Ecologie în lumea modernă

/ Vizionări: 68326

Acest articol a fost tradus prin intermediul Google translate

Ecologie în lumea modernă Academician al Academiei Ruse de Ştiinţe
N. Moise.

Noi provocări
Revoluţia industrială care a început în Europa în secolul al XVIII-lea, a făcut schimbări semnificative, în relaţiile dintre natură şi om. Moment, un om, la fel ca si alte fiinte vii, a fost o parte naturala a ecosistemului lor, nu intră în ciclul său de substanţe şi a trăit la legile sale.

Din momentul revoluţiei din neolitic, adică din momentul în care agricultura a fost inventat, apoi vite, relaţia dintre om şi natură s-au schimbat calitativ. Activităţile agricole sunt ecosisteme artificiale creează treptat, de viaţă agrocoenosis aşa-numitele pe propriile legi: pentru întreţinerea lor, acestea necesită o atenţie constantă a drepturilor muncii. Fără intervenţie umană nu poate exista. Omul extrase mai multe şi mai mult de la minerale subterane. Ca rezultat al activităţii sale este începutul de a schimba natura de circulaţie a substanţelor în natură, a modifica natura mediului. Pe măsură ce populaţia creşte şi creşterea nevoilor umane, proprietăţile schimbarea habitatelor sale, mai mult şi mai mult.

Oamenii, în acest caz se pare că activitatea lor este necesară pentru a se adapta la condiţiile de mediu. Dar ei nu observa sau nu vor să vadă că această adaptare este locală în caracter, care nu este întotdeauna îmbunătăţit de ceva timp de viaţă pentru ele, le îmbunătăţi, de asemenea, pentru familie, trib, sat, oraş, precum şi pentru ele însele în viitor. De exemplu, deşeuri de la curte, vă poluează străin, care în cele din urmă se dovedeşte a fi dăunătoare şi pentru tine. Acest lucru se întâmplă nu numai în cadrul unui mic, dar şi în mult.

Cu toate acestea, până foarte de curând, toate aceste schimbări au apărut atât de încet că nici unul dintre ei grav gândit la asta. Memoria umana este, desigur, fixe schimbări majore: Europa în Evul Mediu a fost acoperite cu păduri de nepătruns, iarbă nesfârşită stepele treptat transformată în teren arabil, meleli râuri, animale şi peşti devine tot mai mica. Şi oamenii ştiau că toate acestea sunt un singur motiv - Omule! Dar toate aceste schimbări apar lent. Se pare că acestea au fost vizibile doar după generaţii.

Lucrurile au început să schimbe rapid cu începutul revoluţiei industriale. principalele motive pentru aceste modificări au făcut exploatare şi utilizarea de combustibili de hidrocarburi - cărbune, şisturi, gaze. Şi apoi - extragerea unor cantităţi uriaşe de metale şi alte minerale. În ciclul de substanţe în natură a început să includă substanţa aduse din biospheres disperate care - este în roci sedimentare şi a apărut deja de la circulaţie. Sosirea acestor substanţe în biosferă, oamenii au început să vorbească despre modul în care poluarea apei, aerului şi a solului. Intensitatea acestei poluări a fost în creştere rapidă. Habitat inceput sa se schimbe vizibil.

Primul să se simtă plante proces şi animale. Abundenţa şi, cel mai important, diversitatea lumii vii a început să scadă rapid. În a doua jumătate a acestui secol procesul de asuprire a naturii este deosebit de accelerate.

Am fost lovit de o scrisoare de la Herzen, scris de unul din locuitorii din Moscova în anii şaizeci ai secolului trecut. Am citat aproape textual: "nu ne râul Moscova. Desigur, de tone de sturioni şi acum chiar este posibil pentru a prinde, dar acum sterlyadochki, pe care bunicul meu iubit la banchet vizitatori, nu prind." Whew! Şi a luat un secol simpla. Pe malurile râului pot fi văzute încă pescarii cu undiţa. Iar unii oameni sunt capabili de a captura de plotvichku urmaş accident. Dar ea a fost deja atât de saturate cu "n produseactivitatea roizvodstvennoy omului "că refuză să mănânce chiar şi o pisică.

