Elementele vieţii rurale
Acum majoritatea oamenilor nu-şi pot imagina viaţa normala fără diverse "beneficii ale civilizației", în special, fără săpun, șampon și alte substanţe de spălare. Dar unii vor să renunțe la toate acestea, știind că produsele menţionate conțin un număr foarte mare de elemente străine și dăunătoare atât organismului nostru, cât şi naturii. Vrem un pic să completăm această părere corectă. Când oamenii vorbesc despre pericolul produselor cosmetice, detergenților și altor lucruri pentru sănătatea noastră, ei au în vedere sănătatea fizică. Noi însă dorim de asemenea să atragem atenția asupra faptului că toate aceste produse denaturează imaginea lumii pentru cei care le folosesc, și astfel denaturează sufletele lor. Credeţi că este o exagerare? Un mic exemplu: parfumurile au un miros foarte persistent, străin omului.
Omul face parte din clasa de mamifere, pentru care mirosul este o senzaţie principală, iar aromele – puncte de orientare ce sunt de importanţă vitală. Și omul nu este o excepție. Anume de mirosuri noi ne amintim cel mai mult.
Ce ne aduce aminte despre omul iubit cel mai mult? Trăsăturile feţei? Culoarea ochilor? Sunetul vocii? Nu, mirosul său, deși ar putea să nu fiţi conștienți de acest lucru. Și care este mirosul lui? În setul de repere moderne - mirosul parfumului său. Și dacă o altă persoană utilizează același parfum, ea inevitabil vă va aminti mereu de cel care este drag pentru dvs. Și cel mai probabil, acest lucru nu va fi foarte plăcut. Dezorientare, sau eroare de recunoaștere.
Cum miroase lumea dvs.? La sigur, știți foarte bine toate mirosurile substanţelor de spălare pe care le folosiţi în apartament. Ce altceva? Mirosul de gaze de eșapament, de asfalt cald, mirosul specific și deseori neplăcut de pe scara blocului, mirosul metroului, mirosul de praf urban, fumul de tutun, buchetul de arome de la sute de persoane străine cu care trebuie să vă confruntaţi în fiecare zi ... Și în afară de cele menţionate, aceste arome denaturează mirosuri naturale, care îşi croiesc drumul lor în această lume: mirosul copacilor, florilor, ierburilor, pământului, râului...Imitaţiile chimice ieftine deformează în conştiinţa dvs., aromele naturale care sunt prezente în mediul înconjurător – multe persoane încearcă să recunoască mirosul de coacăză după aromatizator care se adaugă în ceaiul ieftin de "fructe", iar mirosul de lăcrimioară - după odorizant de aer.
Oare omul cunoaşte mirosul propriu? Chiar în câteva luni după ce veţi înceta să folosiţi deodorantul, mirosul sudoarei dvs. se va amesteca cu mirosul, deşi slab, al substanțelor străine reciclate și eliminate de organismul dvs., de care el va continua să se curețe.
Chiar dacă nu folosiți nici un fel de produse cosmetice sau parfumuri, detergenţi, nu puteţi simţi mirosul dvs. autentic din cauza hainelor pe care le purtaţi și materialului din care ele sunt cusute. Multe dintre ţesături sunt sau artificiale sau mixte. Fasonul de asemenea joacă un rol. Hainele strâmte care învelesc corpul dvs. previn accesul liber de aer la piele și limitează libertatea de mișcare. Fasonul hainelor moderne provine de la hainele nobilimii europene, care trebuia să arate bine la baluri, recepţii ale curţii, însă pentru viața de zi cu zi aceste haine nu au fost deloc potrivite.
Și, atâta timp cât trăiţi în această lume, nu veţi putea să vă bucuraţi de un miros curat, unic, care provine de la dvs. și oamenii apropiaţi. Iar acest lucru este o plăcere, pentru că noi suntem astfel organizaţi biologic. Deși toate anunțurile de publicitate ale deodorantelor impun omului ideea privind hidoșenia corpului propriu, și în cele mai multe cazuri experiența ne convinge că aşa şi este. Și pe bună dreptate - mirosul bietului corp este foarte urât, dar este important să înțelegem de ce. Da, pur și simplu pentru că nu este mirosul corpului, ci al numeroaselor produse pe care le înghesuim în el cu alimente, apă, aer, parfum, tutun și alcool. Organismul nu poate face faţă la atât de multe lucruri și toți oamenii care trăiesc în lumea modernă (cu excepții rare de cei care au plecat mai departe de această lume) se află într-o stare de intoxicație cronică cu toate consecințele. Observați cât de minunat miroase copii mici, care nu au reuşit să otrăvească corpul său. Tot aşa de minunat miroase și adulții care s-au eliberat de tot felul de lucruri inutile.
Parfumurile au fost inventate în Europa medievală, atunci când nu au fost acceptate băile, iar noroiul și zoile se vărsau pe străzile orașelor. Oamenii medievali aveau nevoie de parfumuri pentru a masca mirosurile naturale care au devenit otrăvitoare din cauza de a trăi într-un mediu nefiresc, în orașe. Iar oamenii moderni au nevoie de ele pentru a masca mirosurile nenaturale care decurg din otrăvurile lumii noastre "civilizate" procesate de organism.
Vom adăuga că unul dintre principalele obiective ale mirosului la mamifere (inclusiv şi la oameni!) este determinarea corectă a jumătăţii (partener sexual, obiect potrivit pentru reproducere ...), și anume mirosul, unic la fiecare, ajută a face acest lucru inconfundabil . Însă noi singuri ne-am lipsit de această funcție și acum ne surprinde numărul de divorțuri. Desigur, este doar unul dintre motive pentru astfel de statistici, dar unul dintre cele mai importante.
