ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ecomoda: blugi ecologiciECOMODA: blugi ecologici


Da, aproape toţi blugi pot fi consideraţi, în general, tip de îmbrăcăminte ecologică.

În primul rând, blugii sunt fabricaţi din materiale organice - în principal, din bumbac.

În al doilea rând, ei se poartă o lungă perioadă de timp - fără a fi necesară achiziţionarea noilor. Potrivit impresiilor mele, durata medie de viaţă a blugilor normali  - 3-5 ani.

În al treilea rând, la blugii vechi se poate organiza cu uşurinţă o "a doua viaţă". Exemplu: poşete la modă sau jachete din blugii vechi.

În al patrulea rând, fiind plasaţi într-un mediu favorabil (în mod ideal - morman de compost), ei, cu ajutorul bacteriilor, insectelor şi a viermilor, se vor transforma destul de repede - mai puţin de un an - într-un humus atât de valoros.

Astăzi voi examina unul dintre cele mai renumite branduri mondiale - Levi Strauss & Co. Site-ul rusesc nu conţine nimic în afara descrierii pestriţe de colecţii şi modele noi, dar în limba engleză este o secţiune mare - "Sustainability - dezvoltare durabilă" - despre modul în care compania are grijă de univers.

Se pare că directiile sunt foarte şi foarte multe. Să evidenţiăm doar câteva.

Bumbac.


ECOMODA: blugi ecologici 95% din produsele companiei sunt fabricate din bumbac, însă bumbacul nu este atât de perfect, cum ar fi crezut până destul de recent mulţi dintre noi. Situaţia cu producţia  bumbacului  în lume merită o atenţie detaliată. Punctele principale sunt trei:
1) A apărut bumbacul genetic modificat. Aproape tot bumbacul de export indian este GM.  

2) Producţia de bumbac necesită cheltuieli mari de apă. Producătorii de bumbac crează penurii grave de apă în anumite regiuni din India, China, Nicaragua. Apa pe planetă nu este încă apreciată, însă situaţia se schimbă rapid.

3) La producţia de bumbac în ţările selectate, se foloseşte munca copiilor. Copiii, aproape forţat, sunt mânaţi la lucrări de strângerea recoltei, sustraşi de la şcoală şi despărţiţi de familie. Levi s raportează, că, împreună cu alţi producători de îmbrăcăminte, face parte din organizaţia, care acţionează împotriva utilizării muncii  ilegale a copiilor în procesul de producţie a bumbacului, şi nu cumpără bumbac din Uzbekistan, în genere. Această organizaţie, de asemenea, susţine reducerea volumului de apă folosită şi reducerea utilizării pesticidelor pentru fertilizarea solului şi protecţia plantelor.

În blog-ul corporativ al companiei despre probleme cu privire la aspectele mediului înconjurător, legate de producţia de bumbac, a scris vice-preşedintele, Amy Leonard.Energia electrică


ECOMODA: blugi ecologici Cea mai mare parte a costurilor reţelelor de vânzări cu amănuntul – cheltuieli pentru iluminare. Compania a restructurat sistemul de iluminare, înlocuind becurile obişnuite pe cele rentabile, ce a dus la o reducere semnificativă a consumului de energie electrică - 20-40%. Noi nu uităm să reamintim cititorilor noştri cei vechi şi cei noi: pentru ca să fie aprins un bec, undeva pe aproape pentru generarea energiei electrice se ard cărbunii, ceea ce poluează mediul înconjurător.

Din 2006 compania urmăreşte cu exactitate propriile emisii de dioxid de carbon în atmosferă.

În ceea ce priveşte fabrici, apoi în 2007 - 2009 acestea au reuşit să reducă consumul de energie cu 15%.Apă.

La una dintre cele mai mari fabrici Levi s a fost creat un sistem de purificare a apei, care permite reutilizarea apei până la 75%.

Compania încurajează, de asemenea, clienţii săi să spele blugi cât mai rar posibil (1-2 ori pe lună), ceea ce poate aduce beneficii tangibile mediului înconjurător. De asemenea, printre recomandări - să spele în apă rece. În conformitate cu Levi s , la spălarea unei perechi de blugi, "501" pe parcursul ciclului lor de viaţă se foloseşte până la 3000 de litri de apă.

Producătorul brazilian de blugi Tristar, în genere, nu recomandă clienţilor săi să spele blugii de multe ori, ci doar uneori, să le pună în congelator pentru dezinfecţie şi să le clătească de la murdărie puternică.Materiale nocive.

ECOMODA: blugi ecologici Compania spune că tinde spre excluderea totală din procesul de producţie a celor cinci componente dăunătoare. Aidoma autorului articolului, le cităm, fără traducere: alkylphenol ethoxylates (APEOs), bisfphenol A (BPA), octamethylcyclotetrasiloxane (D4 siloxan), phthalates  şi chloride (PVC).


Ciclului de viaţă a mărfii.


Levi s susţine că urmăreşte creşterea în continuare a ciclului de viaţă a blugilor ca acestea să servească cât mai mult timp, şi să nu completeze gunoişte.

Miranda Caroligne (la foto cu blugi), detine un boutique în San Francisco, unde ea se specializează în fabricarea articolelor din blugi vechi. O jachetă, confecţionată personal, ea a vândut-o pentru 700 de dolari, iar de cea mai mare cerere se bucură paturi pentru câini.

ECOMODA: blugi ecologici În oraşul mexican Torreon, cu o populaţie de mai puţin de un milion de locuitori, blugii vechi sunt cumpăraţi. Din ei fac o masă pentru producţia de hârtie pe care o achiziţionează Guvernul Statelor Unite. Pentru ce unchiul Sam are nevoie de această masă? Se pare că aceasta este folosită, inclusiv pentru producţia dolarilor.

La sfârşitul lunii mai în Polonia a fost o inundaţie puternică, care a cauzat chiar moartea oamenilor. Un grup de personal-voluntari Levi s au participat activ la măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor.

Noi nu facem publicitate lui Levi s. Noi doar încurajăm producătorii şi consumatorii să răspundă pentru faptele lor în faţa Naturii.

Fiecare dintre noi îşi face alegerea sa.Sursa

Vineri, 25 iunie 2010
Vizualizări: 4197

Citiţi de asemenea

Chiar înainte de era noastră, intestinul era considerat un organ important care era comparat cu porțile paradisului sau ...
879
În lumea noastră a devenit cu un mister mai puțin. În jungla din Cambodgia a fost găsit un oraș antic, cu numele de Mahe...
279
De Ziua Mondială a curățeniei, într-un oraș a avut loc o acțiune: trecătorii aruncau gunoiul într-o grămadă de pe trotua...
392
Fotografii de natură sălbatică în fiecare zi fac fotografii amuzante, fascinante și, uneori, chiar înfricoșătoare.Ei ne ...
316