Eco-aşezarea Gradislav. De ce omul rus este atras de pămînt
Plec în eco-aşezarea Gradislav, situată la 60km de autogara oraşului Nijni Novgorod, deplasarea se efectuează cu două autobuze şi apoi - 4,5 km pe jos.
Peisajul tipic din Rusia Centrală: mesteceni, lanuri cu grîu și drumuri înguste.
Între rîndurile drepte de mesteceni tineri sunt făcute cărări, astfel în aşezare se marchează străzile: Sosnovaia, Lucezarnaia, Medovaia, etc. Apare o asociaţie cu un joc de copii de-al mame-fiice sau cazacii-tîlhari. Pe una din străzile extreme, pe margine, coloniştii au întins două corturi: în unul – mesele comune, în altul - recreare. La momentul de faţă coloniştii, primesc oaspeţii - băieţii din oraşe mari, care au venit la un seminar de bioenergie.
Din drum, pentru a ne veni în fire, ne servesc cu un compot de zmeura delicios. La dreapta şi la stînga - pădure, undeva pe poiene sunt aruncate baloturi de fîn, după o îngrămădire de mesteceni, la o distanţă sunt vizibile căsuţele. Lîngă o casă de lemn, proaspătă și îngrijită, chiar pe cărare este amenajat un teren de joacă pentru copii: o jucărie din plastic, un loc de joacă în nisip, tot aici se joacă cu o păpuşă o fetiță de patru ani.
Peste o sută de metri, în vale pe cărare, apare o casă ca din basm, construită din pămînt cu lut amestecat cu paie. Acest material de construcţii : un amestec de sol argilos cu paie şi apă, poate fi găsit literalmente sub picioare. Din el sunt făcute cărămizele, cu care se acoperă cadrul de lemn al viitoarei case. Bugetul acestor construcţii, practic echivalează cu zero.
Proprietarul casei, Eugen, după aceeaşi tehnologie a construit şi o baie - doar timp de o lună de lucrări liniştite, fără nici-un ajutor din exterior.
Pentru construcţii, se foloseşte lutul scos dintr-o excavaţie – peste cîţiva ani în partea de jos a gropii va creşte iarbă şi apa va deveni limpede.
Participanții la seminar construiesc în comun o casă pentru oaspeți – este totodată o master-clasă în domeniul construcţiilor din pămînt şi paie și un beneficiu practic pentru gazdă.
În sfârşit am ajuns la ”locul comun”: un foişor din lemn în care se reunesc la ocazie toţi coloniştii, alături - o căsuță din lemn, în care vociferează toţi copiii deodată.
Pentru a veni în același timp, coloniştii folosesc SMS: acestea sunt realități moderne. În așezare sunt 88 de terenuri, fiecare – cîte un hectar, prin urmare este destul de greu să le vizitezi pe toate.
Olga Vasilievna , mama-fondatoare a eco-aşezării, pe scurt ne pune la curent cu istoria locului:
Căutarea spațiului pentru aşezare datează din anii 2000, în acel moment în mod activ au luat parte la proces două duzini de familii. Nu a fost ușor să găseşti o zonă potrivită: ca aceasta să se învecineze cu pădurea, să fie alături de un rezervor de apă - un rîu sau un lac , să existe un traseu asfaltat pînă la hotarele viitoarei aşezări, să nu fie prea departe de Nijni Novgorod. Şi terenul să nu fie mai mic de 200 de hectare – deja atunci coloniştii aveau planuri mărețe.
La începutul căii comune, viitorii coloniști au fost uniţi de ... cărțile lui Vladimir Megre despre o fată, Anastasia, care trăieşte în armonie cu natura, în mijlocul taigalei siberiene.
Teritoriul adecvat a fost găsit. S-a dovedit că sunt terenuri cu destinaţie agricolă de rezervă pe care odinioară se făcea agricultură, dar mai târziu acestea au fost abandonate. Și natura a luat tributul – aici a crescut un gard din mesteceni și pini.
Calea spre întemeierea aşezării a fost spinoasă - o mulțime de timp și energie a consumat lupta cu birocrația. Doi ani mai tîrziu, autoritățile totuşi au alocat în chirie durabilă prima parte de parcele. Apoi a început construcția.
Construcţia unei case este doar prima etapă, mult mai greu este să perfectezi documente pentru casă, să obţii înscriere la locul de reședință. Coloniştii s-au temut că comisia pentru primirea caselor nu va aproba clădirile din cauza lipsei de energie electrică. Deși legea prevede doar cîteva cerințe de bază - un acoperiş, ferestre, uşi, pereţi și încălzire. Dar totul s-a terminat cu bine: funcționarii au decis, că dacă este un cuptor rus, atunci noi nu vom îngheţa la iarnă.