Înainte de omul de creştere a crescut în toate problema de a studia efectele asupra sănătăţii sale cu privire la condiţiile de viaţă, viitorul său de schimbările de mediu care sunt cauzate de sine, care este, activitatea necontrolată şi egoismul individual.

Astfel, activitatea umană este schimbarea mediului, şi în cele mai multe (dar nu întotdeauna, dar în cele mai multe) cazuri, aceste modificări au un impact negativ asupra persoanei.

Protecţia Naturii şi Civilizaţie Ecologie
În toate culturile şi toate naţiunile a fost întotdeauna acolo de necesitatea de a respectului pentru natura. La unele persoane - într-o măsură mai mare, altele - mai puţin. Dar faptul că terenul, râuri, păduri şi fiare sălbatice - este o valoare durabilă, probabil, valoarea principală, care are o natura, oamenii au realizat o lungă perioadă de timp. Şi rezerve au, probabil, mult timp înainte, a apărut ca şi cuvântul "rezervă". De exemplu, Petru cel Mare, care taie pentru construirea a flotei toată pădurea în Zaonezhie, interzis legătura cu un topor în păduri, care sunt în imediata apropiere a cascadei Kivach.

Pentru o lungă perioadă de timp, principalele probleme practice de ecologie se reduce până la protecţia mediului. Dar în secolul XX, acest economie tradiţională, care a început să se estompeze treptat ca presiunea pentru dezvoltarea industriei, sa dovedit a fi insuficiente. Degradarea naturii a devenit o ameninţare la viaţa societăţii. Acest lucru a dus la o legi speciale de mediu, pentru a crea un sistem de rezerve, cum ar fi celebrul Askania Nova. Născut, în sfârşit, o ştiinţă specială care studiază posibilitatea de a salva site-urile relicvă a naturii şi a populaţiilor de specii pe cale de dispariţie individuale de viaţă. Treptat, oamenii au început să realizeze că bogăţia numai de natura, diversitatea formelor de viaţă de viaţă şi pentru a asigura viitorul omul însuşi. Astăzi, acest principiu a devenit fundamentale.
Omenirea, în toate creştere ridică problema supravieţuirii sale pe Pamant. viitorul provizorie a speciei noastre. Omenirea ar putea confrunta cu soarta dinozaurilor. Singura diferenţă este că dispariţia conducătorilor fostei a Pamantului a fost cauzată de cauze externe, şi putem muri din cauza incapacităţii de a face uz în mod rezonabil a puterii lor.

Este această problemă şi este problema centrală a ştiinţei moderne (deşi, probabil, acest lucru nu este încă realizat toate).

Studiul propria casa ta
Traducerea exactă a cuvântului grec "ecologie" şi înseamnă studiu al tau acasă, că este biosferei în care trăim şi din care o parte este. În scopul de a rezolva problemele de supravieţuire ale omului, trebuie să ne, mai presus de toate, stiu propria dvs. acasă şi să înveţe să trăiască în ea! Live fericit lung,! Şi noţiunea de "ecologie", care sa născut şi a devenit o limbă de ştiinţă în ultimul secol, aceasta se referea doar la o parte de viaţă a locuitorilor din casa noastră comună. Clasice (mai precis - biologice) mediu - o componentă naturală a acestei discipline, pe care o numim acum ecologie umană sau ecologiei moderne.

Sensul original al orice cunoştinţe de orice disciplină ştiinţifică - de a intelege legile de casa ta, care este, ca lumea a mediului de care depinde destinul nostru comun. Din această perspectivă, totalitatea ştiinţei, născut din mintea umană, există o anumită parte a ştiinţei generale de modul în care oamenii ar trebui să trăiască de pe Pământ decât ar trebui să se inspire în comportamentul lor pentru a nu salva decât el însuşi, dar şi pentru a asigura viitorul lor copii, nepoţi, poporul său şi a umanităţii ca un întreg. Ecologie - stiinta orientat spre viitor. Şi aceasta se bazează pe principiul că valoarea viitor sunt nu mai puţin important decât valoarea de prezent. Este stiinta a modului de a transmite Natura, casa noastră comună pentru copiii şi nepoţii noştri, pentru a le a fost de a trăi mai bine şi mai convenabildecât noi! Pentru a stoca în el tot ce este necesar pentru viata.

