e-Bee – carul electric al viitorului (+Video)
În ce direcție se vor dezvolta maşinile electrice? Viziunea sa, referitor la această problemă a demonstrat-o producătorul sistemelor și componentelor auto, Visteon. La ultima expoziţie Electronica- 2012 din Munchen, compania a prezentat conceptul e-Bee, creat pe platforma Nissan Leaf. Principala caracteristică a "albinei electrice" de la Visteon este o interconectare îmbunătățită cu utilizatorul. User interface auto (instrumente şi metode prin care utilizatorul interacţionează cu diverse, adesea maşini complexe, aparate şi echipamente – trad.) al conceptului electric este capabil să se adapteze maximum la nevoile proprietarilor.
Când într-o familie, de maşină se folosesc toţi membrii, atunci călătoria începe de obicei, cu mutarea scaunelor, reglarea oglinzilor şi alte detalii similare. Conceptul e-Bee scutește utilizatorii de aceste operaţiuni de rutină.
Oricine ce utilizează mașina electrică poate crea din avans câteva profiluri user interface și să le salveze pe „cloud computing”*. Puteți alege tipul, culoarea și localizarea panourilor de bord digitale, să salvați configurația și să încărcați în mod automat înainte de călătorie.
Așa cum se menționează în comunicatul de presă al companiei, e-Bee implementează conceptul de mobilitate inteligentă, care implică colectarea și diseminarea datelor utile pentru conducere atunci când mașina se promovează ca un element comun al rețelei.
Maşina are trei panouri de instrumente, dintre care două sunt ecranele tactile de pe fiecare parte a volanului. Ele prezintă informațiile necesare pentru a conduce vehiculul și mesajele din rețelele sociale. Informațiile principale sunt afișate pe display-ul central. La locul în care, de obicei, este instalată oglinda retrovizoare, e-Bee are un monitor care afişează în timp real, imaginea din spate de pe camera video.
Diferiţi utilizatorii pot schimba interiorul cu ajutorul unei serii de module video. Printre acestea sunt nişte „fleacuri”, cum ar fi suporturi pentru pahare, încărcătoare wireless și camere suplimentare, care îmbunătățesc vizibilitatea.
În suporturile pentru cap sunt instalate sisteme audio individuale. Fiecare pasager poate controla sistemul climatic cu ajutorul comenzilor de pe panoul instalat pe ușă. Creșterea sau scăderea temperaturii, la locul fiecărui pasager nu creează nici un fel de probleme.
Pentru încălzire, răcire și ventilație "este responsabilă" unitatea climatică, situată în întregime în compartimentul de motor, ceea ce oferă oamenilor mai mult spațiu în salon. Unitatea climatică, nu numai că menţine temperatura dorita a aerului, dar şi controlează compoziţia aerului, adăugând aromele necesare. În plus, unitatea menține o temperatură scăzută în compartimentul pentru depozitarea alimentelor.
Printre materialele folosite pentru echipamentul interior – materiale reciclate și masele plastice biodegradabile, fibrele naturale și materiale hibride potrivite pentru reciclare.
* „Cloud Computing („Calcul în Internet” este un concept modern în domeniul computerilor şi informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicaţii, acces la informaţii şi stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea şi configurarea fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii. Pentru cloud computing încă nu există un nume românesc încetăţenit. Informaţia a fost prezentată şi pentru alte articole, însă repetitium est mater studiorum – trad.
Autor: Alexei Norkin
Sursa: facepla.net