ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Energia solară în buzunar



Energia solară în buzunar

 


Un vis irealizabil al amatorului de "chestii" tehnice este o baterie de veşnică folosinţă... Dar aşa o  sursă de aprovizionare există. În plus, ea este disponibilă. Este vorba de o baterie solară portabilă. Astăzi, panoul solar poate fi cumpărat cu uşurinţă într-un magazin sau comandat pe Internet. Deşi, nu prea se observă aceste panouri pe rafturile magazinelor de uz casnic. Şi faptul acesta are propriile motive.

În primul rând, haideţi să vorbim despre latura practică a acestui subiect. La ce s-ar putea aştepta proprietarul unui panou solar portabil? Merită să ai aşa un panou?

Totul depinde de necesităţile dumneavoastră şi caracteristicile unui anumit model de panouri solare. Iată despre ce merge vorba, va fi necesar de găsit un compromis între parametrii contradictorii. Pentru echipamente portabile - dar panouri se procură anume pentru încărcarea "chestiilor" electronice cum ar fi telefoanele mobile, GPS-navigatori, media player-e portabile, camere digitale  şi, uneori, pentru încărcarea acumulatoarelor netbook-urilor şi notebook-urilor – sunt foarte importante dimensiunile aparatului. Cu cât panoul e mai mic, cu atât mai puţin curent poate fi obţinut la bornele sale electrice.

Dependenţa este direct proporţională. Un mic panou e în stare doar puţin să încarce acumulatorul descărcat, de exemplu, al telefonului mobil şi nu va fi potrivit pentru încărcarea laptop-ului. Bateriile solare mai puternice deja nu pot fi numite portative. Dar aşa o „chestie” poate într-o zi luminoasă să încarce complet bateria netbook-ului, şi dacă bateria este de natura sa de tampon e posibil ca laptop-ul să lucreze mai multe ore departe de puterea de reţea, să zicem, la ţară sau undeva în munte, pădure, pe mal.

Dimensiunea bateriei nu este unica problemă. Cu cât mai multă putere are baterie solară (şi, repetăm, dimensiunile), cu atât mai mare este valoarea sa. Însă, panoul solar este de folosinţă veşnică doar teoretic. La moment, cel mai popular tip de panou solar portabil este panoul bazat pe siliciu amorf (de exemplu, cu elemente flexibile), având o eficienţă scăzută (cu 50% mai puţină decât a bateriilor cu elemente solide) el are şi o durată de exploatare limitată. Capacitatea medie a bateriei scade în jumătate după 3 ani de folosinţă regulată. Însă termenul de exploatare a unei surse de alimentare solare portabile este limitată la 5 ani...

Energia solară în buzunar.

 

Deci, există două tipuri de panouri solare portabile – cele mai moderne sunt bazate pe siliciu amorf şi cele tradiţionale au la bază siliciu cristalin. Primul tip de panou este făcut în formă de sac din ţesătură, de pe o parte a căruia se află ecrane plate cu elemente flexibile.

În forma strânsă aceste baterii se aseamănă cu un dosar de pânză. În poziţie de lucru dosarul se deschide - de două sau de trei ori - şi bateria se plasează cu suprafaţa de lucru în lumina soarelui. Avantajul acestor baterii este rezistenţa înaltă mecanică. Este dificil de a le sparge, deteriora accidental, şi ele sunt uşoare la transportare.

Energia solară în buzunar.

Cele mai mici baterii sunt de mărimea unui caiet şcolar. Panourile solare mai mari şi mai puternice sunt încorporate în saci şi rucsacuri pentru laptop-uri. Există şi panouri de o putere destul de mare, care se desfac ca un acordeon, şi în stare pliată sunt complet transportabili.

Bateriile făcute pe baza de siliciu cristalin sunt mai fragile. Ele sunt acoperite de sticlă cu un strat de elemente speciale anti-reflexe şi elemente fotosensibile sunt instalate într-un corp de plastic dur. Pe plan extern ele se aseamănă cu netbook-uri. Dar spre deosebire de computerul pe suprafaţa de sus şi jos sunt instalate plachete de siliciu. Iar în partea de jos, la baza corpului, este ascunsă o baterie tampon. Acest lucru face ca bateria solară de acest tip să fie auto-conţinută, să aibă un dispozitiv independent care nu are nevoie de nici un adaos - cu excepţia, desigur, unui set de adaptoare pentru conectarea la diverse echipamente portabile (apropo, adaptoarele sunt de obicei stocate într-un compartiment special al bateriei).

Care sunt diferenţele între cele două tipuri de panouri solare? Diferenţa este în capacitatea de a produce curent. Eficienţa de celule pe elementele rigide se apropie de 20 de procente. Aceasta este o cincime din lumina soarelui, care este capturată de panoul şi transformată în energie electrică.

Energia solară în buzunar.

Un panou flexibil nu poate oferi aşa indice. Însă el este mai eficient în munţi, deoarece siliciu amorf, în contrast cu cristal, este mult mai sensibil la partea ultravioletă a spectrului. Dar panouri rigide pot produce energie cu lumina difuză şi chiar şi în condiţii normale de bec cu incandescenţă.

Şi totuşi, - de ce aceste dispozitive nu sunt pe rafturile magazinelor? Este probabil că această tehnică este pentru cazuri speciale. Şi în lume au rămas foarte puţine unde nu este acces la o priză electrică.

 

 

Sursă

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 28 august 2010 9:31
Vizualizări: 6869

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325