Casa noastră este una - toate într-o împreună, şi tu ar trebui să poată să combine cunoştinţele dobândite în discipline diferite într-o structură coerentă unică, care este ştiinţa despre cum oamenii ar trebui să traiesc pe pamant, si care este naturally numit ecologie human or doar ecologie.

Deci, ecologie - sistemul de ştiinţă, se bazează pe multe alte discipline. Dar nu este numai de diferenţă faţă de ştiinţele tradiţionale.

Fizicieni, chimişti, biologi, economişti studiază fenomene diferite. Ei studiază de dragul de a înţelege natura a fenomenului. În orice caz, din interes, pentru că oamenii, rezolvarea o problemă deosebită, în primul rând, pur şi simplu caută să înţeleagă modul în care aceasta este rezolvată. Şi apoi începe să se gândească la ceea ce ar fi inventat pentru a le adapta la volan. Foarte rar cred în avans cu privire la aplicarea cunoştinţelor dobândite. Este naşterea cineva fizicii nucleare gândit la bomba atomică? Faraday sau a crezut că descoperirea va conduce la faptul că planeta este acoperită cu o reţea de staţii de putere?
Ecologie în acest sens este destul de diferit de discipline tradiţionale. În schimb, are un scop precis şi predeterminate: un studiu al tau acasă şi este studierea comportamentului posibilă a omului în el, care ar permite unei persoane de a trăi în casa aceasta, va trebui să supravieţuiască pe planeta Pamant.

Spre deosebire de multe alte ştiinţe, ecologie are structura multistrat, şi fiecare dintre etaje ale acestei clădiri "se bazează pe o mulţime de discipline tradiţionale.

La etaj
În timpul perioadei de restructurare, a anunţat, în ţara noastră, am început să vorbim despre nevoia de a scăpa de ideologia dictaturii sale totale. Desigur, persoana în scopul de a dezvălui potenţialul său Naturii, au nevoie de libertatea de căutare. gândurile lui nu ar trebui să fie constrânsă de orice restricţii: trebuie să fie accesibile viziune a diversităţii de căi de dezvoltare, pentru a avea o gamă largă. Un cadru în procesul de gândire, oricare ar fi ele - întotdeauna un obstacol. Cu toate acestea, liber şi în mod arbitrar revoluţionar nu poate fi decât crezut. Şi ar trebui să acţioneze cu prudenţă, bazându-se pe principiile dovedite. Acesta este motivul pentru trăi fără ideologia este, de asemenea, imposibil, de aceea alegerea liberă trebuie să fie întotdeauna bazate pe ideologie, şi a format o experienţă de multe generatii. Un om trebuie sa vedeti ca sa intelegeti locul său în lume, în univers. El trebuie să ştie că acesta este inaccesibil si interzis - exercitarea de fantome, iluzii, de fantome, în orice moment a fost unul dintre principalele pericole ale omului.

Trăim într-o casă, al cărui nume - biosferei. Dar ea, la rândul său, numai o mică parte a Universului Mare. Casa noastra - un colt mic al cosmosului vaste. Şi omul trebuie să se simtă el însuşi parte a acestui univers nelimitate. El trebuie să ştie că nu au apărut din cauza credinţei cuiva alte-lumeşti, ci ca rezultat al acestei lumi infinit de vast şi ca apoteoză a acestei evoluţii, el a câştigat mintea, capacitatea de a anticipa rezultatele acţiunii lor şi evenimente influenţa pe care o să apară în jurul lui, şi, prin urmare, şi asupra a ceea ce se întâmplă în univers! Aceste principii şi vreau să numesc fundaţia, temelia viziunea ecologice. Şi, prin urmare, baza de ecologie.

Fiecare viziune asupra lumii are mai multe surse. Acesta este atât religie şi tradiţie, şi experienţa de familie ... Totuşi, una din componentele cele mai importante - experienţa condensată a întregii omeniri. Şi numim ştiinţă.

