ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ecologiștii din Moldova și Ucraina, uniți în lupta pentru Nistru

Ecologiștii din Moldova și Ucraina s-au consolidat în lupta pentru conservarea ecosistemului rîului Nistru.

Reprezentanți a 53 de organizații ecologice din Moldova și Ucraina au semnat o scrisoare deschisă în care solicită să se acorde atenție problemei rîului Nistru și au expediat-o pe adresa unui șir de instituții publice din ambele țări, precum și delegațiilor organizațiilor internaționale. Despre acest lucru a vorbit astăzi, 19 ianuarie, în cadrul unei conferințe video dintre Chișinău și Kiev, președintele Asociației „Eco-Tiras”, Ilia Trombițchi, relatează NOI.md.

Subiectul ce vizează inadmisibilitatea construcției unei cascade din șase centrale hidroelectrice și finalizarea Centralei Hidroelectrice de Acumulare prin Pompare de la Dnestrovsc a stîrnit îngrijorarea nu doar în rîndurile ecologiștilor din Moldova, ci și ale colegilor lor din Ucraina. Coordonatorul Asociației „Ukrainskaia recinaia seti” (Rețeaua fluvială ucraineană), Victor Melniciuk, a declarat în cadrul conferinței video că construcția CHE pe cursul superior al rîului Nistru încalcă legislația Ucrainei, deoarece acest teritoriul face parte din Rezervația Națională Naturală „Dnistrovski kanion”, care este o zonă naturală protejată. Pentru a justifica construcția acestora, unele structuri de guvernare din Ucraina manipulează opinia publică.

Nistru: cum va negocia Moldova cu Ucraina

„Compania „UkrGhidroEnergo” și alte structuri care insistă asupra securității ecologice a acestui proiect confundă dorințele cu realitatea. Ei se plimbă prin regiunile Ucrainei și încearcă să convingă comunitățile locale că susținerea acestui proiect va fi în beneficiul lor. Ei promit o infrastructură luxoasă, școli, spitale etc. În realitate nu va fi nimic. Oamenii sînt induși în eroare pentru a obține mijloace din fonduri internaționale sub orice pretext, inclusiv cel ecologic”, a specificat Melniciuk.

Despre componenta corupțională a proiectului a vorbit și doctorul în științe biologice, conducătorul Asociației „Eco-Tiras”, Ilia Trombițchi. „Ucraina a anunțat un concurs de selectare a studiului de fezabilitate a construcției celor șase obiecte energetice pe Nistru cu o valoare astronomică de 155 de milioane de grivne (peste 5,6 milioane de dolari SUA – nota red.). Este evident că astfel de lucrări de construcții nu necesită așa sume. Aceasta este calea pentru a transmite banii, cum s-ar spune, „la stînga”. Iar o parte mică a sumei va ajunge la savanții corupți care vor scrie ceea ce li se cere”, s-a arătat convins ecologistul.

În final, acțiunile Ucrainei vor duce la secarea Nistrului, lipsirea locuitorilor Moldovei de apă potabilă și poluarea considerabilă a ecosistemului. Pentru prevenirea acestui lucru, peste 50 de ecologi din Moldova și Ucraina au semnat o scrisoare deschisă comună, pe care au expediat-o Comisiei Europene, șefilor delegațiilor Uniunii Europene în Moldova și Ucraina, Guvernului Ucrainei, Parlamentului Moldovei, Guvernului Moldovei, OSCE, Băncii Mondiale, Băncii Europene de Investiții și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Precizăm că inițiativa privind construcția unei cascade formate din șase centrale hidroelectrice și finalizarea Centralei Hidroelectrice de Acumulare prin Pompare în cursul superior al rîului Nistru a fost lansată în premieră de către reprezentanții Companiei „UkrGhidroEnergo” în noiembrie 2015. Mai tîrziu edificarea acestor obiecte a fost inclusă în Programul de dezvoltare a hidroenergeticii pînă în 2026, prezentat Guvernului Ucrainei în 2016. Capacitatea totală a acestor obiecte se estimează la 1,5 GW.

 

Sursa: noi.md

ABONAȚI-VĂ
Joi, 19 ianuarie 2017 20:22
Vizualizări: 1512

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
76
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
71
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
156