EcoNest – workshop* în construcţii verzi (Video)
Fondată în Oregon (SUA), compania-atelier EcoNest este un fel de manifest al politicilor integrate şi ecologic durabile implementate în construcția caselor după tehnologia de paie şi de lut, cu folosirea tencuielii de lut și materialelor naturale non-toxice în finisaj și design.
Creatorii workshop-ului EcoNest sunt Paula Baker-Laporte, Faia și Robert Laporte care au stabilit un obiectiv de a face un proiect care ar permite în câteva săptămâni să înveţe pe toţi doritorii să construiască adevărate case ecologice. În timpul workshop-ului sunt organizate conferințe și seminare, asistența în proiectare și design al proiectelor individuale, consultaţii oferite de constructorii calificaţi în construcții "verzi", precum și multe alte acţiuni educaţionale, care relatează despre tehnologii ecologice în construcţii cu utilizarea astfel de materiale, cum ar fi lut, paie, lemn și alte materiale naturale.
Paula Baker-Laporte - arhitect şi autor al proiectelor, Robert Laporte - constructor, profesor și autor. Împreună, ei învăţă pe alţii cum să proiecteze și să construiască propriile case EcoNest. Workshop-ul avansat durează timp de trei săptămâni și învață nu numai conținutul tehnologic al componentei locuințelor, dar, de asemenea, componentele "interne" importante, cum ar fi eficiența energetică, case pasive, case ecologice și locuinţe inofensive, lipsite de pericol pentru sănătate umană.
Prima săptămână de muncă intensă începe cu o sesiune de cinci zile de activităţi de bază:
- practica participanţilor în selecția tipurilor de lemn;
- prelucrarea lemnului: metode de folosire a instrumentelor mecanice și electrice;
- abordări de asamblare și de structurare.
Cea de-a doua săptămână este dedicată tehnicii de asamblare a pereţilor din paie şi lut, precum şi tencuielii naturale.
În a treia săptămână participanții la atelier învăță cum să construiască un acoperiş „corect”, din punct de vedere ecologic.
Familia Laport învață să se respecte 25 de principii ai așa-numitei "construcții biologice", din care postulatele centrale au fost concepute de către Anton Schneider şi alţi oameni de ştiinţă din Germania postbelică ca răspuns la creşterea problemelor de sănătate pentru persoanele care trăiesc în locuințe urbane construite în grabă.
Tehnologia de combinație a lutului și a paielei a fost preluată de la metodele tradiționale în construcții din structurile de lemn. "Combinația de lut și de paie poartă proprietăţi izolatoare ale baloturilor de paie și proprietăți ale lutului de menţinerea căldurii, - spune Robert Laporte. - Proporțiile trebuie să fie ajustate ținând cont de lumina soarelui”.
Chiar dacă nu puteți participa la atelierul EcoNest, există multe alte lucruri pe care le puteți afla despre EcoNestHomes pe un site special, precum şi să citiţi cărți scrise de familia Laporte dedicate construcţiilor verzi:
*Workshop – o acţiune de instruire intensivă în care participanții învață, în primul rând, datorită muncii lor active.
Sursa: rodovid.me