Educaţia alternativă devine tot mai populară
Educaţia alternativă prinde teren în Moldova. Tot mai mulţi părinţi îşi înscriu copiii în şcolile în care profesorii utilizează alte metode de predare, decât cele pe care ne-am obişnuit să le întâlnim în instituţiile de învăţământ.
Elevii se declară mulţumiţi de noile metode şi spun că deprind mai bine materiile de studiu. Una dintre instituţiile cu un model neobişnuit de predare este Liceul "Waldorf" din Chişinău. Toate locurile prevăzute în această instituţie sunt ocupate.
"Profesorul trebuie să predea pe viu, povestind în clasă, desenând pe tablă, cântând sau recitând poezii, diferite imagini interesante şi frumoase creându-le. De aceea nu ne bazăm pe manuale", este explicaţia directorul Liceului "Waldorf" Liviu Dascăl.
În astfel de şcoli, cele mai dificile discipline sunt predate de dimineaţă.
Un alt program educaţional alternativ este cel cunoscut ca "Pas cu pas", implementat cu succes la şcoala-grădiniţă numărul 152 din Capitală.
"Dacă într-o şcoală obişnuită copiii stau ceafă în ceafă, mai rar sunt aplicate metodele interactive, păi aici zi de zi, ei interacţionează, relaţionează", povesteşte Valentina Lungu, directorul Şcolii-Grădiniţă.
Chiar şi în cadrul învăţământului alternativ, profesorii trebuie să respecte planul de studii aprobat de Ministerul Educaţiei.
"Nu trebuie să fie încălcat acel program propus de Ministerul Educaţiei pentru că este vorba de finalităţi la care vin toţi copiii, la aceleaşi evaluări: este vorba de clasa a 9-a şi clasa a 12-a", a spus Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa Direcţiei Educaţie din municipiul Chişinău.
Învăţământul alternativ este reglementat de Codul Educaţiei.
Sursa: publika.md