«Ecocapsule», casa autonomă şi «călătoare»
O invenţie recent prezentată de o firmă din Slovacia pare desprinsă din filmele SF, ca design şi utilitate, dar este cât se poate de reală: o capsulă locuibilă alimentată ecologic cu ajutorul energiei solare şi eoliene, care poate fi transportată oriunde şi care poate oferi o autonomie de funcţionare de aproape un an.
„Ecocapsule” este proiectată să asigure tot confortul unei locuinţe în zone izolate. Fiecare „casă” are o baterie solară şi eoliană şi un sistem propriu de filtrare a apei. Poate fi folosită de turişti, de cercetători aflaţi în zone îndepărtate sau poate constitui un ajutor de urgenţă în cazul unor crize umanitare. Capsula este ultraportabilă, are o suprafaţă locuibilă de doar 8 metri pătraţi, dar în ea pot încăpea lejer doi adulţi. Este dotată cu un pat, o mini-bucătărie, baie şi un spaţiu de lucru cu masă şi scaune. Are apă curentă, poţi beneficia de duş fierbinte şi de toaletă.
Energia ecocapsulei este furnizata de o turbina eoliana incorporata de 750W si de mai multe celule solare extrem de eficiente raspandite pe o suprafata de 2,6 m² in partea superioara. Sistemul energetic dual si bateria de capacitate mare (9.744 Wh) asigura functionarea locuintei chiar si in intervalele lipsite de soare sau de vant. Invelisul rotund este optimizat si pentru colectarea apei de ploaie.
Prototipul capsulei ecologice a fost prezentat zilele trecute la Pioneers Festival in Viena si reprezinta un proiect ce a durat 7 ani. Se asteapta ca locuinta ecologica sa fie disponibila spre vanzare in cursul acestui an si ca primele capsule sa poata fi distribuite in prima jumatate a anului 2016.
Sursa: inimafericita.ro