Energetica alternativă devine rapid mai ieftină şi atrage noi afaceri
Investiţiile în energia alternativă cresc foarte rapid: în 2011 ele se ridicau la aproximativ 260 miliarde de dolari. În afară de avantajele evidente ale producerii energiei, dezvoltarea acestui domeniu, poate contribui la crearea în sectorul de producţie din zonele rurale în ţările în curs de dezvoltare, cel puţin patru milioane de locuri de muncă noi.
A treia etapă a lucrărilor de construcţii în parcului solar "Okhotnikov"
În fiecare an energia regenerabilă devine tot mai ieftină. Acest lucru este demonstrat de un studiu al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă (IRENA).
Costul obţinerii energiei de la panourile solare a scăzut cu 60% în doar ultimii ani. Totodată, se reduce de asemenea, costul procesului de producţie a energiei electrice din alte surse regenerabile: turbine eoliene, hidrocentrale, concentratori de energie solară termică. Devin mai ieftini şi combustibilii din biomasă.
"Unul dintre miturile, susţinute de lobby pentru grupurile de industrie, este preţul exorbitant la sursele de energie regenerabile. În acelaşi timp, cifrele sugerează contrariul. Cheltuielile se reduc exponenţial şi energia alternativă va continua să devină mai ieftină. Deja azi, producerea energiei electrice curate, poate concura cu multe tehnologii tradiţionale de utilizare a combustibililor fosili ", - relatează şeful IRENA, Adnan Amin.
Perspectivele pentru energia regenerabilă, sunt demonstrate de Germania. În această ţară, pe 25 şi 26 mai 2012 panourile solare au produs un record de 22 GW / h de energie electrică, ceea ce este echivalent cu 20 centrale nucleare.
Ucraina, de-a lungul ultimilor ani, de asemenea, dezvoltă activ aproape fiecare sector al energiei alternative: eolian, solar, hidrocentrale mici.
În special, Grupul Ceh de companii Ekotechnik Praga în 2012 va termina construcţia începută în anul trecut a 42 MW de SFE în regiunea Kiev, va instala 50 MW de energie solară în regiunea Dnepropetrovsk, precum şi este în curs de dezvoltare a unei serii de proiecte de mare amploare în regiunea Viniţa, pe un teritoriu de 600 hectare (pe care pot fi instalate panouri solare de o capacitate de 300 MW) şi a unei centrale electrice solare în regiunea Transcarpatia, de o capacitate de 80 MW.
Compania franceză Helios Strategia, intenţionează să construiască în Ucraina mai multe centrale solare cu o capacitate de 7 MW pe acoperişurile clădirilor industriale, municipale şi caselor particulare. ANT Group Company, pregăteşte un proiect de energie solară Sunshine City în oraşul Bucha, regiunea Kiev, cu o capacitate de 30 MW. Compania germană WKN Windkraft Nord AG instalează două ferme eoliene în raioanele Krasnoperekopsk şi Dzhankoj din Crimeea, opt turbine eoliene de clasa megawatt, vor fi instalate de compania Vindkraft Ucraina, în regiunea Herson.
În plus, compania Star Ua, intenţionează să construiască în regiunea Herson, pe un teritoriu de 1,5 ha, mari proiecte solare de o capacitate de 750 MW. Renji Development Company, va construi în regiunea Viniţa, şase centrale fotovoltaice cu o capacitate totală de 50 MW. Compania germana Vindgard, a intrat în faza activă de construcţie a unui parc eolian în raionul Krasnodonsk, regiunea Lugansk, cu o capacitate de 400 MW. Compania israeliană SunElectra, intenţionează să construiască în 2012 în regiunea Odesa, aproximativ zece centrale electrice solare, cu o capacitate totală de 25-30 MW. Compania Activ Solar, de asemenea, studiază posibilitatea construirii centralei electrice solare în această regiune.
Sursa: eco-domishko.blogspot.com