ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Eficiența Energetică ©

Unde țintește Republica Moldova în proiectele de eficiență energetică?

Criza energetică, preturile înalte la resurse energetice fosile, împinse în sus de războiul din Ucraina, chiar și schimbările climaterice care afectează producția agricolă, toate împreuna au adus în prim plan subiectul privind eficiența energetică. Reducerea consumului și a risipei de energie este din ce în ce mai importantă pentru Republica Moldova, devenind o prioritate majoră, de rând cu țările Uniunii Europene.

Prin pachetul „Energie curată pentru toți europenii” s-a stabilit un obiectiv de reducere a consumului de energie la nivelul Uniunii Europene cu cel puțin 32,5 % până în 2030. Obiectivele țării noastre privind securitatea și eficienţa energetică sunt reflectate în Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.

Măsurile de eficiență energetică sunt recunoscute tot mai mult ca un mijloc de a ajunge la aprovizionarea sustenabilă cu energie, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, de a îmbunătăți securitatea aprovizionării, de a reduce costurile la import și de a deveni mai competitivi.

Preocuparea de eficiența energetică vine însă nu doar din considerentul depășirii crizei energetice actuale. Este mai degrabă o încercare a oamenilor să reducem presiunea pe mediu, emisiile de gaze cu efect de seră.

În același timp, pentru cetățeni, eficiență energetică înseamnă să asiguri un nivel de confort decent, cheltuind mai puține resurse. În pofida unor stereotipuri, să fii eficient energetic nu înseamnă să stingem lumina, să ne dezicem de internet, energie electrică, să trăim ca în secolul XIX, ca să nu cheltuim energie. Asta înseamnă să ducem un mod de viață la fel de dinamic, să ne menținem confortul de zi cu zi, dar să cheltuim cât mai puțină energie.

Moldova își propune să reducă dependentă de importurile de combustibili fosili și de energie electrică

Provocările în domeniul energetic din ultima perioadă determină autoritățile să schimbe abordarea în domeniul securității energetice, pentru a fi mai rezilienți și mai independenți de resursele energetice livrate din Rusia.

Datele arată că cel mai mare consum de energie se atestă în clădiri, în sectorul rezidențial. Sectorul transporturilor este al doilea cel mai mare consumator de energie, astfel încât produselor petroliere le revine a treia parte din consumul nostru energetic. O altă caracteristică cheie - suntem dependenți sută la sută de importul de gaze naturale, dat fiind că nu avem resurse fosile.

De aceea, o atenție deosebită va fi acordată infrastructurii energetice, optând pentru o mai mare interconectivitate, atât pe segmentul energiei electrice, cât și al gazelor naturale. Republica Moldova își dorește crearea centrelor regionale eco-energetice prin utilizarea resurselor energetice regenerabile, dar și interconectarea sistemelor electroenergetice Moldova-România și crearea depozitelor de gaze naturale comune.

„Eficiența energetică - pe primul loc”

Eficiența energetică determină reducerea necesităților globale în utilizarea energiei. O eficiență energetică mai mare poate fi atinsă printr-o utilizare circulară a resurselor disponibile și prin trecerea la tehnologii energetice mai eficiente.

Instituțiile publice trebuie să fie cele care, în primul rând, să-și ajusteze consumul, și modul de a funcționa în așa fel încât să facă mai puțină presiune pe mediu, ca să dea un exemplu celor din jur, inclusiv oamenilor care poate nu cunosc, pentru că e vorba și de niște tehnologii.

Pentru a crea exemple la nivel local, în fiecare localitate, ca fiecare om să vadă că eficiența energetică nu este un concept abstract, dar presupune niște lucruri foarte practice, pe care le putem face toți, instituțiile publice sunt cele care vor pilota proiecte și vor da un exemplu tuturor celor din jur. Este și motivul pentru care, în Republica Moldova, atunci când se vorbește despre eficiență energetică, se vorbește despre instituții publice.

Pe lângă proiectele actuale de eficiență energetică în sectorul public, Guvernul își propune să dezvolte un nou Fond de Eficiență Energetică pentru clădirile rezidențiale, precum și extinderea lui viitoare pentru business și alte sectoare economice de importanță regională. Un pas important spre atingerea acestui obiectiv a fost realizat prin Semnarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții, care este o componentă în realizarea Proiectului ,,Eficiența energetică în Republica Moldova”. Proiectul vizează îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice. Prin implementarea unui program național de reabilitare energetică a clădirilor publice la nivel central, cât și local, va fi îmbunătățită temelia și anvelopa clădirilor, sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat, sistemele de iluminat, distribuția energiei termice și integrarea resurselor de energie regenerabilă.

Pe termen scurt însă prioritară rămâne asigurarea furnizării stabile a resurselor de energie și susținerea populației pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor la energie. Concomitent, o țintă importantă este creșterea gradului de conștientizare în rândul populației pentru a adopta cele mai bune practici și măsuri de economisire a energiei. În acest scop, va fi promovat în continuare comportamentul responsabil, pentru a îmbunătăți și reduce consumul de energie și pentru a încuraja utilizarea surselor regenerabile.

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 25 noiembrie 2022 17:38
Vizualizări: 1216

Citiţi de asemenea

El petrecea o oră pe drum până la serviciu și o oră înapoi. Cu troleibuzul. Cum s-ar zice, de la un capăt la altul. Asta...
163
O astfel de combinație neobișnuită de arome, probabil, nu poate fi lăudată nici măcar de fructele exotice. Dar cătina în...
122
Cupa Toamnei la Curățenie va organiza cel puțin o sută de Jocuri doar în septembrie 2024.Cel puțin cinci țări din Europa...
192
Celebrul naist și compozitor, Artistul Poporului din Moldova Constantin Moscovici i-a îndemnat pe toți iubitorii de muzi...
282