Eco-afaceri, fără sprijinul guvernului. Partea a 2-a
Eco-afaceri, fără sprijinul guvernului. Partea a 2-a
Lupta Titanilor
Participanţii la conferinţa Fortune Brainstorm Green sunt preocupaţi de întrebarea: care ţară în viitor va ocupa o poziţie dominantă în industria"verde". Peste 80% dine oameni cred că liderul în această industrie va fi China. Au fost publicate rezultatele unui studiu Pew Charitable Trusts cu privire la volumul investiţiilor în energia alternativă. S-a dovedit că după acest indice Statele Unite ocupă doar locul al treilea, cedând prioritatea Chinei şi Germaniei.
Companiile americane, în cele din urmă, ar putea inventa tehnologii "verzi", care vor fi produse pe o scară mai largă în alte ţări, - a declarat Mark Fulton, directorul departamentului de cercetare Climate Change Advisors în cadrul Deutsche Bank. "În Europa şi China pot fi desfăşurate strategii foarte serioase. Oare în următorii cinci ani, America va ceda poziţiile sale în producţia mondială? Iată care este întrebarea," - a spus dlui.
Unii experţi susţin că China se pregăteşte pentru dezvoltarea pe scară largă a tehnologiilor de energie alternative. În timp ce politica SUA este incoerentă, guvernul chinez dezvoltă planurile multianuale. În plus, China are nevoie stringentă de obţinerea energiei suplimentare de toate tipurile, fie combustibili fosili sau alternative, precum şi să rezolve problemele evidente şi grave de mediu asociate cu calitatea aerului şi apei.
Care ţară va ocupa poziţiile de lider în industria verde?
Dezvoltarea noilor ramuri în China, cum ar fi mijloacele de transport electric, surse de energie regenerabile şi sisteme de acumulare ale energiei, vor reduce poluarea generală a ţării, care va deveni un poligon pe scară largă pentru testarea acestor tehnologii, - a declarat Li Lu, preşedintele Himalaya Capital Management. "Disponibilitatea unor instrumente eficiente de stat pentru o expunere publică este esenţial de important pentru toată civilizaţia. Cu toţii suntem interesaţi cum se va petrece tranziţia (multianuală) de la combustibili fosili", - a adăugat dlui.
Scott Jacobs de la firma de consultanţă McKinsey a declarat că dorinţa mai multor ţări, inclusiv China, Coreea, Japonia, Franţa, Germania şi Regatul Unit, de a construi o economie cu emisii scăzute de carbon şi a dezvolta o energie "verde" dă speranţe. Tehnologiile se dezvoltă mai repede, decât îşi imaginează politicienii şi bancherii. El a menţionat, de asemenea, că lipsa sprijinului guvernamental ar putea duce la scurgerea mijloacelor financiare în ţările cu condiţiile mai favorabile pentru dezvoltarea tehnologiilor "verzi". Şi atunci progresul nu va proveni din Statele Unite.
Sursa: facepla.net