ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Energia copacilor



 

În antichitate practic imediat după gardul locuinței strămoșilor noștri se înălța o pădure sălbatică. Câmpurile nesfârșite, cântate în lucrările poeților și scriitorilor ruși, au apărut mult mai târziu, după defrișările în masă.
Din lemn se făceau de toate: casa, vase, linguri și chiar nasturi. Pentru fiecare obiect a fost ales un copac special.
Slavii antici împărțeau copacii în buni și răi. Din copacii buni se construiau locuințe, aceștia au fost folosiți pentru nevoile gospodăriei și acțiunile rituale. În timpul nostru specialiștii în bioenergetică au confirmat separarea speciilor de arbori capabili să oferă omului energie și invers, cei care sug forțele vitale.  Prima categorie de specii include stejar, mesteacăn, pin, castan. Plop tremurător, brad și plop, răspândit în orașele noastre, pot slăbi energia omului. Dar și acești arbori  au fost utilizați de slavii antici: ei aplicau o bucată de lemn din plop tremurător pentru a scăpa de dureri de cap, frecau gingii cu așchii din plop tremurător pentru apllana durerile de dinți. Extragând energia, plopul tremurător ne eliberă de stres, reduce durerea.
Strămoșii noștri de multe ori lăsau copacul care înceapea să crească în interiorul casei sau construiau casa în jurul trunchiului unui copac de o specie nobilă. La începutul secolului XX pe locul unde se preconiza construirea unei casei, plantau un scoruș tânăr, un mesteacan sau un stejar, în Siberia - un cedru tânăr. Plantau în colțul roșu, unde mai târziu, pe timpurile creștinismului, au început să plaseze o  icoană. Slavii credeau că lumea se bazează pe copaci, care susțin pământul și se înalță în cer. Construcția casei a fost asemănătoare cu orânduirea lumii.
Pentru scopuri casnice niciodată  nu au fost tăiați copacii special venerați – înalți,  vechi, cu tulpinile groase. Slavii credeau că în ei se mutau sufletele oamenilor vârstnici decedați. Nu taiau copacii care creșteau pe morminte – din frica ca în acest copac va intra sufletul mortului! Aveau frică să atingă copacii deformați, cu anomalii -  răsuciți, mai ales "împotriva direcției Soarelui". Nu utilizau plopul tremurător sau bradul. Din respect, teiul care le încălța și uneori și le îmbrăca. Nu luau copacii uscați morți, care nu conțineau energie ce încarcă omul cu forțele vitale. Nu colectau lemnul în timpul iernii, deoarece plantele erau în repaus vegetativ, potrivit strămoșilor, erau moarte.
După ce a fost  ales copacul pentru tăiere, se uitau în care parte va cădea coroana. Dacă ea cădea la nord sau se atârna de copacii din jur, atunci tulpina nu era folosită – se considera un semn rău. Lăsau și copacul care a strivit pe tăietorul de lemne. Acest copac a fost numit "violent" , "prost". Chiar și o așchie din acest copac, plasată de un dulgher răuvoitor în perete, conducea, în opinia slavilor, la moartea  stăpânilor casei.
Slavii nu tăiau copacii plantați de oameni, copacii fructiferi și cei care creșteau în interiorul curții. Amintiți-vă de povești în care eroii vorbesc și se consultă cu un măr sau un vișin? Ei au fost onorați ca membri ai familiei.
Copacii au fost considerați ca ființe vii,  copii ai cerului și ai pământului. Oamenii credeau că atunci când copacii sunt tăiați, ei plâng . În timpul nostru, studiile stiintifice au confirmat că plantele de interior "intră în panică" atunci când se apropie de ei un om care tocmai a ucis o altă plantă.
Strămoșii noștri imbunau copacii înainte de a le tăia. A trebuit să-și scoată pălăria, să se închine și să povestească despre nevoia pentru care a venit în pădure. Cu merinde impuneau spiritele copacilor să părăseacă lăcașul pentru ca acestea să nu sufere în timpul tăierii copacilor. După ce se întorceau din pădure,  trebuiau să se curățe și să se spele bine, de preferat  în baie.
Strămoșii noștri au simțit ceea ce în vremurile noastre au confirmat oamenii de stiință care studiază lumea din jurul nostru și au trăi în armonie cu natura și cu ființe care o populau.
Pădurea întotdeauna a fascinat omul prin grandoarea ei, misterul de nconceput. Condițiile meteorologice înconjoară pădurea cu o aură și mai mare de mister: amintiți-vă de dumbrava acoperită de ceață, frunzele copacilor strălucind la soare după ploaie ... Și ce ai simtit atunci când cerul a fost acoperit brusc de nori și totul din jur se cufunda în crepuscul și tăcere?

