Ecoveceu pe loc gol
Omul modern nu-și poate imagina viața fără facilitățile obișnuite: baie, wc, bucătărie. Dar lipsa de canalizare imediat crează o problemă. Și pentru a o rezolva putem instala o canalizare locală de epurare a apelor uzate (sistem de epurare), care constă dintr-o fosă septică și o platformă de absorbire (sau filtrare).
Fosele septice sunt rezervoare etanșe subterane, în care se colecteazǎ apele menajere produse în gospodǎrii, eliminǎ în bunǎ mǎsurǎ materiile poluante concentrate în apele uzate și asigurǎ reținerea materiilor solide și a deșeurilor plutitoare. Spre deosebire de rezervoarele de acumulare, fosele septice sunt sisteme inginerice de epurare care lucrează împreună cu o rețea de drenaj.
Principiul de funcționare a unei fose septice este bazat pe limpezirea naturală a efluentelor organice din rezervor și digestia lor ulterioară cu microorganisme de alterare naturale.
Fosa septică funcționează doar împreună cu rețeaua de drenaj, în care se scurge apa limpezită în urma sedimentării și putrefacției.
În același timp funcționarea naturală a unei fose septice este legată de următoarele aspecte negative: formarea de mirosuri neplăcute, alocarea gazelor reactive de metan, hidrogen sulfurat - durata de serviciu a rețelei de drenaj a fosei septice constituie 10-15 ani, în decursul cărora i se transmit tone de materie organică ce se acumulează în sol, și se prelucrează parțial de bacteriile din sol.
- Instalația, dacă este posibil, trebuie plasată mai la vale de casă, pe panta naturală a terenului.
- Asigurați accesul unui camion de pompare a nămolului. Distanța maximă - 4-5 metri (lungimea standard a furtunului la un camion de canalizare e de 7 m, având în vedere scufundarea acestuia).
- Poziționați fosa septică cât mai aproape de casă. Distanța optimă e 4-5 metri. Tineți cont de faptul că creșterea în lungime a traseului până la instalație duce la greutăți de curățare în cazul blocajului. Un traseu de 15 metri trebuie să fie efectuat cu o groapă intermediară.
- Traseul de la casă la instalație trebuie să fie direct. Dacă este imposibil de a organiza un drum direct, în locurile de cotitură se instalează fântâni adăugătoare.
- Pentru platforma absorbantă este necesară o suprafață de nu mai puțin de 36 m.p. (cu volumul efluenților de la 1 mc / zi) și ar trebui să fie situată la o distanță de cel puțin:
- De la marginea terenului, de la drum – 5 m
- De la bazine de apă, pârâuri – 10-30 m
- De la surse de apă potabilă – 50 m
- De la copaci – 3 m
- De la casă – 4-5 m.