Energia din farfurie — 10 produse împotriva oboselii
1. Fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz conțin magneziu, proteine, fosfor și vitamina B1 (tiamină) - nutrienți care influenţează nivelul de energie. Aceste substanțe fac fulgii de ovăz fiind alimentul perfect pentru a lupta împotriva oboselii. Neapărat includeţi fulgii de ovăz în micul dejun. Pentru a face acest fel de mâncare mai hrănitor se adaugă nuci sau semințe.
2. Iaurt
Popular și iubit de către mulți, iaurtul este foarte util. Acesta este un produs foarte bun şi uşor de digerat. Studii recente au arătat că substanțele conținute în iaurt ajută la combaterea sindromului de oboseală cronică. Acesta conține bacterii benefice care ajută la menţinerea microflorei intestinale sănătoase şi la digestia alimentelor.
Dar, cel mai important este că ridică nivelul de triptofan - un aminoacid datorită căruia în creier se produce serotonina ce ajută la combaterea oboselii. Un iaurt degresat şi fără adaosuri este soluţia perfectă la începutul zilei!
3 . Spanac
Spanacul conţine un element important pentru organism şi anume fierul, care este necesar pentru formarea hemoglobinei şi transportul de oxigen. Fierul de asemenea, este implicat în producția de energie, astfel încît deficitul lui provoacă oboseala.
Pentru producerea energiei şi a digestiei corecte este necesar şi magneziu care se conține în spanac. Lipsa magneziului provoacă depresia, convulsii, insomnia și pierderea poftei de mâncare. În spanac există un alt element important pentru a combate oboseala - potasiu. Deficitul de potasiu duce la slăbiciunea musculară.
Puteți adăuga spanac proaspăt în salate, supe, tocane, sosuri și alte feluri de mâncare.
4. Nuci și semințe
Nucile şi seminţele sunt de asemenea surse bune de magneziu. Aminoacizii triptofan din aceste produse promovează un somn sănătos. Aceşti aminoacizi facilitează şi afluxul de magneziu în organism, care combate oboseala musculară. În plus, conţin proteine, ce satură organismul nostru cu energie și acizi grași omega-3, care sunt surse excelente de energie. De asemenea, ajută la îmbunătăţirea stării de spirit şi asigură victoria asupra epuizării emoționale.
5. Fasole
Fasolele datorită fibrelor pe care le conțin, îmbunătățesc sistemul digestiv și ca o perie elimină toxinele din organism. Acest fapt ajută persoanelor de se a menține în formă. În fasole se conţine mangan și cupru, care sunt necesare pentru mitocondrial- sursa de producere a energiei în organism. Magneziul și potasiul din fasole stimulează circulația sangvină, iar vitamina B1 (tiamina) este implicată în producerea de energie. Fasolele conţin fier, ce îmbunătăţeşte sistemului imunitar, contribuind astfel la combaterea oboselii.
Sfat: adăugaţi fasole la salate, consumaţi ca aperitiv sau garnitură.
6. Macrou proaspăt
Vitamina B12 care se găseşte în macrou este esențială pentru producerea celulelor sanguine, care transportă oxigenul. Dacă această vitamină în organism este insuficientă atunci apare anemia megaloblastică. În cazul în care nivelul de vitamina B12 este normal, atunci şi oxigenul în ţesut este îndeajuns, iar noi vom fi plini de energie. Numai că macroul nu trebuie să fie sărat, uscat sau afumat.
7. Rodia
Conține vitaminele A, B, C, E, P, calciu, magneziu, potasiu, mangan, cobalt. Beneficiu: energizează, creşte rezistenţa la diverse infectii, stimulează pofta de mâncare. Norma pe zi: 1 pahar de suc de rodii sau de a se consuma o jumătate de rodie.
8. Germeni de grâu încolţit
Conţin vitaminele E, complexul B, fier, calciu, fosfor şi magneziu. Beneficiu: o bună sursă de energie și ajută la producerea lecitinei, care hrănește sistemul nervos. Norma pe zi: 100 g de germeni pot fi adăugaţi în salate.
9. Pieptul de pui
Pieptul de pui este un produs bogat în fier. Acest element este implicat în sinteza hemoglobinei, care transportă oxigenul la organe și țesuturi. În cazul în care fierul ce se conţine în organism este suficient, atunci suntem activi. În cazul în care este dificit - vom suferi de oboseală.
10. Afine
Afinele imbunătăţesc circulaţia cerebrală a sîngelui. Este de dorit ca acestea să fie în stare proaspătă. Însă se vor potrivi şi cele congelate într-un smoothie delicios (amestec de fructe de pădure cu iaurt).