Frasin

Frasinul se consideră un copac  care ajută omului  să-și găsească scopul vieții . În mitologia slavă frasinul a fost venerat ca arbore de înviere ca un ghid între lumea oamenilor și lumea zeilor. Și în zilele de azi lemnul de frasin este utilizat pentru ghicit : din el sunt fabricate rune, amulete. În Scandinavia arma din lemn de frasin a fost înzestrată cu puteri magice care oferea proprietarului dreptul la conducere. Potrivit europenuilor, fumul din foc de lemn de frasin are o capacitate magică de a alunga spiritele rele și are un efect benefic asupra omului.

Măr

În conformitate cu simbolismul european, mărul este un simbol al vieții veșnice. În multe basme populare există legende despre fructele acestui copac: merele de aur din Grecia, insula Celtică de mere și ,desigur, merele slave pentru întinerire. Mărul este ocrotitorul femeilor. Se consideră că pentru a vedea viitorul soț și a  simți emoțiile erotice, o față timidă trebuie să se întindă sub un măr în timpul verii. Amuletele din acest copac sunt benefice pentru sănătate: ele contribuie la îmbunătățirea metabolismului și reglarea echilibrului acvatic . Mărul are un efect benefic asupra stării emoționale a omului, neutralizează emoțiile și stresul .

Scoruș

Scoruș ca și măr dă femeilor putere. În zilele de demult se credea că scorușul trezește dragostea la reprezentantele sexul frumos și adaugă frumusețe. Cu același scop femeilor se recomanda să poarte margele din fructe de scoruș. Din timpuri imemoriale scorușul a simbolizat modestia și eleganța. În scopul de a proteja casa de la incendiu, în apropiere plantau scorușul. Se credea că scorușul dezvolta capacitatea de previziune și protejează de rele. Deasupra pragului se atașau două ramuri de scoruș legate încrucișat cu un fir de ață roșie – de deochi. Turiștii din timpul nostru pentru dezinfectarea apei pun în ea pe trei ore o ramură de scoruș cu fructe.

Călin

În popor călinul simbolizează soarta femeii. Nu este întâmplător că fructele sale stacojii au fost folosite pentru a ornamenta coroana miresii și tortul de nuntă. În Ucraina , o nou-născută, ca să fie sănătoasă și fericită, a fost scăldată în apa cu fructe de călin. Călinul, ca întruchiparea de îngrijirea mamei , a fost sădit pe mormintele bărbaților necăsătoriți și decedați prematur.

Chiparos

Chiparos este considerat a fi copacul bărbaților. Din timpurile vechi se credea că acest copac are un efect pozitiv asupra activitatii sexuale a barbatilor, îmbunătățește potenția. Chiparosul sau cupressus introduce în relațiile de cuplu armonie și cura . Botaniștii afirmă că în scopul de a simți efectul miraculos al chiparosului acesta ar trebui să fie cultivat la domiciliu. Și atunci energia puternică a chiparosului va dota bărbatului cu carisma și farmec. Există de asemenea o părere că chiparosul va ajuta să soluționați o problemă care necesită o atenție imediată.

Mălin

Mălinul în Rusia a simbilizat tinerețea și vitalitatea. La el apelau persoanele care sufereau de melancolie, tristețe, indiferență. Acesta oferă sufletului optimism, bucurie, aplanează durerea din cauza dezamăgirii și ajută în dragoste.

Alun

Slavii credeau că alunul ajută să fie făcută dreptatea. Pentru a se calma și lua o decizie justă oamenii de multe ori veneau la acest copac "pentru sfat". Astăzi mulți botaniști cred că lemnul de alun are o energie foarte puternică care promovează un punct de vedere obiectiv asupra problemei.

Arțar

Arțarul reprezintă   o cumpătare. În trecut arțarul a fost considerat un copac bun, luminos, se presupunea că în el locuiau divinități. Se spunea că arțarul ce creștea în apropierea casei aduce prosperitate, protejează împotriva stihiilor naturale și relelor, se considera că în ramurile unui arțar se ascund sufletle rudelor moarte.

Zada

Printre copaci zada joacă un rol de calmant. În zilele de demult pentru a vindeca ranile de suflet, în primul rând apelau la zada. Și acum se crede că dacă veți spune copacului adevărul despre încercările, el va îmbunătăți neapărat starea de spirit și va ajuta  să obțineți un ton pozitiv.

Salcie

În Grecia Antică salcia a fost un simbol de inspirație, melancolie, grație feminină. Conform ideilor creștine, salcia este personificarea morții și tristeții. Slavii credeau că salcia compătimește suferințele umane și își ia asupra ei toate durerile. Este cunoscut faptul că multe popoarele europene credeau că salcia este capabilă să vindecă o femeie de la infertilitate: pentru acest lucru ramurile de salcie au fost puse sub pat.
Încercați să petreceți mai mult timp în mijlocul naturii, plimbându-vă în parcurile orașenești și pădurile suburbane care calmeaza cu adevarat sufletul, prurifică gândurile, iar dacă veți trata cu grijă mediul înconjurător  și din toată inima veți cere de la copacul preferat să vă ajute, natura nu va rămâne indifirentă. La urma urmei , totul în această lume este interconectat.

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 12 noiembrie 2013 9:14
Vizualizări: 5660

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
184
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
298
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
418
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
282