Elveţienii au creat celule solare de record bazate pe coloranţi
Elveţienii au creat celule solare de record bazate pe coloranţi
Elveţienii au creat celule solare de record bazate pe coloranţi. Oamenii de ştiinţă şi mai înainte au comparat celule bazate pe coloranţi cu frunze şi fotosinteză. Acum analogia a devenit şi mai completă, scriu autorii studiului, deoarece noul panou are o tentă verde – acesta absoarbă o parte a spectrului cu energia maximă (foto EPFL). Panouri fotovoltaice pe baza coloranţilor sensibilizate la o producţie de masă pot fi mult mai ieftine, decât cele de siliciu. Însă panouri pe siliciu deocamdată sunt mult mai eficiente. Un grup de oameni de ştiinţă europeni a reuşit să reducă aceste neajunsuri.
Experţi de la laboratorul de Photonics şi Interfeţe (LPI), condus de profesorul Michael Grätzel, dezvoltând cercetările anterioare, au construit un mic panou alimentat cu energie solară, cu un randament de 12,3%.
Acest randament pare a fi mic, însă el este un record pentru celule bazate de coloranţi sensibili. Recordul precedent în această clasă de panouri (10,6%) a fost prezentat în aprilie 2011 cu mai multe idei noi. Randamentul tipic pentru celule de acest tip este în jurul de 8%.
Elveţienii au creat celule solare de record bazate pe coloranţi. Pentru a ridica nivelul, chimiştii au înlocuit componentele standarde ale vopselii - ruteniu şi iod – cu porphyrin şi cobalt, transmite PhysOrg.com. Acest set de materiale a permis elveţienilor să mărească absorbţia luminii şi să îmbunătăţească schimbul electronic în grosimea panoului, să ridice tensiunea dezvoltată sub razele solare.
Invenţia lui Grätzel şi colegii lui a deschis o modalitate posibilă de a înlocui panourile pe siliciu în diferite aplicaţii. Cu atât mai mult că până la o maximă teoretică pentru plăcile sensibilizate este încă departe ( 30%).
Sursa: zelife.ru