Economia verde
Economia verde
Sunt inspirat de ideea privind economia verde şi tot felul de teorii despre viitorul alternativ. De exemplu, Suedia, planifică să abandoneze petrol, cărbune şi gaze şi să treacă la energia regenerabilă până în 2020. Brazilia intentioneaza sa transfere 80% de transport pe biodiesel din trestie de zahăr. Taiwanul introduce activ panourile solare.
Conceptul global al economiei verde la nivel casnic se reduce la tot felul de eforturi pentru protejarea mediului înconjurător. Acesta include energia alternativă, punerea în aplicare a tehnologiilor ecologice, lupta cu criza gunoaielor, acţiunile umanitare şi de protejarea naturii din partea statelor şi corporaţiilor, precum şi, pur şi simplu, un mod de viaţă responsabil al fiecărui om. Oamenii de stiinta promit că, în secolul XXI economia verde va fi motorul umanităţii.
Cele mai răspândite surse alternative de energie sunt hidroenergetica şi energia nucleară. Dar, cu siguranţă, nu putem le numi ecologice. Centralele electrice, amplasate pe terenuri plate, nu necesită combustibil, nu poluează atmosfera cu emisii nocive, însă ameninţă cu distrugerea echilibrului natural. O problemă majoră a centralelor electrice - deşeuri nucleare. Pentru a rezolva aceasta sunt în curs de dezvoltate centrale cu zero deşeuri, care funcţionează pe baza de fuziune termonucleară.
În mod cel mai inofensiv funcţionează ferme eoliene şi panouri solare. Desi există o opinie că, procesul însuşi de producere a celulelor solare nu este foarte ecologic. În prezent, oamenii de ştiinţă încearcă să rezolve această problemă şi să crească eficienţa de conversie a celulelor fotoelectrice. Alti cercetatori dezvoltă “sistemele inteligente de iluminat”, care includ lumina doar atunci când este nevoie. În Rusia, la sfârşitul 2009, în sfârşit, fost adoptată legea privind refuzul la becuri de lumină obişnuiţi.
Lupta împotriva gunoiului, de asemenea, devine o sarcina de nivel de stat. Doi ani în urmă, în China a fost închisă cea mai mare fabrică de producere a pungilor de plastic. Acolo lucrau douăzeci de mii de oameni. Chinezii foloseau până la trei miliarde de pungi de plastic zilnic. Astfel că guvernul a fost nevoit să închidă fabrica, pentru a evita un dezastru ecologic. Apropo, am prieteni care încă spălă pungi de plastic şi le atârnă la uscat pe o frânghie. O alternativa excelenta pentru eco-pungi.
UE déjà în viitorul apropiat, planifică să interzice producerea pungilor din plastic non-reprocesabil şi să le înlocuiască cu bio-pungi. Se sperăm că această practică va ajunge şi în Rusia. Apropo, avem deja producători de plastic biodegradabil.
Odată mi-au relatat o poveste hazlie. Un turist rus în Londra a vrut să cumpere câţiva iaurturi pentru micul dejun şi a cerut o pungă de plastic. La un moment dat în sală s-a făcut o linişte, şi vânzătoarea, măsurându-l cu ochii, totuşi i-a vândut o pungă. Acolo oamenii aproape toţi fără excepţie umblă cu eco-pungi.
O altă direcţie a economiei verde - dieta globală. Pentru a sprijini personal, la nivel mondial, eco-mişcarea este suficient să pierdeţi în greutate. O populaţie slabă are nevoie de mai puţină mâncare, şi în acelaşi timp, se reduc emisii de transport.
Apropo, pentru a adera la acest sistem global al economiei verde, nu este nevoie să schimbaţi radical viaţa dvs. Şi nu trebuie neapărat să aşteptaţi până când în magazinele se vor vinde becuri, care economisesc energia. Este suficient să faceţi un prim pas mic. Sine stătător.