ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Eco Hobby-uri: fabricăm săpun ecologic!



Eco Hobby-uri: fabricăm săpun ecologic!



Uneori ne ia mult timp pentru a explica oamenilor, că nu ar trebui sa se folosească de unele lucruri neecologice, dar ei, ca si Vaska (dintr-un basm a lui Krîlov) - ascultă si mănâncă... Uneori, însă, este destul să-i arăţi o data CUM SI DIN CE acest lucru se face, CUM SI PE CINE a fost testat, si acest om este instantaneu ferm decis sa-l abandoneze o data pentru totdeauna. Dacă în publicitatea mezelurilor s-ar introduce imagini dintr-un abator, atunci, probabil, mai mult de 50% din oameni ar deveni vegetarieni într-o clipă, si nu ar trebui sa ducem discuţii şi argumente lungi despre daună, pe care o aduce carnea si producţie de carne organismului, ecosistemului, Planetei.


In laboratoarele doar unei singure companii - Procter & Gamble - din cauza experimentelor chinuitoare in fiecare îşi pierd viaţa 50000 de animalele! (A se vedea filmul "Pământenii"). Daca în reclama săpunului comercial s-ar fi arătat cinstit DIN CE este făcut acest druguleţ „frumos şi parfumat " si CUM a fost testat, 50% din oameni ar refuza sa utilizeze toţi detergenţii industriali modern. Si nu ar fi nevoie de a duce  conversații lungi despre  necesitatea trecerii la mijloacele pentru spălat tradiţionale, naturale, accesibile, de care strămoșii noştri se foloseau din cele mai vechi timpuri, si credeți-mă, nu îmblau murdari.

Săpunul  natural nu poate fi de o culoare aprinsă si cu un miros plăcut tare. Pentru a se asigura că are forma necesară si nu se va altera sunt necesare metode chimice.  Săpunul accesibil este obţinut din cele mai ieftine grăsimi, uneori, animale si chiar umane (glumesc ... A se vedea "Fight Club" - o buna utilizare a deșeurilor de la clinici care se ocupă de liposucţie). La grăsime se adaugă alcaline, arome artificiale si coloranți, si apoi ni se sugerează prin  publicitate frumoasă şi mincinoasă cu modelele crescute în mătase că noi ar trebui sa ne folosim de această "amestecătură"  ca să fim curaţi.
Din opţiunile de fabricare industrială mai mult sau mai puţin inofensive sunt două feluri de săpun – pentru copii, fără aditivi şi așa-numită castiliana - un săpun 100% din ulei de măsline. Anton Makarsky fără stingherire a declarat ca in baia sa nu se găseşte nici un alt fel de săpun, în afara celui pentru copii.

Astăzi unele magazine au început să vândă săpun de fabricare manuală. Da, este foarte frumos - unele bucăţi chiar îţi vine să le lingi sau să le muşti. Da, este mai ecologic – conţine uleiuri si plante naturale, însă acest săpun este de 10 ori mai scump decât cel obişnuit.



săpun ecologicÎnsă există o ieşire – noi singuri să facem săpunul!

Puteți face săpunul de la zero, însă atunci va trebui sa lucraţi cu alcalina caustică – ceea ce este periculos. Este mult mai ușor si mai accesibil să creezi săpunul pe baza celui pentru copii sau altor baze de săpun, care pot fi achiziționate de la magazinele de specialitate. Metoda de fabricare  este foarte simplă şi lasă un spaţiu nelimitat pentru imaginaţie. In baza de săpun topită adăugați... ceva deosebit - ceea ce îţi doreşte sufletul si corpul. Aceasta poate fi uleiuri vegetale naturale, uleiuri esențiale, ierburi uscate, petale de flori, decocturi de plante, chiar si felii de legume proaspete si uscate, fructe, pomușoare si sucuri proaspete.

