ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Dronele – în ajutorul animalelor sălbatice

În condițiile în care anual sute sau mii de specii riscă să dispară, nu există nimic mai important decît controlul și monitorizarea naturii sălbatice. Cercetătorii olandezi au propus monitorizarea animalelor sălbatice cu ajutorul dronelor, echipate cu termovizoare.

Proiectul olandez Dutch UAS a creat o dronă, capabilă să monitorizeze suprafața pămîntului. Ea poate monitoriza animalele sălbatice: rinoceri și elefanți, dar și animale domestice mai mici ca vacile și caprele, precum și vegetația, culturile agricole și copacii.

Să vedem cum funcționează. Anul trecut, oamenii au încercat să supravegheze animalele pe jos, în automobil, cu avionul sau elicopterul. De exemplu, doi oameni în elicopter pot număra elefanții și rinocerii de jos.

Însă acest lucru este ineficient, scump, necesită mult timp și nu e sigur. În schimb drona Dutch UAS poate zbura automat deasupra pămîntului, să creeze harta regiunii, să depisteze și să identifice diferite specii de animale. De exemplu, aceasta poate să depisteze automat că pe acest sector se află 20 de antilope impala, o girafă și 25 de zebre.

Apoi echipa de specialiști analizează datele privind numărul de animale pe acest segment și compară populația din an în an, stabilind tendințele.

în prezent, proiectul participă la protecția rinocerilor. Dutch UAS și-a echipat dronele cu termovizoare, care pot depista automat oamenii și animalele. Imaginile captate sunt expediate organelor competente în timp real. Astfel, silvicultorii pot vedea în regim real, și ziua și noapte, ce se întîmplă cu rinocerii, care pot fi protejați de braconieri.

Dronele ar putea monitoriza și creșterea populației de lupi și urși în zona Cernobîil. Acum acest lucru se face cu ajutorul camerelor-capcane, însă acest lucru nu este întotdeauna eficient.

 

Как беспилотники могут защитить диких животных от исчезновения

Как беспилотники могут защитить диких животных от исчезновения

 

 

Sursa: rodovid.me

Vineri, 05 februarie 2016
Vizualizări: 861

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
175
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
130
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
237
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
92