Eco-cartiere stabilesc un nou stil de viaţă
Eco-cartiere stabilesc un nou stil de viaţă
Zonele ecologice, construite în Europa, reflectă noi abordări de dezvoltare a teritoriului în spiritul construcţiilor „verzi”, care sunt astăzi la modă. Primele proiecte în domeniul construcţiei ecologice au apărut pentru prima dată în anii 1970. Ca răspuns la criza petrolului şi a preţurilor ridicate la energie entuziaştii au început să experimenteze cu case eficiente energetic. Pe parcurs de douăzeci de ani, au fost dezvoltate tehnologii de bază în construcţii "verzi" , iar proiecte au devenit mai ambiţioase: au început să apară cartiere şi zone ecologice. La începutul secolului XXI proiecte au atins un nou nivel, s-a început construcţia eco-oraşelor întregi, dar din cauza crizei, aceste proiecte au fost în mare parte îngheţate. Aşa că eco-cartiere existente la ziua de azi pot fi considerate ca fiind culmea dezvoltării în domeniul construcţiei "verde".
Cartierul Vauban: pe energie solară
Unul din primele eco-cartiere a devenit Vauban din Freiburg, Germania. Este un exemplu minunat al renovării. O fostă bază militară franceză, care, după retragerea trupelor armate a devenit un paradis pentru hippies şi anarhişti, a fost reconstruită într-o cazare confortabilă şi modernă de format nou. Construcţia a fost finalizată in anul 2000. Cu toate acestea, proiectul continuă, este pusă o sarcină: ca în 2040 cartierul să se auto-asigure cu energie solara.
În Vobane a fost realizat un sistem de transport neobişnuit,care este legat cu centrul din Freiburg cu un tramvai, iar în cartier au fost create toate condiţiile pentru a asigura oamenii cu transportul public. O parte de străzi este destinată pietonilor, altele nu au locuri de parcare pentru autoturisme. Locuitorii din zona respectivă, care nu au o maşină proprie, pot închiria vehicule municipale. Ca rezultat al unei politici deliberate numărul proprietarilor de automobile în zonă este în continuă scădere. În interiorul cartierului Vauban rezidenţii călătoresc pe jos sau cu bicicleta.
Dar principalele avantaje ale proiectului se referă la eficienţa energetică şi energia alternativă. Toate clădirile sunt bine izolate. În ele sunt instalate sisteme de recuperare a energiei, care permit să se obţină energie din aerul cald care iese din casă. În mai multe case sunt utilizate panouri solare pentru a genera energie electrică şi colectoare solare pentru a obţine apă caldă. Într-un şir de case pentru încălzire şi producere a energiei electrice sunt instalate cazane, în care se ard pelete de lemn. În cartier sunt instalate pompe de căldură, care permit utilizarea energiei din interiorul pământului.
Cea mai reuşită parte a cartierului Vauban - "Aşezare Solară", care este constituită din 59 de clădiri energic eficiente. Ele nu numai asigură nevoile lor prin intermediul energiei eoliene şi solare, dar, de asemenea, transmit surplusuri în reţeaua urbană. Arhitectul Rolf Disch de mai mulţi ani a promovat ideea caselor energetic eficiente, dar în acest proiect Disch a construit case din lemn, iar apoi le-a "ambalat" cu o izolaţie termică efectivă de o grosime de 35 cm. Pe acoperişul fiecărei clădiri sunt instalate panouri solare puternici. Casa energetic eficientă tipică din Vobane produce energie de o unu şi jumătate mai mult, decât consumă. Totodată, potrivit legii germane privind energia regenerabilă din 1999, reţeaua de energie electrică trebuie să ia energia, produsă de panouri solare, la o rată de două ori mai mare, decât cea la care o vinde clienţilor săi. Datorită acestui program în Germania este instalat mai mult de un milion de acoperişuri solare.
Freiburg, în general, este unul din liderii mondiali ai Mişcării Ecologiste. Este un loc de reşedinţă pentru două centre de educaţie, cercetare şi inovare în domeniul energiei alternative: Institute for Solar Energy Sistems (ISE) şi Solar Info Center (SIC). În planurile autorităţilor urbane - până în 2045 a transfera întregul oraş la tehnologii ecologice şi a construi un astfel de sistem, care ar elabora toată energie necesară pentru Freiburg fără a primi nimic din exterior.
Eco-Viikki - mai aproape de natură
Zona Eco-Viikki este un nou campus universitar şi un centru de cercetare pentru biotehnologii, situat într-o suburbie de Helsinki. Istoria proiectului este după cum urmează: în 1999 s-a hotărât de a folosi acest teren pentru dezvoltarea noi tehnologii ecologice. Autorităţile de la Helsinki şi Ministerul Mediului din Finlanda, au efectuat o serie de concursuri pentru planificarea urbană şi prezentarea conceptului arhitectural. În procesul de cercetare şi de concursuri au fost formulate criteriile ecologice pentru clădirile construite pe teren, care au primit denumirea prescurtată PIMWAG. Aceste criterii se refereau nu numai la eficienţa energetică, dar şi acopereau o gamă largă de aspecte: utilizarea materialelor de construcţii ecologice, minimizarea deşeurilor, etc.
