Dronele – în ajutorul animalelor sălbatice
În condițiile în care anual sute sau mii de specii riscă să dispară, nu există nimic mai important decît controlul și monitorizarea naturii sălbatice. Cercetătorii olandezi au propus monitorizarea animalelor sălbatice cu ajutorul dronelor, echipate cu termovizoare.
Proiectul olandez Dutch UAS a creat o dronă, capabilă să monitorizeze suprafața pămîntului. Ea poate monitoriza animalele sălbatice: rinoceri și elefanți, dar și animale domestice mai mici ca vacile și caprele, precum și vegetația, culturile agricole și copacii.
Să vedem cum funcționează. Anul trecut, oamenii au încercat să supravegheze animalele pe jos, în automobil, cu avionul sau elicopterul. De exemplu, doi oameni în elicopter pot număra elefanții și rinocerii de jos.
Însă acest lucru este ineficient, scump, necesită mult timp și nu e sigur. În schimb drona Dutch UAS poate zbura automat deasupra pămîntului, să creeze harta regiunii, să depisteze și să identifice diferite specii de animale. De exemplu, aceasta poate să depisteze automat că pe acest sector se află 20 de antilope impala, o girafă și 25 de zebre.
Apoi echipa de specialiști analizează datele privind numărul de animale pe acest segment și compară populația din an în an, stabilind tendințele.
în prezent, proiectul participă la protecția rinocerilor. Dutch UAS și-a echipat dronele cu termovizoare, care pot depista automat oamenii și animalele. Imaginile captate sunt expediate organelor competente în timp real. Astfel, silvicultorii pot vedea în regim real, și ziua și noapte, ce se întîmplă cu rinocerii, care pot fi protejați de braconieri.
Dronele ar putea monitoriza și creșterea populației de lupi și urși în zona Cernobîil. Acum acest lucru se face cu ajutorul camerelor-capcane, însă acest lucru nu este întotdeauna eficient.
Sursa: rodovid.me