ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Eco-Ghid: Cosmetice



Eco-Ghid: Cosmetice



Cu dezvoltarea industriei cosmetice, conceptul de frumusete a fost separat de cel de sanatate. De exemplu, o femeie medie foloseste zilnic de aproximativ 10 produse diferite de îngrijire a aspectului exterior. Este cunoscut faptul ca pielea absoarba ca un burete, în afara de apa necesara si uleiuri hidratante, substante chimice periculoase, continute în majoritatea produselor de îngrijire pentru fata si corp. Se estimeaza ca mai mult de 130 de ingrediente toxice, în mod regulat, nimeresc în organismul uman.

Companiile cosmetice sustin ca toate componentele sunt inoffensive, referindu-se la catitati mici în produse. Dar daca vom lua în considerare faptul ca pe parcursul unei vieti o femeie manânca aproximativ 5 kg de ruj, atunci putem cu usurinta sa ne închipuim, cum o mica doza de toxine poate otravi organismul în fiecare zi.
Pâna în prezent, nu a fost stabilit cu precizie, cum acumularea substantelor chimice, si combinatiilor acestora, poate afecta sanatatea umana. Cu toate acestea, UE a stabilit o interdictie pentru 110 ingrediente cosmetice,  utilizarea carora provoaca cancerul, malformatii congenitale si boli ale sistemului de reproducere. Pentru comparatie, în Statele Unite ale Americii numai 10 componente sunt interzise oficial.

Prin urmare, la alegerea produselor cosmetice este cel mai bine sa folosim principiul preventiv. Cumparati cu socoteala - studiati componente si optati pentru produsele cosmetice naturale, achizitionate sau fabricate de sine statator. Nu uitati sa examinati compozitia produselor, etichetate ca "naturale", "bio" si asa mai departe - deocamdata nu exista nici un standard pentru a stabili nivelul de siguranta ecologica, atât în Ucraina, cât si în Federatia Rusa.

Ingrediente nocive în produsele cosmetice:

Dioxan (1,4-dioxan) dioxan (1,4-dioxan)

Aceasta substanta este un cancerigen bine cunoscut, care a provocat cancer de piele la rozatoare, testate în laborator. Aceasta substanta este usor absorbita de piele umana, chiar si în ciuda faptului ca cea mai mare parte din ea se evapora rapid.
1,4-dioxan a fost obtinut eventual, ca un produs secundar nedorit în fabricarea anumitor ingrediente cosmetice - atunci când doua molecule de oxid de etilena sunt unite în timpul reactiei chimice nedorite. Nimeni nu poate define, în mod clar, nivelul de siguranta de dioxan în produsele cosmetice. Deci, atunci când este vorba de boli mortale, cum ar fi cancerul, multi oameni cred ca nivelul sigur de substante chimice cancerigene nu exista.

Amine (dietanolamina, trietanolamina)

Continute în lotiuni si creme, reactioneaza cu nitriti în alimente, si astfel se obtin nitrozamine - agenti cancerigeni puternici, care duc la cancer de creier si de sânge. Bronopal, polietilen glicol si alte substante, prezente în multe produse cosmetice, sunt substante din care se obtine otrava puternica, formaldehida.

Hg (mercur)

Chiar si în cantitati mici, mercurul afecteaza functiile creierului. Mercurul a fost gasit de oamenii de stiinta în EWG, în rimel de la Paula Dorf. Evitati aceasta componenta în picaturi pentru ochi.

Plumb (Lead)

Intoxicatie cronica cu plumb afecteaza sânge, sistemului nervos, tractului gastro-intestinal si ficatului. Plumbul este periculos mai ales pentru femeile gravide si copii. Acest metal provoaca infertilitatea si probleme cu purtarea fetului, remarca Campaigna for Safe Cosmetics.
În mai mult de jumatate din mostre de ruj, testate de catre o organizatie americana pentru protectia drepturilor consumatorilor, a fost descoperit plumbul. Potrivit Reuters, cel mai mare continut de metale grele se gaseste in produsele marcilor celebre Cover Girl, L-Oreal si Christian Dior.

Paraben

Produsele petroliere, care sunt utilizate drept conservanti în produsele cosmetice, deoarece acestea nu irita pielea, sunt ieftine, nu au nici gust nici miros si nu permit alimentelor sa se strice. Însa ei distrug enzimele si ucid practic toate celulele vii, precum si actioneaza ca xeno-estrogeni (estrogeni straine). Expertii spun ca acestia se acumuleaza în organism, tulbura echilibrul hormonal si cresc riscul de cancer mamar. Recent, parabenii au fost gasite în 18 din 20 de tumori de sân!

Ftalati (pthalates)

Se adauga în mai multe rujuri si lotiuni, chiar fara a fi mentionate pe eticheta. Oamenii de stiinta din SUA au gasit continutul de ftalati la toate 289 persoane testate, în special la femei de vârsta procreativa. Deoarece ftalatii sunt cancerigene, utilizarea acestora în fabricarea de jucarii si suzete din cauciuc pentru copii este interzisa. Este dovedit ca în timpul sarcinii acestia provoca malformatii congenitale si, de asemenea, au actiune asemanatoare hormonilor, pot strica echilibrul hormonal sau pot provoca sau agrava cancerul de sân.

Triclosan

Compusul chimic cunoscut sub numele de triclosan si inclus în cele mai multe super-produse pentru diferite aplicatii - de la spalarea pielii pâna la spalatul vaselor - poate provoca mutatii la mai multe bacterii. Se pare ca, protejând bucataria si baia de salmonella si stafilococ, noi am deschis accesul la germenii periculoase, care sunt rezistente chiar si la utilizarea antibioticelor.