Vladimir Ivanovich Vernadsky folosit expresia "generalizare empirică". Acest termen el a numit orice declaraţie care să nu contrazică experienţa noastră directă, observaţii, sau ceea ce putem obţine metode riguroase de logică de la alte generalizări empirice. Deci, bazat pe o viziune asupra lumii ecologice este urmatoarea afirmatie, Dutts prima explicităde fizician Niels Bohr: putem presupune că există numai o generalizare empirică!

Numai un astfel de cadru ar fi putut proteja oamenii de iluzii nejustificate şi măsurile false, din acţiunea de prost concepută şi periculoasă, dar poate bloca accesul la capetele tinerilor fantome diferite, care sunt ruinele a marxismului a început să călătorească în ţara noastră.

Persoană pentru a rezolva problema de mare importanţă practică: cum să supravieţuiască în Pământul sărăcite? Şi miropredstavlenie doar sobru raţionaliste poate servi ca o lumină călăuzitoare în acest labirint teribil, în cazul în care am condus evolutia. Şi pentru a face faţă dificultăţilor care asteapta omenirea.

Prin urmare, mediul începe cu lumea ar. Spun chiar mai mult: Drepturile lume în epoca modernă începe cu mediul - cu gândirea ecologică, precum şi creşterea şi drepturile de învăţământ - cu studii de mediu.

Biosferei şi Omul în Biosferei
Biosfera - face parte din mantaua superioară, în care există sau este probabil să fie materiei vii. Prin menţionate biosferei, de obicei, atmosferă, hidrosferă (mare, oceane, râuri şi alte organisme de apă) şi partea superioară a cerului Pământului. Biosferei nu este şi nu a fost niciodată într-o stare de echilibru. Ea primeste energie de la Soare şi, la rândul său, radiază o anumită cantitate de energie în spaţiu. Aceste energii de proprietăţi diferite (calitati). Ajunge radiaţii Pamant pe unde scurte - lumina, care a transformat şi încălzeşte Pământul. Şi în spaţiul dintre Pământ şi ia cu lungime de unda radiaţiei termice. Şi echilibrul acestor energii nu se observă: Pământul radiază energie în spaţiu este ceva mai puţin decât pe care le primeşte de la Soare. Această diferenţă - o mică parte din o sută - şi învaţă Pamant, mai precis, biosferei sale, care este tot timpul pentru a stoca energie. Această cantitate mică de energie acumulată este suficientă pentru a sprijini toate procesul de incitante ale planetei. Aceasta energie a fost suficientă pentru a asigura că, o dată pe suprafaţa vieţii planetei noastre străfulgerat şi a existat o biosferei, că, în procesul de dezvoltare a omului a apărut biosferei şi a creat o minte.

Astfel, biosfera - de viaţă evoluează sistem, open space - fluxul de energie si materie.

Şi prima sarcină majoră, practic, foarte important de ecologie umană - să cunoască mecanismele de dezvoltare a biosferei şi a proceselor care au loc în ea.

Un proces complex de interacţiune a atmosferei, ocean, biote - în principal procese de non-echilibru. Aceasta înseamnă că toate ciclul de problema nu este închisă: o substanţă material este adăugat continuu, dar ceva care formează precipitate a lungul timpului, grosimea enorme de roci sedimentare. Şi planeta în sine nu este un organism inert. măruntaiele ei tot timpul emit gaze diferite şi ocean, în primul rând - că dioxidul de carbon si hidrogen. Acestea sunt incluse în ciclul de substanţe în natură. În cele din urmă, omul însuşi, după cum a spus el Vernadsky, are o influenţă decisivă asupra structurii de cicluri geochimice - pe cifra de afaceri de substanţe.

