ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Egiptenii antici aveau un regim vegetarian. Ce mancau oamenii in urma cu 5.500 de ani




Un nou studiu asupra stilului de viata al locuitorilor Egiptului Antic dezvaluie, spre surprinderea cercetatorilor, lucruri in premiera despre regimul alimentar pe care acestia il aveau in 3500 i.Hr, potrivit Mediafax.
Consumul masiv de carne nu era ceva obisnuit in Antichitate. De fapt, un studiu recent arata ca in culturile antice vegetarianismul era mult mai intalnit, cele mai multe popoare sedentare obisnuind sa consume fructe si legume, potrivit Huffington Post, care citeaza un articol publicat initial in Inside Science.
Desi surse anterioare au aratat ca egiptenii antici erau in majoritate vegetarieni, pana la aceasta noua cercetare nu a fost posibil de aflat cantitatile relative de mancare pe care le consumau.
O echipa de cercetatori francezi a descoperit ca prin studiul atomilor de carbon din mumiile egiptenilor care au trait intre 3500 i.Hr. si 600 d.Hr., se poate identifica ce mancau acestia in perioada respectiva. Toti atomii de carbon sunt luati de catre plante din dioxidul de carbon din atmosfera prin procesul fotosintezei. Prin consumul de plante si de animale care au mancat plante, carbonul ajunge in corpul uman.
Mumiile pe care cercetatorii francezi le-au studiat au fost resturile a 45 de oameni, care fusesera expediate catre doua muzee din Lyon in timpul secolului al IX-lea. “Am avut o abordare putin diferita”, a explicat Alexandra Touzeau, care a condus echipa de cercetare de la Universitatea din Lyon. “Am lucrat mult pe oase si dinti, in timp ce majoritatea cercetatorilor studiaza parul, colagenul si proteinele. Am lucrat de asemenea in multe perioade diferite, si nu cu multi indivizi pe fiecare perioada, astfel incat sa putem acoperi un interval foarte mare”.
Potrivit descoperirii publicate in Journal of Archaeological Science, cercetatorii au masurat proportiile de carbon-13 si carbon-12 si alte proportii de izotopi din oase, smalt si par din aceste resturi, pe care le-au comparat cu masuratori similare efectuate pe porci care fusesera supusi la diete controlate ce constau in procente diferite de mancare cu C3 si C4. Pentru ca porcii au un metabolism asemanator cu cel uman, cantitatile de izotopi de carbon din organismul lor pot fi comparate cu ceea ce se afla in mumii.
Potrivit lui Touzeau, aceste descoperiri, alaturi de faptul ca dieta egiptenilor era constanta de-a lungul timpului, arata ca acestia se adaptau bine la mediu in vremurile in care regiunea Nilului devenea din ce in ce mai arida, intre 3500 i.Hr. si 600 d.Hr.
Arheologul Kate Spencer, specialisti in Egiptul Antic la Universitatea din Cambridge, UK, este de parere ca acest lucru era de asteptat: “Desi zona era foarte arida, cultivau plante de-a lungul raului numai prin irigare, ceea ce e foarte eficient”, a spus ea. Cand nivelul Nilului a scazut, fermierii s-au apropiat de rau si au continuat sa cultive in acelasi fel.
Adevaratul mister este pestele, mai spun cercetatorii. Cei mai multi oameni s-ar astepta probabil ca egiptienii din Antichitate care traiau de-a lungul Nilului sa fi mancat mult peste. Dar in ciuda unui numar considerabil de dovezi, cantitatea de peste din regimul lor ar fi fost, de fapt, foarte redusa, conform cantitatilor de izotopi de carbon descoperite in organism.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Luni, 07 iulie 2014 9:38
Vizualizări: 2217

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
171
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
272
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
406
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
462