ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Eliberează stresul cotidian printr-o terapie acasă

O mica sesiune de curatenie in casa este o metoda la indemana oricui pentru a scapa de stresul cotidian!

Chiar daca stresul cotidian pare greu de depasit, exista o terapie pe care o poti exersa acasa, prin care te poti destinde.

Pentru a elibera stresul cotidian, doar 20 de minute de curatenie in casa te ajuta mai mult decat crezi, potrivit unui studiu aparut in publicatia medicala British Journal of Sports Medicine si citat de site-ul redbookmag.com. “Daca activitatea este suficient de viguroasa, in corp se vor elimina endorfine, hormonii care reduc stresul”, spune Mark Hamer, conducatorul studiului si cercetator la University College London.

Stresul cotidian dispare cand faci curatenie in casa deoarece corpul elibereaza endorfine!

Centrul de cercetare american Mayo Clinic, in care sunt inscrisi peste 3.000 de doctori si cercetatori, listeaza curatenia in casa ca fiind unul dintre cele mai bune zece remedii impotriva stresului. Motivatia lor? In momentul in care te misti si esti activa, fie ca dai cu aspiratorul, speli gresia sau stergi praful, tot mai multe endorfine sunt “pompate”, stresul cotidian scade si este inlocuit de o mai mare energie si de o stare pozitiva.

Alti cercetatori spun insa ca o casa in care este dezordine poate sa contribuie seminificativ la stresul cotidian. Daca in locuinta ta este debandada, corpul resimte acest lucru ca pe ceva negativ (cui ii place sa traiasca in dezordine?) si secreta cortizol, care este un hormon al stresului. Traiul intr-un astfel de mediu te poate secatui de energie: pierzi prea mult timp cautand lucruri pe care nu mai stii unde le-ai pus, nu reusesti sa faci activitati placute pentru ca nu iti vine sa te apuci din cauza dezordinii, ai dureri de cap, resimti oboseala puternica. Urmarea? Mai mult stres si anxietate. Pentru multe persoane, propria locuinta este perceputa ca un loc stresant, tocmai pentru ca nu se simt confortabile intr-un spatiu aglomerat si dezordonat.

Curatenia in casa te va ajuta sa reduci stresul cotidian, dar si sa te simti mai bine in propria locuinta

1. Fa ordine in dezordine treptat

Cel mai simplu mod de a diminua stresul cotidian facand curatenie, este sa iti organizezi dezordinea din casa. Daca curatenia iti da o stare de nervozitate si nu ai chef sa te apuci, cel mai indicat este sa faci cate putin in fiecare zi, pana cand vrei reusi sa pui lucrurile la punct. Intr-o seara, poti sa faci curat in baie, iar seara urmatoare sau peste alte doua seri, poti sa te focusezi pe dulapul din bucatarie etc.

2. Asculta muzica in timp ce faci curatenie

Ca sa transformi curatenia intr-o activitate placuta, pune-ti un CD cu muzica sau deschide radioul si da volumul tare. Muzica nu trebuie sa fie linistita, ci mai degraba trebuie sa fie una energizanta, care sa-ti dea chef de viata si sa reduca si stresul cotidian!

3. Combina curatenia cu meditatia

Daca nu simti ca stresul cotidian se amelioreaza dupa ce ai facut curat, poti sa incerci sa folosesti si cateva metode de relaxare. Spre exemplu, in timp ce speli vasele, poti sa faci o scurta meditatie. Concentreaza-te pe respiratie: inspira adanc si expira lent, focusandu-te pe felul in care aerul intra si iese din plamani.

4. Gandeste-te ca faci si sport in timp ce faci curatenie

Daca te gandesti la curatenie ca la o activitate neplacuta, nu vei reusi sa profiti de beneficiile pe care le are pentru psihic. Daca, in schimb, percepi curatenia ca pe o modalitate de a face si putin sport, atunci va avea un efect pozitiv asupra ta. O activitate mai intensa, cum ar fi spalatul geamurilor, iti poate “”lucra” muschii bratelor si in acelasi timp in corp se elibereaza endorfine ce elimina stresul cotidian.

 

Sursa: andreearaicu.ro

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 15 august 2015 13:00
Vizualizări: 2415

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
66
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
62
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
154