Echilibrul ecologic în iaz
Ați construit un iaz, l-ați umplut-o cu apă și ați sădit niște plante conform planului. Dar s-a dovedit că ceva a fost greșit: apa a devenit tulbure, de o culoare ciudată și nu reflectă nimic, iar plantele acvatice pentru un motiv oarecare au devenit roșii. Este o situație destul de naturală, va trebui să așteptați câteva zile ca toate componentele din iaz "să se obișnuiască" reciproc și să se stabilească echilibrul ecologic.
De obicei, apa tulbure care apare în noul iaz este cauzată de suspendarea particulelor de sol și dezvoltarea rapidă a algelor care primesc cantități mari de îngrășăminte - săruri minerale. Algele cresc luxuriant cu cât apa este mai caldă și iluminatul mai bun. Dar plantele acvatice de asemenea preferă sărurile minerale și, adaptându-se într-un loc nou, încep a lupta cu algele pentru substanțele nutritive, lăsându-i cu nimic.
Un alt motiv care reține creșterea algelor este umbrirea. Însă este necesar să nu umbriți toată suprafața din iaz, se consideră că trebuie să fie acoperită cel puțin o treime. Frunzele de plante plutitoare care interferează razelor de soare să treacă mai adânc în apă fac față cu succes acestei sarcini. Totodată, ele nu acoperă zona umbrită de plantele riverane. Dar relația reciprocă se poate baza nu doar pe concurență, ci la expunerea directă: peștii mănâncă algele, unele plante și animale acvatice mici și larvele lor (melci, mormoloci, gândaci ). Melcii și mormolocii mănâncă rămășițele de animale și de plante. Larvele de pradă controlează numărul larvelor ierbivore și toate organismele pe care le pot mânca . Microorganismele sunt responsabile de eliminarea produsului final al lanțului alimentar și trimit înapoi în apă substanțele nutritive pentru noul ciclu. Acest mediu de control în care nimic nu este pierdut și nu este de prisos, în afară de paraziții inevitabili, reprezintă echilibrul ecologic. Cu cât mai multe componente există în cadrul sistemului, cu atât mai complexă și mai durabilă este relația dintre plante, melci, frunzele căzute în apă, gândacii zburători și nenumăratele locuitori nevăzuți de ochiului uman, cu atât apa este mai curată, plantele mai sănătoase și proprietarul își face mai puține griji.