Din uleiuri pot fi folosite: cel ordinar de floarea soarelui, de porumb, cătină albă, măsline, migdale, cedru, ulei din semințe de struguri, semințe de pepene galben, nuc, susan, in, cânepa, dovleac, caise, piersici, brusture, ulei de germeni de grâu. Fiecare dintre aceste uleiuri are proprietăţi unice proprii, dar toate sunt benefice pentru pielea noastră, însănătoşind-o şi întinerind-o.
Fabricarea săpunului devine astăzi din ce in ce mai populară si a devenit un hobby la moda, care într-o oarecare măsură poate fi numit ecologic. Au apărut chiar magazine întregi, inclusiv pe Internet, în care se vinde tot felul de ingrediente pentru fabricarea săpunului. Crearea săpunurilor cu propriile mâini este un proces nu atât chimic, cât creativ - unele "capodopere de săpun", sunt bune pentru a fi trimise la expoziţie. Fabricarea săpunului a devenit chiar o joacă preferată la unii dintre copii. Ce n-ar spune, dar procesul este într-adevăr unul captivant şi fascinant,  exista ceva magic in el.

La dorinţă, în săpun puteţi adăuga câteva picături de ulei esențial (aici este important să nu exageraţi). In funcție de efectul dorit pot fi utilizate diferite uleiuri esenţiale: eucalipt, rozmarin, arbore de ceai, menta, salvie Clary, ylang-ylang, lemn de santal, trandafir, levănțica.

Din ierburi se potrivesc: mușețel, galbenele, lucerna, dentiţă, menta, cimbru, oregano, sunătoare, podbal, rădăcini de obligeana, rădăcina de brusture, valeriana, urzica, salvie, anason, si petale de flori preferate. Plantele pot fi utilizate şi uscate si in forma de decoct.

Daca preferați, puteți fabrica săpunul cu scrub. In acest caz, în baza de săpun se adaugă ceva din următoarele:  tărâţă,  felii de lufă, fulgi de ovăz, coji de nuci măcinate, cafea măcinata, nuca de cocos rasa, ierburi, seminţe şi oase măcinate, zahar.

In plus, în săpunul pot  fi adăugate (din nou, in funcție de rezultatul dorit), sare, argila, miere, ceara, tinctura de propolis, lapte, gudron, coji si bucăţele de citrice si alte fructe proaspete şi uscate, ace de pin, alge marine, vanilie, curry, scorțișoara si alte condimente.

Săpun inofensiv pentru mediulDacă doriţi să faceţi săpunul colorat, în dungi, sau să vă aplicaţi imaginaţia şi abilităţi creative, apoi pentru a crea o  "capodoperă de săpun”, puteți folosi coloranți naturali. Acestea pot fi:


Rădăcina de sfecla de zahar - de la roz voalat la roșu
Rădăcina de morcov
Castravete - o culoare verde
Dovleac - culoare portocalie aprinsă - de la galben la portocaliu
Spanacul – verde deschis
Pătrunjel sau mărar uscat – verde deschis
Ardei - de la piersic deschis până la somon – poate irita pielea
Semințe de mac - de la gri-albastru la incluziuni de negru deschis
Lucerna – verde deschis
Petale de flori de galbenele - galben
Salvie - verde
Flori de mușețel - bej-galben
ulei esențial de mușețel - de la albastru la bleumarin
Scorțișoara - de la bej la maro - poate fi un iritant al pielii
Cuișoare măcinate - cafeniu
Şofran - galben
praf de curry - galben
Curcuma - de la auriu la chihlimbariu
Pudra de cacao - maro
boabe de cafea zdrobite, zaţ de cafea - de la maro la negru
ciocolata bucăţele - maro
măceș măcinat - de la maro deschis la cafeniu aprins
rădăcina de comfrey -, culoarea deschisă, opalină maro
Soc, inițial se adaugă în soluție alcalină - brun
pulbere Henna - de la măsliniu bogat pana la gri-verde si maro
rădăcina Indigo - albastru - poate vopsi pielea
lut roșu - culoarea roşu-brun
argila roz - culoarea roşu-brun
Alge - verde
Spirulina - de la verde la smarald
Lapte - de la culoarea bej deschis spre maro, in funcție de conținutul de grăsimi si zahar
piatra ponce pisată - gri