Uleiul  tehnic (mineral oil)

Acest ingredient este derivat din petrol. Este un amestec de hidrocarburi lichide, separate de benzina. Este utilizat în industrie pentru lubrifianti si ca un lichid solvent. În produsele cosmetice, în calitate de hidratant, blocheaza umiditatea în piele,  dizolva sebum natural si creste hidratarea. Studiile au aratat ca, saturatia pielii cu lichid, retinut cu o pelicula de ulei, încetineste cresterea si dezvoltarea celulelor. Este considerat ca cea mai frecventa cauza de acnee si eruptii la femei, care folosesc produse cosmetic, fabricate cu ulei tehnic. S-a constatat ca,  productia cosmetica pe uleiuri industriale contine substante cancerigene într-o concentrare foarte mare.

Varietati de uleiuri tehnice –jeleu de petrol (petrolatum), parafina sau ulei de parafina si propilenglicol.

Extracte de placenta (plancental extract)

Producatorii de aceste extracte sunt de opinie ca, daca placenta hraneste embrionul care se dezvolta, extractul acesteia poate hrani si întineri pielea îmbatrânita. Însa aceasta proprietate nu a fost dovedita, dar posibilitatea de perturbari hormonale la copii - da.

Substante aromatice (fragrance)

Sunt printer cele mai puternice alergene. Companiile producatoare, de obicei nu dezvaluie lista ingredientelor, utilizate pentru a crea aroma, si ca printre acestea ar putea fi neurotoxine si alte substante periculoase.

Glicerina (glycerol)

Studiile au demonstrat ca, atunci când umiditatea aerului este mai mica de 65%, glicerina absoarba apa din piele la toata adâncimea ei  si o pastreaza la suprafata, în loc de a lua umezeala din aer. Astfel, aceasta face pielea uscata si mai uscata. Care este sensul de a suge apa din celule tinere, sanatoase pentru a uda celulele moarte de pe suprafata?

Colagen (collagen)

Utilizarea colagenului este potential daunatoare, deoarece o cantitate mare de molecule de colagen (greutate moleculara de 30.000 de unitati.) împiedica penetrarea acestuia în piele. În loc de beneficiu, el se stabileste pe suprafata pielii, închide porii si previne evaporarea ca si uleiul tehnic.
Colagenul, utilizat în produsele cosmetice, este obtinut prin razuirea pielii bovinelor sau din partea de jos a labelor pasarilor. Chiar daca si penetreaza în piele, compozitia moleculara si biochimia sunt diferite, si el nu poate fi folosit pentru piele umana.

Sulfat de sodiu lauril (sodium lauryl sulfate - SLS)

Acest detergent ieftin, derivat din ulei de cocos este utilizat pe scara larga în curatatori cosmetice, sampoane, geluri de baie si dus, spuma de baie, etc. Poate ca acest produs este cel mai periculos ingredient în preparatele pentru îngrijirea parului si pielii.În industrie, SLS este utilizat pentru spalarea pardoselilor în garaje, în degresante pentru motoare, pentru spalarea masinilor, etc. Este agent foarte coroziv si într-adevar îndeparteaza grasimea de pe suprafata.

Poate contribui la pierderea parului, matreata, actioneaza asupra bulbilor firelor de par, îl usuca.


Continuam lista substantelor daunatoare:


Laurel sulfat de sodiu (sodium laureth sulfate - SLES)
Alpha acid hidroxid (alpha hydrox acids - AHAs)
Caolin (kaolin)
Lanolina (lanolin)
Lipozomi (liposomes)
Albumina (albumin)
Dietanolamina (DEA)
Trietanolamina (TEA)
Agar-agar (seaweed)

Sfaturile noastre:

Simplificati gama produselor utilizate

Nu va lasati pacaliti, crezând în proprietatile "magice" ale produselor cosmetice. Aveti la îndemâna o serie de remedii naturale verificate. Tot de ce aveti nevoie pentru a avea grija de dvs. – substanta pentru spalarea fetei, tonic, crema hidratanta si o crema de protectie solara.

Verificati componenta

Chiar daca pe produs este prezenta eticheta "natural", verificati componenta lui, doar printre ingrediente totdeauna pot fi prezente substante chimice periculoase.

Alegeti produse fara miros

Aromatice fac parte din cinci alergene cele mai puternice. Companiile producatoare, de obicei nu dezvaluie lista completa a ingredientelor, utilizate pentru a crea aroma, iar printre acestea ar putea fi neurotoxine sau alte substante periculoase.

Fiti atenti la ambalaj

Preferati produs în care este mai putin ambalaj si care se descompune mai bine în natura.

Optati pentru produse cosmetice organice

Pe piata noastra companii cosmetice organice nu sunt atât de numeroase, sa speram ca cu timpul vor fi mai multe. Interesati-va de produsele organice autohtone. De asemenea, puteti sa comandati “cosmetice de acasa” la un cosmetician personal sau sa le faceti de sine statator.

Tineti minte

Substante toxice în componenta cosmeticelor afecteaza nu numai sanatatea dumneavoastra, dar si mediului înconjurator. Odata ajunse în apa, multe dintre ele provoca daune ireversibile ecosistemului acvatic.

Fiti sanatosi

Nu uitati ca starea pielii depinde de starea întregului organism. Zîmbiti, faceti sport  si fiti sanatosi.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 03 octombrie 2010 10:02
Vizualizări: 3767

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
183
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
281
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
416
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
465