Dulceață din păpădie
O mică păpădie ce crește pe marginea drumului combină atât de multe caracteristici utile că nu este de mirare că ea a fost numită "medic de casă", în popor se spune că păpădia vindecă 100 de maladii. Păpădia este folosită în alimentație din vremea strămoșilor noștri, cu ea putem prepara o varietate de alimente sănătoase și gustoase.
În China păpădia este considerată un aliment, ea este special cultivată pe plantații, ca ingredient pentru salate de vitamine, diferite lichioruri și băuturi, medicamente care pot fi făcute din frunze suculente și rădăcini, și desigur, dulceața din flori de păpădie, care în toate timpurile a fost populară. Datorită culorii aurii, aromei plăcute și unui număr mare de proprietăți de vindecare conținute în aceste picături mici de soare, ea se numește mierea de păpădie.
Judecați și singuri, păpădia nu este doar un produs gustos, dar de asemenea și un remediu de tratare a colecistitei și hepatitei, ea cură ficatul, stomacul și previne excelent bronșita și astmul,practic nu are contraindicații. Multe gospodine, odată ce au încercat să gătească dulceață din păpădie, includ această rețetă pentru totdeauna în cartea lor de bucate.
Pentru a face dulceață, trebuie să depuneți un minim de eforturi, și cel mai important – să colectați mugurii suculenți abia deschiși. Florile de păpădie sunt colectate în primăvară, de îndată ce începe perioada de înflorire, în aprilie-mai.
Pregătirea veselei
Dulceață poate fi gătită într-un vas obișnuit – cratița emailată, lighean sau vesela din otel inoxidabil. Uneori sunt folosite produse de cupru. Dulceața fiartă într-un vas emailat puteți să lăsați până la răcire, fiartă în vas de oțel inoxidabil sau de cupru, este necesar să mutați imediat în borcane de sticlă, care se spală cu grijă și se clătesc cu apa clocotită. Pregătiți capace pentru borcane pentru a închide imediat și întoarceți-le cu susul în jos și înveliți.
Pregătirea florilor
Pentru a face dulceața, care seamănă după culoare de chihlimbar, aveți nevoie să rupeți aproximativ 400 de flori de păpădie în luna mai, separându-le de tulpini și frunze. Păpădia ar trebui să fie colectată la amiază în lumina strălucitoare a soarelui, pentru a avea capete de flori la maxim descoperite. În florile se toarnă apa rece (o jumătate de litru) și aproximativ două minute se fierb. Se strecoară prin pânza de tifon și se storc cu grijă.
Rețeta nr.1
Pentru a prepara rapid dulceața se ia 7 cești de zahăr și le toarnă în ele apa stoarsă . Se aduce la fierbere, se pune păpădia și se fierbe încă 7 minute. Se toarnă în borcane mici, se acoperă cu capace și se înfășoară. După răcire dulceața este gata, ea se depozitează în frigider.
Rețeta nr.2
Dulceața de păpădie cu lămâie. Este un proces mult mai complicat, la început păpădia în termen de o zi se înmoaie în apă. După stoarcere se fierbe într-o jumătate de litru de apă timp de 15 minute. Puteți lua o lămâie mare sau două mici, care se taie în felii, se fierb și se lasă la infuzat timp de o zi. După aceea dulceața se filtrează pentru a elimina felii de lămâie și flori, iar în siropul rămas se adaugă 1-1,5 kg de zahăr. Dulceața se fierbe de două-trei ori, răcindu-se de fiecare dată. În rezultat ar trebui să obțineți o consistență asemănătoare cu miere după culoare și viscozitate.
Rețeta nr.3
Dulceața de păpădie cu portocale. Pentru a prepara o dulceață din 250 de grame de flori de păpădie, aveți nevoie de 2 portocale, 1 lămâie și 750 de grame de zahăr pe 1 litru de sirop. Portocalele spălate se taie cu coajă în patru bucăți și apoi fiecare bucată se mai taie subțire lateral. Florile de păpădie spălate și uscate pe prosoape de hârtie sunt plasate într-un vas pentru gătit împreună cu portocale și se toarnă 1, 5 litri de apă. Se fierbe 1oră . Amestecul rezultat se filtrează și se adaugă zahăr și suc de lămâie, se mai fierbe timp de 20 de minute. Înainte de a turna în borcane se răcește.
Rețeta nr.4
Ea nu necesită fierbere. Florile se trec prin mașina de tocat carne împreună cu tulpini și se adaugă 2 linguri de miere la 0,5 litri de amestec rezultat. Se închide cu capac și se lasă pe 12 ore, amestecând de mai multe ori. Se consumă ca un tonic cu ceai verde. Acest remediu popular este numit păpădia ginseng, el ridică tonul organismului și activează puterea internă.
Sfaturi utile de la bucătari cu experiență
După gust dulceața de păpădie se asemănă cu mierea. Utilizarea sa ca un remediu se face cel mai bine pe stomacul gol, dimineața, o lingură de dulceață se dizolvă în apă.
În scopul de a spori efectul terapeutic, puteți dizolva dulceața în ceai verde sau soluție de ciulin. Păpădia și ciulinul foarte bine combină proprietățile lor terapeutice și sporesc efectul anti-inflamatorii, coleretic și tonic al plantelor.