În acest an, în aşezare au iernat 20 familii. Mulți - cu copii mici, încă patru copii s-au născut în această iarnă. Nașterile au avut loc acasă, în sînul familiei, coloniştii au apelat la ajutorul unei moaşe cu experiență din, Nijni Novgorod.
***
Fiecare cine intenționează să trăiască pe pămînt, în primul rînd, trebuie să-şi răspundă la întrebarea: cum să cîștige banii. La urma urmei, nu toate necesare pentru viață pot fi produse de sine stătător. Mulţi colonişti încearcă să crească fructe și legume în cantități puțin mai mari decît ei necesită – pentru vînzare. Dar acest lucru, de asemenea, nu este ușor: normele aşezării interzic utilizarea pesticidelor, creşterea animalelor pentru sacrificare (majoritatea coloniştilor de aici sunt vegetarieni), astfel încît, nu pot concura cu succes cu fermierii care le depăşesc "în volum".
Produsele naturale din aşezare sunt în căutarea cumpărătorilor în magazinele on-line. Alexei Vodohlebov, din "al doilea val" al coloniștilor, spune că dacă ai de gând să trăieşti pe pămînt, atunci ar trebui să faci de toate: să colectezi fructe de pădure - în vară, această afacere aduce un bun randament suplimentar și să cunoşti tehnica, de exemplu, în aşezare au tras o linie de transport de energie electrică, acum este căutat pentru ajutor – de a trage cablurile electrice pînă la case. În general, dacă eşti meşter la toate, nu vei muri de foame.
În interiorul aşezării, a devenit recent popular schimbul de bunuri și de servicii. Nataşa Boltuşkina, de exemplu, este producătoarea cosmeticelor naturale (săpunuri, creme, etc.). Ea poate vinde marfa, dar pentru ea, barterul este mai bun: face schimb pentru ouă sau lapte. Spune că acest schimb aduce mai multă bucurie şi căldură sufletească decît operaţiunile cu bani.
La 15 metri de construcţii provizorii este montată o cabină de duș - cu ajutorul unei frînghii, la înălțimea staturii umane, se ridică o găleată de apă, deschizi robinetul și spală-te aproape ca acasă. Rugul, este şi o placă de gătit şi boiler pentru încălzirea apei.
Trăieşte aici şi un cuplu - Julia și Ivan, întruchiparea ideală a imaginii coloniștilor. Ambii sunt îmbrăcaţi în cămăși lungi. Ivan, parcă este copiat de pe un tablou cu eroii vechi: scund, barba îndesată, aproape pînă la talie și lungimea parului - pînă la umeri. Julia, ţine în brațe un copilaş grăsuţ, Rada are doar 3 luni, dar deja se uită curios la cei din jur și încearcă să zîmbească. Fie că din cauza că fetiţa s-a născut în aşezare sau viaţa în mijlocul naturii, dar copila depăşeşte omologii săi de vîrstă după indicii de dezvoltare.
Julia și Ivan au o gospodărie agricolă solidă: capre, găini şi chiar un cal cu care Ivan, prelucrează pămîntul şi curăţă drumul de ninsoare în timpul iernii. Tot cu ajutorul lui, Ivan cîștigă într-un sat vecin - plimbă copiii.
Coloniştii şi-au dat seama că teoria nu este lucrul principal. Principalul lucru, este să prelucrezi pămîntul cu suflet, să tinzi spre armonie cu natura, în plan practic – să nu laşi gunoaie, să nu otrăvești pămîntul cu substanțe chimice (chiar și pentru spălatul vaselor), să nu distrugi copacii și plantele dacă nu este necesar – doar pe acest pămînt vor trăi copiii. Nataşa spune cu încredere că a observat un lucru: dacă plantele din grădină sunt îngrijite fără tragere de inimă, atunci şi rezultatul va fi corespunzător - morcovul curbat, cartofii necalitativi. Dar care este secretul fericirii, atunci? De ce – simplu, calm şi corect nu trăiesc toți oamenii?
Secretul: nu dispera atunci cînd te confrunţi cu dificultăți și nu arde podurile pînă în oraș dintr-o dată, totul ar trebui să se întîmple treptat, de la sine. Noi, aici cînd obosim de lipsa de confort în viaţă cotidiană, mergem la oraş – ne ducem în duș, spălăm rufele ... apoi, din nou, venim aici în libertate! – ne învaţă noii cunoscuţi.
Sursa: society.lb.ua