Energia solară va câştiga şi Rusia ar putea lua parte la această victorie! Interviu cu prof. Antonio Luque (+Video)
Energia solară va câştiga şi Rusia ar putea lua parte la această victorie! Interviu cu prof. Antonio Luque (+Video)
În cadrul forumului ROSNANO în Rusia a venit prof. Antonio Luque (Spania) – dlui aparţine ideea creării celulelor solare cu două feţe. Astăzi Antonio Luque este dezvoltatorul structurilor stratificate din elemente multijuncţionale - academicianul Jores Alferov le numeşte cu un singur termen heterojoncţiuni. Ne-am întâlnit la Institutul de Politici Internaţionale pentru Energie, unde dlui a ţinut cursuri pentru studenţii MGIMO şi i-am cerut să vorbească despre perspectivele sale şi progresele înregistrate în dezvoltarea structurilor noi.
Profesorul Antonio Luque este sigur că energia solară va câştiga. Acest lucru se va întâmplă pentru că în viitorul apropiat energia solară poate depăşi pragul de 3 cenţi pe kW datorită concentraţiei energiei şi pentru că noi materiale vor extinde spectru de lumină utilizată pentru a genera energie.
Ideile profesorului Luque vor permite o utilizare a unui spectru de lumină solară mult mai larg.
Pentru producerea comercială a energiei, dlui consideră că este importantă concentraţia acesteia.
Ideea unui grilaj cristalin şi a 3 tipuri de sandwich din diferite semiconductoare.
Prof. Luke lucrează la crearea celulelor solare de a treia generaţie - tehnologii de zonă intermediară, celulele multijuncţionale şi baterii realizate pe principiul electronilor „fierbinţi”.
Tehnologia electronilor „fierbinţi”:
Nanocristale semiconductoare sau puncte cuantice utilizează energia electronilor „fierbinţi” în circuit. Panourile solare tradiţionale nu sunt încă în măsură să capteze această energie, ea este disipată sub formă de căldură. Puncte cuantice pot contribui la folosirea acestor resurse greu perceptibile. Electronii „fierbinţi” se formează în panoul solar din spectrul de lumina care are o energie prea mare. De obicei, în echipamentul standard sunt convertite aproximativ 30% din energie utilă, care este produsă prin excitaţia electronilor cu lumină în semiconductor, cum ar fi siliciu, care apoi trec într-un circuit electric. Electronii „fierbinţi”, excitându-se, nu trec în circuit electric, ci transferă imediat energia la grilajul cristalin al semiconductorului şi se întorc la starea iniţială "rece". Astfel, o parte de energie solară se pierde sub formă de căldură.
In experimentele efectuate de oamenii de ştiinţă din Texas sunt utilizate puncte cuantice pe seleniură de plumb - PbSe. Atunci când electronii „fierbinţi” sunt excitaţi în puncte cuantice ale materialului, depuse pe suprafaţa oxidului de titan, electronii fierbinţi „se răcesc” într-o sută de picosecundă în loc doar de câteva. În această situaţie este o perioadă destul de lungă de timp, permiţând electronilor să migreze în dioxid de titan - un material semiconductor, folosit deseori pentru a crea panouri solare.
Cercetătorii au estimat că tehnologia va îmbunătăţi eficienţa conversiei energiei solare de două ori mai mult în comparaţie cu bateriile moderne, până la 66%. Acum, misiunea lor este aplicarea acestui principiu în echipamente de funcţionare reală.
Sursa: zelife.ru