Studiul a biosferei ca un sistem integrat, numit mediului la nivel global - complet nouă direcţie în domeniul ştiinţei. Existente metode experimentale pentru studiul naturii pentru el improprii: biosferei nu poate fi ca un fluture, pentru a studia la microscop. Biosferei - obiect unic, există o singură copie. Şi pe lângă aceasta, astăzi nu este ceea ce a fost ieri, şi mâine nu va fi la fel ca astăzi. Prin urmare, orice experiment cu biosferei este inacceptabil, pur şi simplu inacceptabil, în principiu. Putem observa doar ceea ce se întâmplă, de a gândi, un motiv, să înveţe modele computerizate. Şi dacă experimente conduită, acesta a fost doar un caracter local, ceea ce permite de a studia doar câteva caracteristici regionale ale proceselor biosferei.

De aceea, singura cale ar trebui să înveţeeniya problemelor globale de mediu - sunt metodele de modelare matematică şi analiza fazele anterioare de dezvoltare a naturii. Pe această cale luat deja primii paşi semnificative. Şi peste ultimul sfert de secol multe dintre conceptele. Si cel mai important - necesitatea unui astfel de studiu a devenit general acceptate.

Interacţiune a biosferei şi a societăţii
Vernadsky, în primul rând, chiar la începutul secolului al XX-lea, înţelegându-se că o persoană devine o forţă "geologoobrazuyuschey de bază ale planetei", iar problema interacţiunii dintre om şi natură ar trebui să devină una din problemele de bază fundamentale ale ştiinţei moderne. Vernadsky nu, un fenomen accidental într-o serie de oameni de ştiinţă remarcabil interne. El a profesorilor care au avut predecesorii şi, cel mai important, au fost tradiţii. A cadrelor didactice trebuie să ne amintim mai presus de toate Dokuchaev, care a dezvăluit secrete ale cernoziomului nostru de sud şi a pus bazele de Ştiinţa Solului. Multumesc Dokoutchaev am înţeles acum că la temelia întregii biosferei, link-ul său - aceasta este solului cu microflora lor. Durata de viaţă a proceselor care au loc în sol, se determină toate caracteristicile ciclului de substanţe în natură.

ucenicii Vernadsky şi adepţii au fost VNSukachev, NV Timofeev-Resovskii, Kovda şi multe altele. Viktor Abramovici Kovda au o evaluare foarte important rolul factorului antropice pe scena moderne de evolutie a biosferei. Deci, el a arătat că omenirea produce cel puţin 2000 de ori mai multe deşeuri organice decât restul biosferei. Deşeuri sau gunoi se referă la substanţe care sunt excluse definitiv din ciclurile biogeochimice ale biosferei, care este, din ciclul materiei in natura. Cu alte cuvinte, omenirea se schimbă radical natura de funcţionare a mecanismelor de bază ale biosferei.

Ei bine-cunoscut expert american in domeniul tehnicii de calcul profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts Jay Forrester la sfârşitul anilor 60-e dezvoltat metode simplificate pentru a descrie procesele dinamice folosind computere. Student aplicarea Forrester Meadows din aceste abordări pentru studiul de modificări ale caracteristicilor a biosferei şi activitatea umană. calculele lui, el a publicat cartea, pe care la numit "limitele creşterii.

Folosind un foarte modele matematice simple, care nu pot fi atribuite la numărul de informaţii ştiinţifice, el a petrecut calculelor, care să permită să se compare perspectivele de dezvoltare industrială, creşterea populaţiei şi poluarea mediului. În ciuda primitivitate de analiză (sau poate tocmai din aceasta cauza), calculele de Meadows şi colegii săi au jucat un rol foarte important pozitiv în dezvoltarea gândirii ecologice moderne. Noi la numere specifice, sa demonstrat că omenirea în viitorul foarte apropiat, probabil, la mijlocul secolului al vin, ameninţând criză ecologică globală. Aceasta va fi o criză alimentară, o criză a resurselor, o criză de poluare a planetei.

Este acum cu precizie fi spus că calcule eronate Meadows în mare parte, dar tendinţele majore a prins corect. Şi, mai important, datorită simplităţii sale şi claritate, rezultatele obţinute Meadows, a atras atenţia în toată lumea.

