Energia eoliană în Italia: gândiţi-vă din punct de vedere local
Energia eoliană în Italia: gândiţi-vă din punct de vedere local
Tocco da Kasauria este un mic oraş italian tradiţional în care a patra turbină eoliană, pusă în funcţiune în ultimii patru ani, a devenit o sursă de venit în bugetul oraşului, care a fost în pragul falimentului. Astăzi, turbinele eoliene produc mai mult de 30% de energie electrică, decât necesită oraşul.
Ceva de neimaginat se întâmplă în Italia. Turnuri de turbine eoliene germinează ca ciupercile gigantice, ridicându-se falnic deasupra plantaţiilor tradiţionale de măslini prin toată ţara. Preţurile ridicate la energia electrică au dat posibilitatea comunităţilor rurale mici să găsească noi surse de venit, obţinute din vânzarea energiei electrice din surse regenerabile.
Mai mult de 800 de comunităţi în Italia produc mai multă energie din surse regenerabile, decât au nevoie, şi din cauza tarifelor ridicate trag profitul din această afacere.
Cât priveşte oraşul Tocco, pe veniturile, obţinute din vânzarea energiei electrice, administraţia oraşului a reutilat şcoala din localitate şi a făcut reparaţii necesare în alte clădiri municipale.
În contrast cu parcuri spaţioase de turbine eoliene în largul coastei sau în zonele de câmpie din alte ţări, centralele eoliene italiene, de obicei, sunt compuse din câteva turbine eoliene (sau uneori chiar una singură,) situate în vecinătatea oraşelor mici sau chiar sate.
Rezidenţilor Tocco atît de mult le-a plăcut energia din surse regenerabile, încît în afară de turbine eoliene în oraş au fost instalate panouri solare pe cimitirul vechi al oraşului, complexul sportiv şi multe case de locuit. Cu energie solară azi şe iluminează lanterne de stradă.
Şi, deşi Italia nu este liderul schimbărilor revoluţionare în domeniul energiei şi deseori este criticată de guvernul UE pentru nerespectarea directivelor de mediu, astăzi 7% din electricitate în Italia provine de la surse "curate".
Exemplul oraşului Tocco este o demonstraţie convingătoare a schimbărilor, realizate în ramura energetică.
Sursa cu link pe www.nytimes.com