Educația africană
S-a constatat că în triburile africane copiii niciodată nu fac mofturi, nu strigă şi nu se ceartă între ei. Acest fapt surprinzător a provocat interes pentru a observa modul de viață în aceste triburi. Și a devenit evident că modul de viață și educația copiilor sunt foarte diferite de modul de viață și educația în țările europene.
În primul rând, s-a constatat că copilul întotdeauna face parte din procesul de viață, el nu este separat cu tot felul de manejuri, cărucioare şi jucării sunătoare. Viața lui este în strânsă legătură cu viața adulţilor. De la naștere, el nu este pus să doarmă în pătuțul de alături, ci doarme împreună cu părinții săi. Și așa mai departe până la momentul ce nu va dori singur să se despartă, aproximativ la 3-5 ani. Pentru noi acest lucru poate părea foarte ciudat, având în vedere faptul că este foarte la modă de a culca copilul singur și a nu răspunde la strigătele sale, se presupune că părinţii educă în el independența.
Într-adevăr, în primii ani de viață sentimentul de frică la copil este exprimat foarte puternic, pentru el totul ce se petrece este inofensiv sau periculos. El încă nu se desparte de mamă ca o persoană independentă, astfel încât a rămâne singur și izolat de mama, provoacă la el un sentiment serios de abandon, care poate însoți omul tot restul vieții sale. Până la șapte ani copilul ar trebui să se simtă protejat şi în siguranţă.
În triburile africane, mamele își poartă copiii lor lângă piept, chiar și atunci când gătesc, spălă sau colectează fructe de pădure. Copilul se simte la fel de confortabil ca în uterul mamei, pentru că el încă nu este în stare să rămână singur. În paralel, el supraveghează viața de zi cu zi și chiar însuşeşte meşteşugurile. Și, de îndată ce începe să crească un pic, el imediat începe să participe la procesul de viață casnică și ajută cu tot ce poate. În triburile africane, copiii pot folosi cuțite și alte obiecte ascuțite, fără a răni pe sine sau pe alţii. Ei se pot plimba lângă un defileu şi să nu cadă în el.
Educația europeană este plină de restricții, predate copilului intr-un mod negativ: "Nu te duce acolo, îţi vei rupe picioarele", "Nu lua una sau alta că vei strica", etc. Poate că în societatea noastră este imposibil de a evita toate aceste interdicții, pentru că ele sunt formate de generații și de cultură. Dar puteți încerca un pic să slăbiţi controlul şi să lăsaţi copilul să vă ajute. Numai apoi să nu spuneţi că castraveții sunt tăiaţi măşcaţi, pentru că aceste cuvinte îl va descuraja în sensul ajutorului în viitor.
În societatea africană nu există manejuri în care copiii se joacă. Târâtul şi cunoaşterea teritoriul ajută copilului să simtă spațiul tridimensional, părţile de dreapta și de stânga, centrul de greutate. În viitor, acest lucru permite copilului să învețe să citească și să numere. Deoarece răsfoind o carte copilul, care nu s-a târât , pur și simplu nu înțelege că în ea se descrie un spațiu paralel şi el nu știe cum să interacționeze cu acesta. În natură, totul este aranjat atât de perfect și corect, că interferând în acest proces, noi am putea face doar rău. Cine ar fi crezut că abilitatea de a citi este legată cu târâtul copilului pe podea!
Se întâmplă uneori că persoanele adulte au nevoie de o terapie pentru a nu bate în colțuri, sau pentru că ele nu știu să schiţeze desenele tehnice. Și atunci ele sunt învăţate din nou ... să se târască! Să simtă spațiu. În triburile africane, nu există restricţii în acest sens pentru că viața este amenajată în așa fel, încât aproape nimic nu este imposibil de a rupe și orice ajutor este apreciat. Copilul din frageda copilărie împreună cu părinții face totul la fel ca şi ei. El nu se simte traumatizat din cauza izolării de lumea exterioară, de faptul că el este încă mic și inutil, iar părinţii nu au timp pentru el. Poate că de aceea şi nu are nevoie să plângă, să fie capricios și să se simtă jignit?
Este uimitor cum se combină un atașament puternic pentru mama cu existența inseparabilă de ea și totodată independența și auto-suficiența la vârsta de maturizare!
Sursa: gazeta.rodnaya.info