Într-un alt studiu realizat în domeniul ecologiei la nivel mondial în Uniunea Sovietică. În Centrul de Calcul al Academiei de Ştiinţe a fost construit un model de computer care poate simula fluxul de procese de bază biosferic. Ea descrie dinamica proceselor de mari dimensiuni care au loc în atmosferă, ocean, precum şi interacţiunea acestor procese. unitate specială descrie dinamica biota. Loc important ocupat de o descriere a atmosferei, formarea norilor, precipitaţiile, şi etc În ceea ce priveşte activitatea umană, a fost dat sub forma de scenarii diferite. A devenit posibil să se evalueze perspectivele de eparametrii olyutsii a biosferei depinde de natura activităţii umane.

Deja la sfârşitul anilor 70 cu ajutorul unui astfel de sistem informatic, cu alte cuvinte, pe vârful pen-ului, a fost primul pentru a estima aşa-numitul "efect de seră". sensul sale fizice este simplă. Unele gaze - vapori de apă, dioxid de carbon - dor de a merge la Pamant la lumina soarelui, şi se încălzeşte suprafaţa planetei, dar aceste acelaşi ecran de gaze cu lungime de unda radiaţiei termice a Pământului.

activitatea industrială activă duce la o creştere continuă a concentraţiei de dioxid de carbon în atmosferă: în secolul al XX-lea, aceasta a crescut cu 20 la sută. Acest lucru a dus la o creştere a temperaturii medii a planetei, care, la rândul său, schimbările caracterul de circulatia atmosferica si distributie de precipitaţii. Şi aceste modificări afectează viabilitatea plante lume, este în schimbare de natura ghetari polari şi continentale - gheţarii începe să se topească, ridicării nivelului mării, etc

Dacă veţi continua ritmul actual de creştere a producţiei industriale, de 30 ani din secolul viitor a concentraţiei de dioxid de carbon din atmosfera sa dublat. Cum poate afecta toate productivitatea biotei - complexele istorice ale organismelor vii? În 1979, AM Tarko folosind modele computerizate, care, în acel moment au fost deja elaborate la Centrul de Calcul al Academiei de Ştiinţe, a efectuat primul calcule şi de analiză a acestui fenomen.

Sa constatat că productivitatea globală a biote nu se va schimba, dar va fi o schimbare de productivitatea în diferite zone geografice. De exemplu, o creştere bruscă dryland mediteraneene, semi-deşert şi savană în Africa, centura de porumb SUA. Va avea de suferit si stepa noastre. Randamentele aici poate fi redusă cu 15-20, chiar 30 la sută. Dar productivitatea o creştere puternică din zona taiga şi la acele zone care noi o numim sol non-cernoziom. Agricultura se pot deplasa spre nord.

Astfel, chiar primul calculele arată că activităţile de producţie de oameni în următoarele decenii, care este, actuala generaţie, poate duce la schimbări semnificative climatice. Pentru planeta ca un întreg, aceste modificări vor fi negative. Dar pentru Eurasia de Nord şi, prin urmare, de asemenea, pentru Rusia, consecinţele efectului de seră se poate dovedi a fi pozitiv.

Cu toate acestea, estimările actuale a situaţiei globale de mediu este o mulţime de discuţii. Concluziile finale pot fi foarte periculoase. De exemplu, a estimat, în centrul nostru de date la inceputul secolului urmator, temperatura medie a planetei ar trebui să crească de 0,5-0,6 grade. Dar, variabilităţii climatice naturale poate varia în plus sau minus un grad. oamenii de ştiinţă susţin Clima: Este încălzirea observată este un rezultat de variabilitate naturală, sau este o manifestare a efectului de seră în creştere.

Poziţia mea în această chestiune foarte atent: efectul de seră există - este incontestabil. Pentru a rezolva aceasta, cred, cu siguranţă necesar, dar pentru a vorbi despre inevitabilitatea tragedie nu ar trebui să fie. Omenirea se poate încă destul de mult să ia şi de a atenua situaţia.