Amintiți-vă, de ce avem nevoie de mirosuri? Mirosul reprezintă informații (pentru mamifere – cele mai importante) care ne ajută să fim recunoscuţi în lume. Mirosuri naturale sunt informații pentru dvs., mirosuri ale orașului - informații de înlocuire. Însă înlocuirea nu este echivalentă.
Vrem să vorbim cum să înlocuim diverse produse din industria parfumului, cosmeticilor și industria chimică, locuind în satul actual din secolul XXI. Acest articol nu pretinde să fie atotcuprinzător, pur și simplu el dezvăluie o parte din propria noastră experiență, care poate fi utilă pentru cei care doresc să apropie viața lor de natură. Sunt binevenite orice completări sau modificări.
Cum să preparăm soluţia de hidroxid
Soluţia de hidroxid este un mijloc de spălare universal și totodată un îngrășăminte, anterior aceasta a fost utilizată pe scară largă pentru spălarea rufelor, spălarea pardoselilor și veselei, spălarea corpului și capului, dezinfectarea hainelor, cu ea au pulverizat plantele pentru a le proteja de dăunători ... Soluţia de hidroxid a fost utilizată ca săpunul lichid şi pasta de dinți. Și dacă veţi pregăti acest "săpun" cu adaosul plantelor (muşeţel, origanum, dentiţa (iarba roşie), artemisia (pelin), veţi obţine o substanţă perfectă pentru spălare .
Soluţia de hidroxid se prepară din cenuşa de lemn, mai bine de mesteacăn care trebuie să fie dizolvată în apă, de preferință fierbinte, dar se poate și rece. La o găleată de apă se adaugă 2,3 kg de cenuşă. Se amestecă și se lasă până ce soluția se decolorează, iar apoi se toarnă cu grijă, fără a agita sedimentele.
Pentru spălare soluţia trebuie să fie diluată cu apă în proporţii 1:2.
Cu ce se spală, de obicei, vasele?
Bureţii moderni nu pot face faţă acestui lucru fără săpun. Bunicile noastre spălau vesela cu ciorapii de capron ... ce curăţeau bine vasele după mâncăruri grase, chiar şi în apa nu prea fierbinte. Putem confecţiona o pânză din fire de nailon, care se vând în orice magazin de pescuit. Pentru spălarea vaselor grase puteți adăuga în apă praf de muştar uscat, el absoarbă grăsimea - sau un pic de soluţie de hidroxid. În sate până în prezent borcane se spală cu urzici: se ia un muchi de urzici proaspete și se freacă parcă ar fi o cârpă. Senzației de arsură nu se acordă nici o atenție, doar nu suntem fiinţe răsfăţate.
Făina de secară,de asemenea, degresează bine. Dacă aveți nevoie să curățaţi ceva foarte murdar cu ajutorul mijloacelor de spălat concentrate, luaţi planta coada-calului. Planta curăţă podelele din lemn nevopsite până la culoarea galbenă. Planta coada-calului conţine o mulțime de acid silicic și sărurile sale, astfel încât aceasta este un abraziv bun, nu mai rău decât nisipul, însă nu atât de dur. Apropo, nisipul de asemenea curăță foarte bine vase murdare, chiar şi cu grăsimi. În expediții de multe ori vasele se spală de grăsime cu nisip. Probabil, puteți folosi şi lut.
Cu ce să spălăm rufele?
Cel mai simplu mijloc - soluţia de hidroxid. Dacă rufele sunt de in sau de bumbac, acestea pot fi fierte. Soluţia de hidroxid înălbeşte perfect ţesătura, care devine mai puternică. Dar dacă lichidul este concentrat, nu uitați să-l diluat, altfel veţi strica rufele. Apa murdară puteţi turna în grădină, ea este un îngrășământ bun, mai ales de potasiu.
Mătase, lână și țesături delicate pot fi de asemenea spălate în soluţia de hidroxid, diluată în prealabil mai mult. În afară de soluţia de hidroxid puteţi folosi pudra de muștar sau decoctul din rădăcina plantei Saponaria.
Cu ce să spălăm podelele?
Vă propunem să încercaţi mătura de pelin. Aceasta ridică mai puţin praf şi deține perfect apa, iar măturatul se transformă într-o curățare umedă. Astfel de curățare a camerei apare un miros de pelin. Această mătură are și o trăsătură negativă – ea este de scurtă durată, pentru un an trebuie să pregătiţi 30-50 de mături pentru o casă cu o suprafaţă de aproximativ 50 m2.
Colectaţi pelinul înainte de înflorire, atunci când mugurii sunt încă închişi, nu mai târziu, altfel ulterior florile uscate se vor scutura de pe mătură și va fi dificil s-o folosiţi. Utilizaţi tulpinile laterale destul de lungi, mătura trebuie să aibă un diametru de 3,5-4 cm, tulpinile se conectează cu fire de in. Mai bine luaţi firul mai gros, sfoara. Capetele inegale ar trebui să fie tăiate cel mai convenabil cu toporul.
Cu astfel de mătură nu veţi spăla podele deseori, dar totuşi veţi face acest lucru.
Cele mai comode cârpe pentru spălarea podelelor sunt din pânza de sac de in sau pături vechi de flanel. În apa de spălat puteţi adăuga infuzie de plante cu o aromă puternică - menta, origanum, pelin, muşeţel ...
Sursa: tartaria.ru