ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Energia solară și-a dovedit performanța pe timp de noapte




În luna mai 2011, în Spania a fost lansată în exploatare centrala electrică geotermală care concentrează energia solară folosind oglinzi și o depozitează pe timp de noapte în forma de căldură, chiar și în perioadele de insolație scăzută. În medie, aceasta este capabilă să lucreze 6400 de ore pe an, ceea ce este de trei-patru ori mai mult decît este normal pentru astfel de construcţii în această zonă climatică.

 

Centrala electrică geotermală Gelio Gemasolar aparţine companiei Torresol Energy şi este prima staţie geotermală comercială din lume cu o stocare de căldură în săruri topite. După ideea constructorilor, centrala este concepută pentru a demonstra capacitatea de a stoca o cantitate mare de energie pentru o lungă perioadă de timp. La sfîrșitul iernii 2011-2012 testul putea fi considerat trecut cu succes: coeficientul de capacitate medie a centralei constituie 74% de putere. Astfel de rezultat în istoria centralelor solare geotermale se observă pentru prima dată.

 

 

Gemasolar fotografiat din spaţiu. În centru se află un receptor de lumină al turnului, de la care se reflectă lumina axată pe 2650 de oglinzi. Foto: Torresol Energy.

 

În jurul turnului central al instalaţiei electrice geotermale, ce are o înălțime de 140 metri, sunt plasate 2650 de oglinzi reflectoare, fiecare dintre care are o suprafață de 120 mp. Suprafața totală a centralei electrice - 195 de hectare (1,85 km ²), deşi zona cu oglinzi reflectoare (zona efectivă a geo-colectorului) este numai de 304 000 m ². Clădirea, situată în municipiul Fuentes de Andaluzia (provincia Sevilia), reprezintă prima centrală electrică comercială de acest tip, concepută pentru a funcţiona ziua şi noaptea în cea mai mare parte a anului.

Puterea centralei este mică - doar 19.9 MW, dar generarea anuală a energiei este de 110 GW • h. Și nu este o teorie, ci un rezultat practic din ultimele 9 luni (anualizate). Deși, anul de muncă încă nu s-a terminat, partea cea mai rea pentru energia solară este deja în trecut: lungimea zilei crește și prin urmare, spre luna mai, indicele medii ponderate ale centralei pot doar creşte.

Punctul cheie al proiectului este materia primă din care Gemasolar poate produce atît de multă energie. Stația lucrează (deși nu întotdeauna la o putere maximă) 6400 de ore pe an din 8670 de ore de timp total, cu un coeficient de capacitate de 74%. Pentru a stoca energia pe timp de noapte și perioadele fără soare (iarna) se foloseşte un container cu săruri topite care circulă la temperaturi până la 560 ˚ C. Rezervorul termic acumulează pînă la 600 MW • ore de energie, asigurînd funcționarea centralei pînă la 15 ore, fără nici- o sursă solară. Astfel, mai mult de patru luni pe an, din luna mai pînă în septembrie, Gemasolar funcţionează timp de zi şi de noapte la o capacitate maximă. Și chiar din octombrie-aprilie poate lucra mai intens decît alte centrale de acest tip, fără rezervorul termic de stocare (până la 14 ore pe zi timp de iarnă însorită.)

Sărurile topite încălzesc apa din circuitul secundar, iar aburii produşi, rotesc turbina cu un nivel scăzut de temperatură. Potrivit operatorului, cele două rezervoare cu săruri topite au un volum relativ mic: doar 6250 tone, pentru o capacitate de stocare a căldurii de 600 MW• ore nu este mult. Eficiența practică a centralei constituie 18%, anume această parte a luminii soarelui cade pe oglinzi, convertindu-se în energie electrică.

Costul construcției Gemasolar a constituit aproximativ 200 milioane € (260 milioane de dolari, inclusiv soluționarea problemelor funciare), care prevede mai mult de 13 mii pe kilowaţi/ore de capacitate instalată. Desigur, această cifră este un pic înșelătoare: nici centralele electrice geotermale convenţionale, nici panourile solare pe celulele fotovoltaice nu lucrează 6 400-6 500 de ore pe an, astfel încât o comparație directă a costurilor de lansare a capacităţilor este inaplicabilă aici. Chiar și reprezentanții Gemasolar recunosc că ei trebuiau să comande turbine şi echipamentul termic special, deoarece centralele electrice termice convenționale au parametrii foarte diferiţi ai agentului termic. Firește, costul comenzii individuale a depășit prețurile normă din ramură, dar construcția în masă a astfel de centrale ar putea îmbunătăți considerabil situația de prețuri. 

 

Солнечная электростанция доказала свою ночную работоспособность 

Va deveni oare această construcţie ciclopică baza energeticii din Spania, care acum ocupă locul doi în Europa după volumul energiei solare fabricate?

 

În special, personalul de exploatare subliniază lipsa de combustibil la Gemasolar. Santiago Arias, administratorul Gemasolar constată că în 2003, atunci când proiectul era abia la început, toată lumea considera reprezentanţii companiei Torresol Eenergy, drept nişte excentrici care investesc în proiectul verde non-profitabil. Dar, atunci un baril de petrol a costat 28$, iar acum el este mai scump, de 120$. Daţi industriei energetice încă 10 ani în același spirit și deja nu ea va părea excentrică. Potrivit dlui Arias, după numai 18 ani de la începerea exploatării operatorul centralei intenționează să restituie toți banii împrumutați. Şi atunci, Gemasolar va deveni o maşină de tipărit bancnote de o mie de euro. Potrivit administratorului, chiar și o scădere drastică a prețurilor la celulele fotovoltaice nu va închide drumul spre viitor al centralei Gemasolar, deoarece încă nu există acumulatoare pentru energie electrică, avantajoase din punct de vedere comercial, iar rezervorul termic pentru sute de MW nu este doar posibil, dar deja, funcţionează cu succes.

 

Text: Alexandru Berezin  

 

 

Sursa: eco-domishko.blogspot.com

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 24 septembrie 2012 15:28
Vizualizări: 3270

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325