De asemenea, ar dori să atragă atenţia asupra faptului că există multe alte consecinţe extrem de periculos a activităţilor umane. Printre acestea sunt dificile, ca subţierea stratului de ozon, reducerea diversităţii genetice a raselor umane, de poluare ... Dar aceste probleme nu ar trebui să cauzeze panica. Dar ei în nici un caz nu poate fi ignorat. Ele trebuie să facă obiectul analizei ştiinţifice riguroase, astfel cum a devenit în mod inevitabil, baza pentru o strategie de dezvoltare industrială a omenirii.

Pericol de una dintre aceste procese sunt prevăzute în cadrul sfârşitul secolului al XVIII-lea Malthus engleză călugăr. El a invocat ipoteza că umanitatea este în creştere mai rapid decât capacitatea de Piaţaplaneta crea resurse alimentare. Pentru o lungă perioadă de timp se părea că acest lucru nu este adevărat - oamenii au invatat pentru a îmbunătăţi eficienţa agriculturii.

Dar, în principiu, dreptul lui Malthus: orice resurselor planetei sunt limitate, produse alimentare - în primul rând. Chiar şi cu cele mai avansate tehnologii de producţie alimentară poate hrăni pe Pamant, doar un număr limitat de populaţie. Acum, această linie, se pare, a trecut deja. În ultimele decenii, cantitatea de alimente produse în lume pe cap de locuitor, a fost diminua încet, dar sigur. Acesta este un semn teribil care necesită atenţia imediată a întregii umanităţi. Subliniez: ţări care nu sunt individuale, ci a întregii omeniri. Şi cred că o îmbunătăţire a tehnologiei agricole simpla nu este suficient.

Ecologice de gândire şi de strategie al umanităţii
Umanitatea a atins un nou moment în istoria sa, în care dezvoltarea spontană a forţelor de producţie, creşterea populaţiei necontrolate, lipsa de disciplină comportamentului individual poate aduce omenirii, adică specii biologice Homo sapiens, la marginea de doom. Ne confruntăm cu provocări de noua organizare a vieţii, o nouă organizaţie a societăţii, un miropredstavleniya nou. Ea a apărut sintagma "gândirea ecologică". Acesta este destinat în primul rând pentru a ne aminti că suntem copii de pe Pamant, nu sa cuceritori, şi anume copiii.

Totul este de cotitură în jur, iar noi ar trebui, la fel ca stramosii nostri îndepărtate de Cro-Magnon, vânători perioada preglacial, din nou, pentru a se vedea, ca parte a mediului natural. Noi trebuie să trateze natura ca o mama, ca la casa lui. Dar există o diferenţă uriaşă fundamentală între persoane aparţinând societăţii moderne, de la strămoşul nostru preglacial: avem cunoştinţe, şi suntem în măsură să se stabilească obiective de dezvoltare, avem potenţialul de a urmări aceste obiective.

Despre sfert de secol în urmă, am inceput sa folosesc termenul de "coevolution omului si biosferei. Aceasta înseamnă comportamentul omenirii şi fiecare individ, care pot oferi co-dezvoltare şi biosferei, şi umanitate. Nivelul actual de dezvoltare a ştiinţei şi a capacităţilor noastre tehnice, puse în aplicare, în esenţă, acest mod de co-evoluţie.

Există doar un punct important protejarea dintr-o varietate de iluzii. Vorbim adesea despre atotputernicia ştiinţei. Cunoştinţele noastre despre lume este cu adevărat incredibil crescut în ultimele două secole, dar oportunităţile noastre erau încă foarte limitate. Ne lipseste capacitatea de a prevedea evoluţia fenomenelor naturale şi sociale într-o mai mult sau mai puţin îndepărtat trecut. Aşa că am întotdeauna teamă de planuri de larg, de anvergură. În orice perioadă determinată trebuie să fie capabil să distingă ceea ce este cunoscut în mod credibil, şi la această bază planurile şi acţiunile lor, "perestroika".

Iar cele mai fiabile sunt cel mai adesea cunoştinţele pe care le aduce prejudicii deliberată. Prin urmare, principala sarcină a analizei ştiinţifice, principalul, dar cu siguranţă nu singurul - să formuleze un sistem de interdicţii. Acest lucru este probabil să fie înţeleasă în timp a Paleoliticului Inferior strămoşii noştri umanoide. Chiar şi atunci a început să experimenteze diverse tabuuri. Aici nu ne-am face fără el: trebuie să existe un nou sistem de interdicţii şi recomandări - ca să pună în aplicare aceste interdictii.

