ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ecologia locuinţei devine tot mai populară




 

Din punct de vedere al idealurilor ecologiştilor, în casele moderne este imposibil de a trăi. Sunt practic cadre din beton armat în care substanțele nocive sunt extrase din aproape orice - pereți, pardoseli și acoperișuri, inclusiv conducte pentru evacuarea deşeurilor. De exemplu, ţevi din azbociment și panouri în sistemul de ventilație și conducte de gunoi cresc riscul îmbolnăvii cu cancerul pulmonar şi la Occident sunt deja interzise.

 

 

Ca să nu mai vorbim de faptul că conductele de gunoi sunt o sursă de microorganisme patogene. Materiale mai ecologice sunt sticla și plasticul. Betonul pe pietriş din granit deseori este radioactiv. Blocuri de polistiren, ipsosul uscat, panouri emit stiren (care irită membranele mucoase ale ochilor, provoacă dureri de cap, greaţă). Dorința de a folosi materialele de construcţie speciale pentru a izola clădirile cât mai eficient posibil în vederea conservării căldurii duce la o înfundare completă.

Ecologia proastă a locuinţei este problema tuturor locuitorilor metropolei. Doar noi nu putem renunța la beneficiile civilizației, ne îmbrăca în piei și ne întoarce în peșteri. Pentru a transforma, cât este posibil, locuinţe în oraşe mari, în cele ecologic acceptabile, este necesar să se schimbe standardele de construcție. Însă este un proces de lungă durată. Va trebui să așteptăm până când companiile de construcţii vor începe să lucreze altfel. Sau să construim singuri. Ar fi bine să procurăm o casă din materiale naturale, undeva în afara oraşului, într-un loc ecologic curat. Casa de lemn se consideră un simbol al confortului ecologic.

Ați observat cât de puțin praf se adună în casele suburbane sau rurale? Praful pe care noi îl respirăm în apartamentele urbane provoacă maladii alergice şi bronho-pulmonare. Dar nu toată lumea poate să-şi permită o casă la ţară.Majoritatea locuitorilor din mediul urban trebuie să accepte cazarea într-o zonă industrială, cu un apartament într-o casă veche. Dar noi putem, cel puțin, să nu exacerbăm efectele negative.

Conform ecologiștilor, aerul din casă este de 4-6 ori mai murdar și de 8-10 ori mai toxic decât cel din stradă. În mai multe cazuri noi înşine transformăm apartamentul într-o cameră de gazare.

Familia a făcut reparații. A încleiat tapete de vinil, a pus linoleum, a lăcuit pode, a vopsit rame la ferestre cu vopsea de ulei, a finisat tavanul cu plăci din spumă de polistiren. A cumpărat mobilier nou. Frumos. Și miroase tare. Este timpul să-ţi pui pe faţă o mască de gaze sau să stai câteva săptămâni la vecinii până ce aerul urât nu se va evapora.

În cele mai multe cazuri poluarea este asociată cu activitatea oamenilor. Una din sursele de pericol sunt materialele de finisaj care emit fenol, formaldehidă, acid carboxilic, hidrocarburi aromatice. Linoleum, tapete de vinil, placi sintetice pentru tavan, vopsele şi lacuri.

Oamenii cumpără de multe ori tot ceea ce le este la îndemână - în piețe, fără certificate. Principalul lucru - a cumpăra cât mai ieftin. Ca urmare ei fac economii pe seama sănătății lor. De exemplu, utilizează în încăperi în mod obișnuit vopsele pe care este scris "doar pentru utilizare în exterior" – acestea emit toxine. Sau lac pentru parchet, pe care este scris "rezistent, numai pentru birouri. " Deci, trebuie să-l cumpărăm, este ieftin și durabil. Iar faptul că el emană substanţe nocive pe nimeni nu-l opreşte de cumpărare. Mobilierul din panouri fără acoperire laminată în concentrații mari emană fenol și formaldehidă (afectează rinichii, ficatul, sânge). Un timp după achiziționarea mobilei în apartament poate fi prezent un miros. După trei luni, acesta nu ar trebui să fie!

La o persoană sănătoasă "aroma" de vopsea proaspătă, lac sau mobilier poate provoca disconfort, dureri de cap. Dar este deosebit de periculoasă pentru persoanele care suferă de alergii.

Dacă o persoană are o boală cronica a plămânilor, bronhiilor, sau nasului, atunci apare un efect iritant toxic asupra mucoasei căilor respiratorii, de exemplu, al compuşilor fenolici eliberaţi de pe suprafața materialelor de construcții și a mobilierului. La pacienţi cu astm bronşic acesta poate duce la o sufocare. Faptul este că organele respiratorii acestor persoane sunt deja relaxate. Ele nu pot rezista atacului de toxine. Și este nevoie de un tratament foarte serios pentru a opri atacurile de alergie sau de astm bronșic.

Iar în apartament unde se fumează constant, sau aragazul este utilizat pentru alte scopuri, cum ar fi o sursă de încălzire, în general, nu putem vorbi despre ecologie şi sănătate.

În casă în care fumează cel puțin o persoană, copiii suferă mai des de alergii, boli respiratorii infecţioase, inclusiv pneumonie și bronșită, decât în familii de nefumători. Din cauza scăderii imunităţii la ele mai dificil decurg orice maladii, în special răceala. Fumul de tutun nu provoacă reacții alergice. Dar componentele sale, în special nicotină, monoxid de carbon și benzo(a)pyrene fac căile respiratorii ușor permeabile la alergeni - polen, acarieni, lâna animalelor, mucegai. Ca urmare, toate bolile alergice sunt mai acute.

Nu ratați primele semne care indică faptul că aflarea în încăpere în care se fumează, nu este doar neplăcută, ci și periculoasă: lăcrimarea ochilor, astuparea nazală sau descărcări transparente din nas, dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare.

Aragazul este de asemenea o puternică sursă de poluare a aerului din interior. La arderea gazului timp de ore întregi în apartament crește repetat concentrația monoxidului de carbon, de benzen, formaldehidă și oxidul nitric. Aceste substanţe irită mucoasa căilor respiratorii, facilită pătrunderea alergenilor respiratorii în organism, provocând de asemenea agravarea bolilor.

Într-o casă de țară, mai ales dacă aveţi o baie, dispozitive electrice de încălzire, este mai bine să instalaţi un sistem solid de tratare a apei.

Pentru a nu crea condiţii pentru război chimic în casă:

• Dacă este posibil, folosiți materiale de construcție naturale - lemn
și cărămidă.
• Nu acoperiţi pereţii cu tapete de vinil sau lavabile, filmele auto-adezive, nu vopsiţi cu vopsea de ulei rezistentă la apă. Aceasta nu respiră și, în plus, poate produce toxine.
• Cumpărând lac sau vopsea pentru reparații, atrageţi atenţie la inscripţii "numai pentru utilizare în exterior" sau "pentru lucrări interioare".
• Nu utilizați aragazul ca un şemineu de casă ieftin. Mai bine cumpăraţi un încălzitor electric.
• În luptă împotriva gândacilor folosiţi capcana "Combat". Uitaţi de aerosoli.
• Nu fumați (și nu lăsați pe alţii) să fumeze la domiciliu, inclusiv în oberliht, pe balcon sau în toaletă. Dacă nu puteţi insista asupra părerii dvs., în mod regulat aerisiți încăperea în orice sezon al anului și în fiecare zi ștergeți praf, mai des spălați perdele și daţi cu var tavane.

 

Sursa: green-dom.info

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 28 mai 2013 16:58
Vizualizări: 3150

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
176
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
294
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
416
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
282