ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Energia electrică alternativă nu mai este alternativă?




 

Potrivit opiniei experților, cuvântul " alternativ " referitor la energia solară și eoliană este pe cale de dispariţie. Și începând cu 2013 sursele regenerabile de energie vor deveni mai "obişnuite". Fermele eoliene oferă deja mai mult de 2,5 % din energia electrică din lume, capacitatea lor se dublează la fiecare trei ani. Dacă această rată de creștere va continua, contribuția energiei eoliene va depăşi energia nucleară din lume în următorii zece ani. Dar anume în domeniul energiei solare a avut loc cea mai mare schimbare, și în curând se va vedea dacă energia solară are potențial sau nu.

 

 

Principala cauză a acestei tulburări este un fenomen pe care susținătorii energiei solare îl numesc legea Swanson, imitând Legea Moore pentru costul tranzistoarelor. Legea Moore presupune că dimensiunea tranzistoarelor (precum şi costul) se reduce de două ori la fiecare 18 luni sau cam aşa ceva. Legea Swanson, numită în onoarea lui Richard Swanson, fondator al SunPower, un important producător american al celulelor solare, sugerează că costul celulelor fotovoltaice necesare pentru generarea energiei solară scade cu 20 % la fiecare dublare a capacității de producţie la nivel mondial. În plus, energia solară este rentabilă pentru că combustibilul este gratuit.

Să comparăm costul energiei eoliene și solare cu producerea energiei electrice din cărbune și gaze naturale: este mai mult decât o chestiune de comparare a costurilor de construcție a centralelor și de procurare a combustibililor. Securitatea aprovizionării este, de asemenea, un factor important, soarele nu strălucește întotdeauna şi vântul nu bate mereu. Dar problema de fiabilitate este obiectul cercetărilor intensive. Multe organizații atât academice, cât și comerciale, lucrează asupra problemei de salvare a energiei electrice atunci când este în exces, pentru a o folosi atunci când nu este suficientă, raportează "TG Daily".

Se aşteaptă un progres în 2013 mai ales în domeniul bateriilor. Aceste dispozitive - hibride între bateriile tradiționale și celulele de combustibil folosesc electroliții lichizi din materiale ieftine, cum ar fi fierul.

În ultimii ani, subvențiile pentru energia eoliană și solară au scăzut. În 2013 vor continua să scadă. Deși subvențiile nu vor dispărea definitiv, așa - numita energie alternativă nu va rămâne pe loc cum a fost în trecut.

Generatoarele electrice pe combustibilii fosili nu vor fi date la o parte atît de repede. Progresul tehnologic care permite să extragem gazele naturale din şisturi este mai ieftin, acest lucru înseamnă că centralele electrice pe gaze care deja produc o cincime din electricitate din lume vor continua să facă presiuni asupra energiei eoliene și solare.

Cu toate acestea, energia nucleară nu este o alternativă viabilă. Și zilele cărbunelor, se par a fi numărate. În America, ponderea energiei electrice produse din cărbune a scăzut de la aproape 80 % la mijlocul anilor 1980 la mai puțin de 30 % în luna aprilie 2012 iar, centralele electrice pe cărbune sunt închise în masă.

Va trece o lungă perioadă de timp înainte de schimbările esenţiale din China și India, în care cererea pentru energie electrică crește aproape insațiabil. În cele din urmă și acolo industria energiei electrice se va schimba şi această alternativă ar putea deveni ceva normal, iar ceea ce a fost odată normal va devine învechit.

 

 

Sursa: vk.com

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 20 septembrie 2013 15:30
Vizualizări: 2545

Citiţi de asemenea

Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
8
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
143
Sfinxurile au jucat un rol important în lumea antică, dacă ne luăm după numeroasele lor sculpturi și reprezentări. Sfinx...
44
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
168