Eco-case — protecția împotriva unui mediu tehnogen
Toată lumea știe cîte daune aduc naturii casele de locuit şi nu doar prin schimbarea peisajului, dar, de asemenea, în mod direct: pentru a asigura activitatea lor vitală, funcționează numeroase întreprinderi de producție și comunale, cauzând pagube semnificative cu caracter ecologic. Totodată, daunele maxime sunt aduse de blocurile de locuit cu multe etaje.
Clădirile cu puţine nivele au indicele mai jos, iar eco-casele – unul minim. Eco-casa, reprezintă o structură integră având un sistem de alimentare cu apă și energie, care funcţionează în mod autonom. Ea foloseşte energia solară sau eoliană, acumulează surplusuri în baterii speciale. Eco-casa nu depinde de prețurile la serviciile comunale, surse de energie și produse alimentare. Ea nu aduce dăune mediului înconjurător, ci din contra, crește bunăstarea naturii.
În plus, gradul de autonomie înalt al eco-caselor le face rezistente la dezastre industriale, sociale, și naturale. Conceptul de "eco-casă" include nu doar clădirea, ci teritoriul adiacent pe care sunt cultivate produsele agricole ecologic curate. Locuitorii eco-caselor din Europa, folosesc propriile produse pentru fabricarea conservelor alimentare, a vinului, coacerea pâinii, instalează fabrici de bere, care produc berea cea mai pura. Eco-casele sunt alimentate cu apă din surse individuale sau colective, iar apele uzate sunt tratate și apoi utilizate pentru irigare.
Deșeurile solide sunt comprimate (dezinfectate la necesitate) și plasate în coşuri, pentru utilizarea ulterioară a materiei prime. Toate deșeurile organice, inclusiv deșeurile umane, sunt transformate în compost. Utilizarea instalaţiilor sanitare care economisesc apa, reduc consumul apei, fără a leza confortul. Finisarea eco-caselor se face din eco-materiale testate, inofensive, iar gradul lor de puritate ecologică este foarte înalt.
Sursa: sibhouse.com