ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Eco-Casă — Casa viitorului



Eco-Casă - Casa viitorului

 

La ziua de azi,  problema conservării energiei iesă pe prim plan. Deosebit de relevantă devine construirea caselor, care nu necesită costuri pentru încălzire, aşa-numite eco-case sau case pasive (din limba engleză pasive house).


Prima casă energetic eficientă a fost construită în 1972 în Manchester (Statele Unite ale Americii), după proiectul arhitecţilor  Nicholas şi Andrew Isaac. Datorită formei sale cubice, clădirea a avut o suprafaţă minimă a pereţilor exteriori şi zona geamurilor a fost de 10%. Astfel, pierderile de căldură au fost reduse. Casa a fost optim orientată spre zonele lumii, încăperile funcţionale au fost plasate din punct de vedere al zonării. Boxele copertine protejau casa de la soarele strălucitor, faţade de sticlă pe partea de sud au fost combinate cu ziduri masive. Lungimea şi lăţimea casei se referă ca 3:2. Un aluminiu reflector pe acoperiş plat, reducea încălzirea şi costuri pentru ventilaţie. Apa a fost încălzită cu ajutorul colectoarelor solare instalate pe acoperiş.

Astăzi, în lume sunt construite în jurul a două mii de eco-case. Principiul de bază al locuinţei ecologice – ea trebuie să fie energetic independentă (a utiliza surse de energie regenerabile), să păstreze resurse,  să le acumuleze, să nu fie poluantă pentru mediul înconjurător şi, desigur, confortabilă.

În climatul aspru al ţării noastre eco-casa nu poate funcţiona fără încălzire, iar construcţia sistemelor electrice pe baza  resurselor regenerabile fără programe guvernamentale, documente de reglementare şi stimulente fiscale pentru utilizarea surselor alternative de energie rămâne neatractivă. Dar experienţa occidentală a dovedit că refuzul la reţele de inginerie pe scară largă şi al comunicaţiilor face construirea eco-caselor mai ieftină în comparaţie cu alte tipuri de locuinţe.

 



Pentru eco-casă este caracteristic un microclimat special, fără radiatoare şi aer condiţionat, utilizarea energiei  solare şi surselor alternative de căldură, tratarea biologică autonomă a apelor uzate, utilizarea sistemului de deşeuri biologice, folosirea apei de ploaie. Proprietăţi izolante ale pereţilor şi acoperişului, fundamentului, eficienţa energetică a ferestrelor, sistemul de ventilaţie contribuie la păstrarea căldurii.

Prima condiţie a casei ecologice - pereţii groşi bine izolaţi. Se recomandă coeficienţii de transfer de căldură: pereţii exteriori - 9-12, acoperiş - 14-16, fundament - 8-10 grade Celsius x m2/Vt.

În  eco-case din SUA pereţii clădirilor verzi sunt fabricate din blocuri de paie şi lut. În Europa de Vest, cadrul de lemn sau din piatră este izolat cu un strat gros (cel puţin 50 cm) din dale de piatră.

O altă condiţie importantă - coeficientul aerodinamic de transfer de căldură al ferestrelor - nu mai puţin de 1,5 grade Celsius x m2/Vt . Proiectarea profilului ferestrei ar trebui să aibă un coeficient scăzut de conductivitate termică. Cele mai potrivite  pentru eco-case sunt ferestre din lemn cu geamuri dublu-termopan, umplut cu gaz inert. Ferestre cu suprafeţe mari de sticlă ar trebui să iasă la sud. În timpul iernii, după apusul soarelui, este mai bine să închidem ferestre cu obloane, draperii grele pentru a reduce pierderile de căldură. Un strat special de oxid de metal pe sticlă împiedică pătrunderea luminii solare şi reflectă căldura, provenind în sediul.

 

Eco-Casă - Casa viitorului

 

O altă caracteristică a clădirilor verzi - ventilaţie forţată cu recuperarea căldurii. În Rusia, cu clima mai rece, la recuperatorul principal  poate fi adăugat cel suplimentar de sol. Temperatura solului la o adâncime de 8 metri este mai constantă comparativ cu cea din atmosferă, care va asigura un flux de aer proaspăt de temperatură optimă în casă.

Şi, în sfârşit, o altă condiţie importantă - panouri solare sau colectoare, funcţionarea cărora se bazează pe efectul de seră. Se disting sisteme solare plate şi vide. În Rusia, în timpul iernii, cu o durată scurtă solară în timpul zilei este necesară montarea sistemului de încălzire suplimentar, preferând, de exemplu, pardoseli calde.

 

 

Sursa: novostrojka.by

ABONAȚI-VĂ
Luni, 18 aprilie 2011 9:46
Vizualizări: 11494

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325