ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Efecte dezastruoase ale pesticidelor asupra albinelor, fluturilor si pestilor




Cele mai utilizate pesticide au efecte nefaste asupra biodiversitatii si nu se limiteaza doar la albine. Acestea dauneaza in egala masura fluturilor, ramelor, pasarilor si pestilor, potrivit unei evaluari internationale prezentate azi si publicate in 20minutes.ch.
Dupa ce au analizat concluziile a circa 800 de studii aparute in ultimii 20 de ani, autorii evaluarii pledeaza pentru ‘continuarea inaspririi reglementarilor in privinta neonicotinoidelor si a fipronilului’, cele doua tipuri de substante studiate, si ‘planificarea eliminarii lor treptate la scara mondiala sau, cel putin, conceperea unor planuri de reducere masiva a utilizarii lor’.
‘Dovezile sunt foarte clare. Ne confruntam cu o amenintare care vizeaza productivitatea mediului nostru natural si agricol’, arata intr-un comunicat dr Jean-Marc Bonmatin de la Centrul national francez de cercetare stiintifica (CNRS), unul din principalii autori ai analizei.
Evaluarea a fost realizata de 29 de cercetatori internationali, care formeaza un grup de lucru specializat in pesticide sistemice (concepute pentru a fi absorbite de plante). Grupul face recomandari Uniunii internationale pentru conservarea naturii (UICN), organism care se ocupa de sanatatea biodiversitatii mondiale prin intermediul Listei rosii a speciilor amenintate. Concluziile evaluarii urmeaza sa fie publicate in cursul acestei veri in revista Environmental Science and Pollution Research.
Pesticidele analizate sunt ‘in prezent cele mai utilizate in lume, cota de piata fiind de circa 40%’. Ele sunt folosite si ‘in casa, pentru prevenirea puricilor la pisici si caini si combaterea termitelor in structurile de lemn’. Efectele legate de expunerea la aceste pesticide ‘pot fi imediate si fatale, dar si cronice’, arata cercetatorii, enumerand printre consecinte pierderea mirosului sau a memoriei, a fecunditatii, scaderea recoltei la albiner si alterarea capacitatii ramelor de a sapa tuneluri.
Aceste pesticide sunt incriminate de cativa ani ca fiind una din cauzele scaderii populatiei de albine. Uniunea Europeana a suspendat in 2013 utilizarea fipronilului si a trei neonicotinoide din cauza efectelor lor asupra polenizatorilor.
Noua cercetare arata ca multe alte specii sunt afectate, printre care nevertebratele terestre, cum sunt ramele – veriga indispensabila vietii subterane. Urmeaza polenizatorii – albine si fluturi -, nevertebratele acvatice (gasteropodele de apa dulce), pasarile, pestii si amfibienii.
Cercetatorii spun ca nu au destule date care sa determine impactul pesticidelor asupra mamiferelor si reptilelor, desi este ‘posibil un impact’ in cazul lor, conchide 20minutes.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 10 august 2014 11:05
Vizualizări: 2245

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
108
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
230
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
358
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
446