Economisirea energiei la domiciliu în cele mai mici detalii
Într-o conversație recentă cu o prietenă, am auzit părerea că cel mai important atribut al unui mod de viață verde este economia. Eu cred altfel. Important este utilizarea rațională a resurselor. Drept argument voi prezenta articolul din National Geographic, cu sfaturi privind economisirea energiei într-o casă.
Desigur, sistemul casă inteligentă, panouri solare şi faţadă specială sunt o soluție perfectă, dar puțini dintre noi sunt dispuşi să aloce o parte considerabilă din bugetul familiei, pentru economii de viitor. Din fericire, există metode mai simple, dar nu mai puțin eficace, de îmbunătățire a eficienței energetice la domiciliu, majoritatea dintre care le cunoaştem, însă folosim doar o mică parte din ele. Împreună, aceste metode pot economisi pînă la 10-50% din consumul energiei electrice, transformaţi-le în bani:
1. Verificarea pierderilor de energie și reglarea sistemelor de încălzire răcire la domiciliu
De fapt, cea mai mare parte de energie electrică consumată este utilizată pentru încălzirea sau răcirea încăperilor, astfel încît aparatele corect ajustate vor rezolva o jumătate din problema în cauză. De exemplu, o simplă ancrasare a filtrului în instalația de aer condiționat, crește în mod semnificativ consumul de energie, provocînd sistemul să funcționeze mai mult sau cu o sarcină mai mare. Pentru a obţine un rezultat bun, invitați specialistul tehnician.
2. Instalarea termostatului
O astfel de abordare va crește în mod semnificativ eficiența sistemelor de încălzire și de răcire. Cu ajutorul unui termostat puteți ajusta temperatura pentru cazurile în care nu sunteți acasă. Aici aveți economii anuale de 10% de energie electrică
3. Verificarea conductelor
Potrivit statisticilor, lipsa de compactare și izolarea proastă a conductelor, duc la 20% de pierderi a căldurii în casă. Trebuie să vă asigurați că conductele sunt lipsite de problemele de mai sus. Din nou, un specialist vă va veni în ajutor.
4. Chituirea golurilor de ferestre
Un astfel de lucru neînsemnat, cum ar fi o fisură între rama ferestrei și perete, duce nu numai la curenţi de aer, dar și pierderea căldurii. Nu fiţi înșelați de ferestrele din plastic, deoarece instalarea calitativă a acestora este foarte rară. Amintiți-vă cum aţi lipit ferestrele la școală. Principiul este similar, ar trebui doar să chituiţi crăpături între fereastră și perete. E simplu și ieftin și în acelaşi timp foarte eficient.
5. Etanşarea uşilor şi ferestrelor
Funcția garniturii de etanşare este aceeași ca și a chituirii, dar acum vom izola golurile de la uşă. Etanşoarele sunt realizate din materiale special dezvoltate pentru menţinerea căldurii, această metodă este mai scumpă decît chituirea, dar și mai eficientă.
6. Înlocuirea aparatelor electrice vechi
Este cel mai scump punct din acest îndrumar privind reducerea consumul energiei la domiciliu. Faptul este că vechile aparate sunt risipitoare de energie. Frigiderele, uscătoarele, încălzitoarele vechi pot îndeplini perfect sarcinile lor, dar nu sunt foarte economice, deoarece au fost create în timpuri mai puţin hi-tech, cînd încă nu au apărut problemele ecologice (de exemplu, pe atunci au fost construite automobile absorbitoare de benzină - 15 litri de benzină la 100 km). La alegerea aparatelor de uz casnic, asigurați-vă că acestea sunt certificate la capitolul economisirii energiei electrice, cum ar fi certificatul Energy Star.
7. Înlocuirea becurilor incandescente
Lămpile fluorescente folosesc mai puțină energie electrică decît becurile incandescente. Sunt puţin mai scumpe, dar în calculul consumului de energie pentru un termen de exploatare economisiţi pînă la 70% de electricitate. Vă recomand lămpile cu LED.
8. Utilizarea unui dispozitiv de protecție la supratensiune
Informaţiile care m-au surprins: în regim de așteptare tehnica cheltuiește în van 5-10% din consumul total al energiei la domiciliu. Soluția este destul de simplă: folosiţi un dispozitiv de protecție la supratensiune. Acesta este un cablu de extensie cu un comutator de energie. Ieftin, dar bun.
Măsurile inițiale de îmbunătățire a eficienței energetice sunt simple, ieftine și eficiente.
Asta e ceea ce am vrut să dovedesc, utilizarea raţională a resurselor este mai eficientă decît economia. Pentru că economisiţi mai mult, fără a pierde ceva în acelaşi timp.
Sursa: econews.com.ua