Ecoducte – podurile naturii sălbatice
O rețea densă de drumuri și căi ferate,care intersectează ecosistemele, este un obstacol de netrecut pentru mai multe organisme vii, ceea ce contribuie la manifestarea efectului insulei. Ca urmare, fiecare organism viu devine un fel de rezident insular. Dacă mamiferele mari şi păsările pot traversa bariere de asfalt şi de beton (nu întotdeauna cu succes), apoi pentru mamifere mici, amfibieni, reptile și plante, acestea adesea devin obstacole de netrecut.
Pentru a reduce efectele negative ale fragmentării habitatului organismelor vii în anii 50 din secolului trecut, în Franța, au început să se construiască deasupra autostrăzilor, poduri naturii sălbatice (ecoducte - ecoducts). Acum, aceste poduri sunt şi în Țările de Jos, Elveția, Germania, Franța, Statele Unite ale Americii, Canada și alte țări dezvoltate.
Highway A50 în Țările de Jos
Highway A50 în Țările de Jos
Autostrada, distrugînd arealul natural, reprezintă o amenințare serioasă pentru multe specii rare de plante și animale aflate pe cale de dispariție.
Ecoduct în Montana (SUA)
În mod evident, că în secolul XXI construcția ecoductelor, ar trebui să devină o practică obișnuită, pentru că nu numai noi, ci de asemenea, reprezentanții faunei sălbatice, ar trebuie să aibă libertatea de circulație.
Pasaj superior pentru fauna sălbatică în Parcul Național Banff (Canada)
Sursa: priroda.su