Efectele benefice al consumului de catină
Fructele de catina contin de zece ori mai multa vitamina C, decat citricile si sunt bogate in vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F.
Catina este bogata in betacaroten, necesar in ameliorarea afectiunilor oftalmologice. Este un remediu importantat in afectiunile coronariene, a hipertensiuenii arteriale si in ameliorarea gingivitelor.
Vitamina E din catina, este numita „vitamina tineretii”, pentruca este implicata in cele mai importante procese de regenerare din organism.
Uleiul de catina este folosit in tratamentul unor afectiuni, precum ulcerul gastric si duodenal, alergii,diaree, urticarie, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice. In acelasi timp, este utilizat in tratarea alcoolismului, anemiilor, asteniei si stresului
Produsele din catina au fost folosite si in alimentatia cosmonautilor datorita efectului energizant si echilibrant, dar si de marire a rezistentei organismului la actiunea radiatiilor cosmice.
Cercetatorii au demonstrat ca in maladiile canceroase, catina dubleaza efectul medicatiei, mareste imunitatea naturala a organismului si diminueaza efectele secundare nocive ale citostaticelor, precum caderea parului.
Catina este folosita pentru inhibarea poftei de mancare atunci cand se administreaza tratamente impotriva obezitatii.
Fructele de catina se pastreaza foarte bine in mierea de albine. Pentru a avea un somn linistit este recomandat consumul de catina (in miere) dimineata, deoarece consumul de catina seara are un efect mai puternic decat cel al cafelei. Se ia zilnic 1-2 lingurite de catina cu miere, pe stomacul gol. Catina se recomanda in primul rand pentru convalescenti, copii, dar si pentru persoanele in varsta. Oricine doreste o stare de sanatate mai buna poate folosi, fara restrictii, acest fruct-minune. Se pot observa in timp scurt imbunatatiri ale aparatului circulator, dar si a vitalitatii.
Sursa: agriculturae.ro