Săpun inofensiv pentru mediulAceasta nu este toata lista de ingrediente, pe care le puteți adăuga la baza de săpun, creând pentru voi înşişi, rudele si iubiții voştri săpunul ecologic. Apropo, săpunul ecologic făcut cu mâinile proprii este un cadou absolut original pentru rudele si prietenii! După ce v-ați decis cu privire la compoziția si culoarea săpunului, puteţi să vă gândiţi şi la forma lui. Aceasta poate fi, de asemenea, infinit de variată. Puteți utiliza orice forme pentru a turna săpunul - de patiserie, pentru nisip, improvizate, din ambalaj.

V-am inspirat să fabricaţi săpun? Da, şi eu m-am inspirat in timp ce scriam articolul acesta, si fiica mea de șapte ani îşi alege deja ingredientele pentru săpunul său. Si acum - o dezamăgire ușoara... o lingura de gudron în "Oda" săpunului. Săpunul  de fabricaţia manuală cu siguranța este mai bun, mai ecologic, dar... totuși ... este alcalin. Iar alcalina, după cum se ştie, usucă pielea noastră, perturbă echilibrul acid-alcalin al pielii, deteriorează stratul protector natural al epidermei. Toate adaosuri sănătoase pe baza de plante intr-o anumita măsură îmbunătățesc calitatea si proprietățile săpunului, dar nici chiar ei nu sunt in măsura sa compenseze agresivitatea hidroxidului de sodiu, al cărui impact asupra pielii este comparabil cu cel al șmirghelului.

Desigur, acum se vinde săpunul fără alcalină,  ni se oferă toate tipuri de săpunuri lichide si geluri, s-a inventat chiar si un săpun  fără săpun", care nu conţine nu doar alcaline, dar şi surfactanţi. DAR! Nici unul dintre aceste produse "magice"  nu rezolva problema de curăţenie a corpului nostru, ci rezolva problema veniturilor cuiva şi contribuie la agravarea problemei de mediu pe planeta noastră.

Acum, haideți sa ne spulberăm toate iluziile si recunoaştem că nu există un săpun ecologic (in sens tradițional). Detergenți absolut inofensivi - indiferent cat de mult costă - nu sunt. Publicitatea activă ne convinge sa avem încredere într-un fel de săpun sau altul, subliniind meritele anumitor ingrediente, în timp ce dauna altora se ascunde în mod viclean. In câţiva ani ne va convinge ca săpunul fără alcalină este şi mai dăunător decât cel cu alcalină, şi acum trebuie sa ne folosim de un nou "săpun-miracol", care, după ceva timp, aceleaşi savanţi vor pune pe lista neagră deoarece va fi inventat un "produs magic" nou şi ni-l va propune în mod agresiv prin intermediul publicităţii atractive.

Săpunul  cel mai ecologic este lipsa acestuia. Dar pentru a ne spăla numai cu apă, de dorit cea din natură, si încă mai bine – de temperatura naturală, trebuie sa avem un anumit tip de mentalitate, să ducem un mod  de viață corespunzător, să facem un salt înainte in dezvoltarea noastră evolutiva. Pentru aceasta ar trebui să renunţăm in mod voluntar la mai multe lucruri si obiceiuri preferate neecologice. După cum vă amintiți, lui Porfiry Ivanov îi erau suficienţi doua galeți de apă de gheaţă pe zi pentru a-şi menţine corpul perfect curat. Iar trupurile sfinților continuă sa răspândească un miros plăcut şi după moarte. Concluzia este evidentă - puritatea corpul nostru nu depinde de cantitatea si calitatea substanţelor pentru spălat, cu care îl lustruim, ci de stilul nostru de viață si modul de gândire. Abundenta de azi de parfumerie de tot felul ne mărturisește doar despre impuritatea interioară, spirituală al omenirii moderne, mirosul rău de la care îl mascăm cu parfumuri chimice, artificiale.



Sursa

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 09 ianuarie 2010 1:59
Vizualizări: 11381

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
327