Mai târziu cele18 criterii ecologice au fost împărţite în cinci grupuri: reducerea poluării mediului, folosirea raţională a resurselor naturale, sănătatea şi bunăstarea locuitorilor, biodiversificarea, calitatea mediului. Pe baza acestor criterii a fost dezvoltat un sistem de evaluare propriu, atunci când fiecăruia din criteriile clădirii a fost alocat un anumit număr de puncte. Realizarea şi finanţarea proiectului s-au desfăşurat cu participarea statului în cadrul programelor ecologice guvernamentale.
Ca urmare, unii proiectanţi au obţinut permisiunea de planificare unei suprafeţe de 23 hectare, în formă de 14 cartiere originale, fiecare cu propriul său tip de clădire. Deoarece fiecare proiect a fost dezvoltat cu participarea centrului de cercetare ştiinţifică şi tehnologică, lângă fiecare acasă au fost organizate parcelele de 5-10 are pentru grădini şi livezi. În regiune sunt multe fântâni cu apă potabilă şi gropi de compost. O parte importantă a proiectului "Eco-Viikki," a fost crearea unei comunităţi durabile (sustainable), armonioase de rezidenţi. Cartierul are diferite tipuri de locuinţe (townhouse şi apartamente) pentru persoane cu venituri diferite. Fiecare al şaselea apartament al proiectului este o locuinţă închiriată. La proiectare o atenţie deosebită a fost acordată spaţiilor publice, terenurilor de joacă pentru copii, etc.
Elementele necesare ale fiecărei case – geamuri pe balcon, instalaţii sanitare cu economisirea apei, sisteme de colectare a apei de ploaie. Majoritatea clădirilor au faţade cu geamuri spre sud, bine izolate. Datorită lor timp de iarnă, clădirile sunt iluminate şi parţial încălzite. Cartierul generează parţial energie electrică: suprafaţa totală a panourilor solare depăşeşte 1400 de metri pătraţi. Panourile solare sunt distribuite pe acoperişuri, există staţii solare. Totodată, cartierul este conectat la reţeaua centrală de încălzire din Helsinki.
Astăzi cartierul este considerat experimental, cel care a marcat noi linii directoare pentru industria construcţiilor din Finlanda.
BedZED: fără petrol şi gaze
Unul din cele mai faimoase cartiere ecologice ale Europei - proiectul BedZED (Beddington Zero Energy Development). Cartierul este constituit din 99 de case situate în suburbia Hakbridzh, la sud de Londra. Proiectul este realizat de trei participanţi-cheie - arhitectul Bill Dunstan (ZEDfactory), consultanţii în construcţii ecologice BioRegional Green Building şi dezvoltator ul- Associaţia rezidenţială Peabody. Proiectul a primit numeroase premii de arhitectură, a fost nominalizat pentru Premiul Stirling în 2003.
Proiectul BedZED conţine multe soluţii clasice verzi. Casele sunt bine izolate, sunt utilizate ferestre-triple şi sisteme de recuperare a energiei. Apa de ploaie este colectată şi utilizată, gunoiul reciclat. O atenţie deosebită este acordată limitării circulaţiei autovehiculelor. Nu se găsesc locuri de parcare, se acordă prioritate pietonilor şi bicicliştilor. Cartierul se află la doar 500 de metri de gară feroviară. Locuitorii utilizează sistemul de car sharing, care permite închirierea auto ieftină pentru călătorii îndepărtate. Complexul include, de asemenea, o grădiniţă, o cafenea organică, un centru medical, cluburi pentru copii şi magazine.
Cartierul BedZED este un model al construcţiilor verzi.
BedZED se poziţionează ca un proiect cu emisii minime de CO2. În timpul lucrărilor de construcţii au fost utilizate numai acele materiale, care vor fi reciclate ulterior cu uşurinţă. Proiectul nu include utilizarea energiei neregenerabile, care provine din arderea petrolului şi gazelor. Energie termică şi energie electrică provin de la staţiune în care sunt arse deşeuri de lemn. În plus, există panouri solare cu o suprafaţă totală de 777 de metri pătraţi.
În general, în cartierul BedZED a fost obţinute economii semnificative în comparaţie cu cartierele rezidenţiale convenţionale. La încălzire economiile constituie 88%, la consumul apei - 50%, la consumul energiei electrice - 25
Autor: Alexei Poliakov
Sursa: rf-energy.ru cu link pe Expert