Drumurile ecologice sunt o realitate
Drumurile ecologice sunt o realitate
Condiţiile ecologice în lumea de astăzi necesită o acţiune imediată. Creşterea anuală a numărului de vehicule pe drumuri, extinderea volumului de industrii periculoase, testele nucleare nu contribuie la schimbări spre bine. Prin urmare, orice iniţiative în acest domeniu sunt binevenite în societate. De exemplu, oamenii de ştiinţă din Institutul de Tehnologie Eindhoven lucrează din greu pentru a dezvolta noi soluţii de îmbunătăţire a mediului înconjurător. Primele rezultate ale proiectului ecologic privind pavajul au fost deja prezentate publicului.
Pavajul, dezvoltat de oameni de ştiinţă de la Eidhoven University of Technology include un beton îmbunătăţit, conţinând materiale fotocatalitice care, atunci când sunt expuse la lumina soarelui reacţionează cu oxizii de azot, produse de arderea combustibililor. Ca urmare, substanţele dăunătoare de evacuare, emise în atmosferă de către toate mărcile de autoturisme, inclusiv Mercedes şi Suzuki, sunt transformate în nitraţi inofensivi. O astfel de reacţie este posibilă datorită utilizării dioxidului de titan, cu care se acoperă betonul.
Este cunoscut faptul că, oxidul nitric afectează negativ asupra mediului înconjurător şi, totodată, asupra sănătăţii umane, cauzând boli respiratorii. Dioxidul de titan este un produs chimic de auto-curăţare, care în plus, descompune murdării organice şi din alge, astfel terasamentul este întotdeauna extrem de curat şi aerul nu este săturat cu substanţe nocive. În consecinţă, orice marcă de autovehicule, inclusiv Suzuki, poate călători pe astfel de rute fără limite de viteză.
Testele efectuate pe o porţiune de drum în oraşul olandez Hengelo au arătat că materialul fotocatalitic acoperă cheltuielile financiare utilizate pentru dezvoltarea lui. În plus, el poate face parte atât de beton, cât şi de asfalt, în funcţie de cerinţele tehnologice de acoperire.
Astfel de succese au inspirat oamenii de ştiinţă din diferite ţări. Acum, experţii chinezi şi japonezi - creatorii faimosului Subaru, au preluat dezvoltarea proiectelor identice, deşi aceştia pariază pe structurele nanopolimere.
Belgienii întruchipează ideea de îmbunătăţire a situaţiei ecologice în viaţă. Astfel, compania Enfinity plănuieşte până la sfârşitul lunii decembrie a acestui an să doteze tunelul în drum spre Paris-Amsterdam cu panouri solare pentru a îmbunătăţi caracteristicile de performanţă ale trenurilor din contul energiei solare şi a reduce emisiile de substanţe nocive în mediul înconjurător.