Eco cărămizi din nisip
În lume la nivel mondial sunt produse 13000 de miliarde de cărămizi anual. 10% dintre ele sunt făcute de mână în cuptoare pe cărbune care emit 800 de tone de carbon pe an (o jumătate de kilogram pentru fiecare cărămidă). În China și India, în care majoritatea cuptoarelor sunt învechite, aceasta este una dintre principalele cauze de poluare a aerului.
Arhitectul american Ginger Krieg Dosier a găsit o modalitate de a crea cărămizi fără a le arde în cuptor, ci cu ajutorul bacteriilor. Pentru proiectul său ea a primit în acest an premiului întâi la categoria One Design Fix For The Futur la un concurs de prestigiu. Specificul procesului de fabricare constă în adăugarea în nisip a bacteriilor patogene pentru a obține calcit, după ce nisipul făinos se transformă într-o cărămidă solidă cu unele proprietăți caracteristice gresiei. Astfel de cărămizi pot fi produse fără energie electrică și acest lucru este minunat.
Dacă veți aștepta o săptămână după ce veți turna soluția asupra nisipului, veți obține o cărămidă tare. Unul dintre experți care a evaluat această tehnologie a declarat: "Ne-au prezentat un concept foarte simplu, explicat pe deplin de știință. Aceasta este o altă dovadă că mereu vor apărea inovații pentru a rezolva problemele majore".