ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Educația liberă a fiicii. Experiența mamei.
 

Fiica mea a absolvit liceul cu onoruri. Liza nu frecventa școala zi de zi, și deci, în loc de 11 ani, și-a făcut studiile în 7. Școala nu-i fura fericirea din copilărie: n-au existat nici trezirile devreme, nici temele pentru acasă, nici stresurile cotidiane de verificare a acestora, nici copierea, nici ”fițuici”, nici studiile pentru a obține aprecierea adulților.
În schimb – își împlinea somnul, era veselă și plină de puteri pentru ceva ce-i încălzea sufletul: balet, pictură, sport, muzică. Viața ei nu s-a limitat doar la trecerea programului școlar și i-a fost plină de activități interesante, fără a exista vreo supraîncărcare psihică și fizică.
Și de aceea, încercând o gamă largă de activități, Lisa foarte devreme și-a format prioritățile, și-a ales de sine stătător și specialitatea și universitatea unde visează să-și facă studiile. Datorită autoinstruirii i s-a format și o atârnare responsabilă față de rezultatele muncii sale.
Nu e nevoie s-o controlez, independent își planifică ziua, săptămâna, luna, anul – nu oricare deține astfel de abilități de time-management, chiar și din adulți. În loc de a trăi după orarul școlar, fiica își făcea independent orarul studiilor, consultațiilor și examenelor sale. În clasa a 10-ea am fost nevoită s-o las singură și nici nu-mi făceam griji, știind că va reuși de sine stătător.
Dar nu asta e important... Mă speriau că copilul care nu frecventează școala nu va fi om social. Când întrebam ”ce e om social?”, nu-mi puteau răspunde altceva decât ”nu va putea comunica cu alții”; acum îmi vine să râd, deși uneori, crezându-i, eram aproape de panică. Cea mai de neprețuit e eliberarea de clișee sociale și ștampe comune.
Da, fiica mea nu poate și nu iubește să îndeplinească cu entuziasm sarcinile impuse, să se subordoneze, să zâmbească când îi e greu; nu tinde să fie ca alții, nu înțelege sensul frazei ”munca social-utilă”, nu are nevoie de apreciere și aprobare, nu e gata să-și trădeze interesele în favoarea celor colective... Nu se teme să greșească, căci n-are frică de note rele, de aprecieri negative, îi e ușor să spună NU. Copilul ei interior e liber...
N-a fost înfrântă de sistem... A crescut cu dreptul de a alege, asta i-a format răspunderea personală. Activitatea sa multilaterală și căutarea permanentă de realizare n-au ca bază intenția de a transpune pe umerii altcuiva răspunderea pentru greșelile și eșecurile sale. Într-însele vede doar un potențial de creștere... Astea învățam și eu împreună cu dânsa; căci eram crescută tradițional de sistemul ce nu oferă dreptul la greșeală.
Scriu asta nu din laudă, ci pentru ca acei care tind spre libertate personală să-și permită și copiilor săi să se dezvolte în ritmul lor, să nu-i traumatizeze psihicul și spiritul. Astfel de copii sunt baza civilizației viitorului, civilizației oamenilor liberi. Sunt capabili să se stimeze și să-i ofere stimă altuia, să valorifice individualitatea sa și a altuia. N-au o tendință patologică spre suprimare și control.
Astfel de copii devin tot mai mulți. Și de fiecare părinte depinde dacă copilul său va deveni o parte din sistem sau un creator al propriului destin. Propagarea ”valorilor școlare” îi convine statului, și nu omului. E ușor să conduci o turmă.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 01 noiembrie 2014 13:06
Vizualizări: 2131

Citiţi de asemenea

În iunie 2020, în Naryan-Mar din permafrost s-a dezghețat o corabie antică cu o lungime de aproximativ 10 m. Despre fapt...
393
„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
487
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
421