Strategia de mediu
Să trăiască în casa noastră comună, noi trebuie să dezvolte nu numai cateva reguli generale de conduită, în cazul în care veţi - regulile de pensiune, ci strategiei sale de dezvoltare. Termeni cămine sunt în principal un caracter local. Ei se fierbe în jos mai ales la dezvoltarea şi introducerea de producţie reduse de deşeuri, pentru a curăţa mediul de poluare, care este - la protecţia naturii.

Pentru a satisface aceste cerinţe locale, nu este nevoie pentru orice Merope superiyatiyah: totul este decis de cultura a populaţiei, tehnologice şi, în principal, educaţia în domeniul mediului şi disciplina de oficiali locali.

Dar aici suntem confruntaţi cu situaţii mai complexe în care trebuie să ne gândim la bunăstarea vecinii nu numai lui, ci şi la distanţă. Exemplu este cel al râului care traversează mai multe domenii. În puritatea ei are o multime de persoane interesate, şi este interesat în moduri foarte diferite. Condiţii de viaţă în amonte nu este foarte probabil să le pese de starea de râu în atinge sale mai mici. Prin urmare, pentru a asigura o viaţă normală, împreună oameni de toate bazin hidrografic, deja solicită reglementarea la stat, şi, uneori, la nivel interstatal.

Exemplu de râu - este, de asemenea, un caz special. La urma urmei, există probleme de natură globală. Au nevoie de o strategie universală. Pentru ei a face un pic cultura şi educaţie ecologică. Puţini de alfabetizare şi de acţiune (care se întâmplă foarte rar) de guvern. Apare necesitatea unei strategii universale. Acesta ar trebui să cuprindă, practic, toate aspectele vieţii de oameni. Acest nou sistem de tehnologii industriale, care ar trebui să fie zero deşeuri şi resurse. Acest lucru - şi tehnologii agricole. Şi nu numai mai bună a solului şi utilizarea îngrăşămintelor. Dar, după cum arată lucrările lui NI Vavilov şi alţi reprezentanţi ai amenda de agronomie şi de producţia vegetală, este modul principal de dezvoltare - este utilizarea de plante, cu cea mai mare eficienta a energiei solare. Este energie pura, nu poluează mediul înconjurător.

O astfel de soluţie radicală a problemelor agricole, este de o importanţă deosebită, deoarece acestea sunt direct legate de problema, care sunt sigur că va avea în mod inevitabil să se ocupe de. Aceasta este populaţia lumii. Omenirea este acum se confruntă cu necesitatea unei reglementări stricte a fertilităţii - în diferite părţi ale Pământului în moduri diferite, dar peste tot - de prescripţie.

Pentru ca oamenii să continue să se încadreze în ciclurile naturale (ciclu) a biosferei, populatia lumii, menţinând în acelaşi timp nevoilor actuale, ar trebui să fie redus de zece ori. Dar acest lucru este imposibil! Regulament al creşterii populaţiei, desigur, nu va oferi o reducere de zece ori a numărului de locuitori ai planetei. Deci, împreună cu o politică inteligentă populaţie, este necesar să se creeze noi cicluri biogeochimice, a existat un nou ciclu de substanţe, care va include în primul rând acele specii care mai eficientă utilizare a energiei solare curată că nu suportă prejudicii lumea de mediu.

Abordarea provocărilor de această amploare este disponibil numai pentru umanitate în general. Dar acest lucru ar necesita schimbarea întregii organizaţii din comunitate globala, cu alte cuvinte, unei noi civilizaţii, de restructurare a principalul lucru - acele valori care au fost aprobate a lungul secolelor.

Principiu pentru a forma o nouă civilizaţie insiste asupra Green Cross International - o organizaţie a cărei sediu a fost declarată în 1993, în Kyoto, Japonia. Teza principală - omul trebuie să trăiască în armonie cu natura.
de la revista "Ştiinţă şi Viaţă"