative, roca spatiala care a dus la dispariția dinozaurilor a avut o lățime de aproximativ 10 km.

El este unul din cei mai mari asteroizi care s-a apropiat de Pămînt, scrie National Geographic.

În ziua de 12 decembrie, el se afla la peste 6,9 milioane de kilometri distanță de Terra, ceea ce, din punct de vedere astronomic, înseamnă ca “a trecut aproape” de planeta noastră.

Specialiștii sînt foarte interesați de acest asteroid, pentru că vor sa ale detalii noi despre compoziția și traiectoria lui.

Toutatis 4179 trece prin apropierea Terrei o dată la 4 ani. “Se învîrte asemeni unui giroscop”, explică Michael Busch, de la National Radio Astronomy Observatory, modul în care se deplasează prin spațiu acest uriaș asteroid.

Fiecare apropiere de Soare sau de Pămînt îi schimbă puțin traiectoria, din cauza gravitației, însă aceste modificări sînt foarte importante pentru astronomi.

Aceștia cred că Toutatis s-a format din coliziunea și contopirea a doua corpuri cerești, explicîndu-se astfel forma lui bizară și diferențele mari în structura sa internă.

Astronomii ne asigură că nu există niciun pericol în privința unui eventual impact cu Terra.

“Circulă multe zvonuri despre el, mai mult decît despre alți asteroizi, dar asta numai pentru că este foarte mare și se apropie frecvent de noi”, precizează Busch.

 

 

Sursa: noi.md

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 14 decembrie 2012 12:29
Vizualizări: 1968

Citiţi de asemenea

Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
98
Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
151
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
140
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
166