Ecology și EcoDava au participat la acțiunea internațională
Echipa portalului Ecology.md și Fundația pentru dezvoltare ecologică EcoDava s-au alăturat acțiunii internaționale "Ziua mea a Pămîntului" și, chiar și în condiții de carantină, au marcat Ziua Internațională a Pamîntului contribuind la menținerea sănătății planetei noastre, informează Noi.md.
În special, acțiunea internațională "Ziua mea a Pămîntului" a fost anunțată de mișcarea ecologică ECA, care a îndemnat toți doritorii să sărbătorească Ziua Internațională a Pămîntului chiar și în condițiile de carantină.
Acțiunea va avea loc în perioada 20-26 aprilie și va acoperi toate problemele de mediu ale planetei. La "Ziua mea a Pămîntului" vor putea participa chiar și cei care sînt în carantină în orice țară a lumii. Principalele condiții: dorința de a contribui la reducerea amprentei ecologice și acces la internet.
Activiștii ecologici menționează că coronavirusul a oprit sau a încetinit viața în multe domenii ale economiei și a întrerupt ritmul de viață a sute de milioane de oameni de pe Pămînt, dar problemele de mediu nu și-au pierdut actualitatea și continuă să crească chiar și în timpul auto-izolării oamenilor.
"În ciuda scăderii poluării din cauza suspendării activității economice și a carantinei, situația privind pandemia nu duce la o îmbunătățire semnificativă a mediului înconjurător din cauza daunelor din ultimii ani aduse ecosistemelor Pămîntului. Mai mult, pandemia a înrăutățit o serie de probleme de mediu. În special, a generat o cantitate enormă de deșeuri nereciclabile, în primul rînd medicinale, și a dus la oprirea activității întreprinderilor de reciclare, fapt ce a agravat situația cu gunoiul din lume", a menționat Tatiana Cestina, președintele Consiliului de Administrație al mișcării ECA.
În acest sens, organizatorii acțiunii "Ziua mea a Pămîntului" i-au îndemnat pe toți doritorii să contribuie la menținerea sănătății planetei și să întreprindă o acțiunea ecologică simplă disponibilă AICI și ACUM: să folosească doar măști reutilizabile; să poarte pungi reutilizabile atunci cînd merg la magazin sau la farmacie; să înceapă să sorteze deșeurile sau să-și împărtășească succesele în acest sens; să planteze un copac sau o floare; să ajute animalele fără adăpost sau să adăpostească animale; să creeze un poster/imagine/meme/motivator pe tema mediului; să schimbe becurile incandescente cu LED-uri; să înceapă a economisi apa; să dea o a doua viață lucrurilor pe care planificau să le arunce; să citească o carte sau să vizioneze un film pe o temă ecologică; și alte măsuri practice ecologice pentru binele planetei.
Participanții sînt încurajați să publice rezultatele contribuției lor personale la Ziua Internațională a Pămîntului în perioada 20-26 aprilie 2020, în conturile lor pe rețelele sociale Twitter, Facebook, Instagram și TikTok cu hashtag-ul special #MyEarthDay.
Astfel de acțiuni pot întreprinde chiar și cei care se află în auto-izolare sau carantină, deoarece ei pot sădi un copac sau o floare fără a ieși din casă: în ghivece, într-un container la balcon sau sprijinind plantarea de puieți în zonele afectate de incendii de pădure prin intermediul serviciului de recuperare a pădurilor Posadiles sau a jocului mobil cu același nume, disponibil oricărui doritor gratuit în App Store și Google Play.
Fără a părăsi apartamentul, puteți face ordine în lucruri și să planificați, care din acest obiecte pot fi transmise persoanelor nevoiașe sau pot fi reciclate imediat ce acest lucru va fi posibil. Și cu siguranță în "regim de casă" puteți economisi apă, energie electrică sau puteți obține noi cunoștințe în domeniul ecologiei.
Organizatorii speră că acțiunea va găsi un ecou în inimile multor oameni care împărtășesc ideea că planeta are nevoie de grijă și de participarea oamenilor 365 de zile pe an, nu doar în date speciale și i-a îndemnat pe toți se se alăture #MyEarthDay!
Ziua Internațională a Pămîntului este marcată anual pe 22 aprilie. Începînd cu anul 1970 în această zi în întreaga lume au loc diferitele activități orientate spre protecția mediului. În Rusia, Ziua Pămîntului este sărbătorită începînd cu 1990. De Ziua Pămîntului în diferite țări, în mod tradițional, răsună Clopotul Lumii, îndemnînd oamenii de pe Pămînt să simtă comunitate planetară și să depună eforturi pentru a proteja lumea de pe planetă și a păstra frumusețea casei noastre comune.
Mișcarea ECA este o organizație publică ecologică care activează din 2010. Mai mult de 10 ani, organizația se ocupă cu restaurarea pădurilor după incendii pe teritoriul Eurasiei. Printre rezultatele practice ale organizației se numără plantarea a peste un milion de puieți de copaci. Mișcarea se ocupă de educația ecologică în masă cu scopul de a implica cît mai mulți oameni în reducerea amprentei lor ecologice și în insuflarea unei atitudini prudente față de natură.