ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Energia solară va deveni mai ieftină, decât energia electrică produsă din arderea cărbunilor?



Energia solară va deveni mai ieftină, decât energia electrică produsă din arderea cărbunilor?

 

 

Energia solară nu necesită o prezentare specială în calitate de sursă de energie regenerabilă.

Lumina soarelui este prezentă în abundenţă pe tot parcursul anului în regiunile tropicale şi subtropicale ale lumii, iar aceste regiuni constituie 50 la sută din masa totală a terenurilor planetei. Astfel, dacă energia solară va fi absorbită şi folosită eficient în aceste regiuni, în viitor, alimentarea cu energie electrică poate deveni mult mai ecologică.

Cu toate acestea, tehnologii solare de astăzi au o mulţime de probleme, începând cu captarea luminii soarelui până la depozitarea şi distribuirea energiei electrice obţinute. Pentru generarea energiei electrice sunt folosite două tipuri de tehnologii – fotovoltaică şi termică solară, ambele sunt  destul de scumpe pentru  instalare. Fotocelulele sunt fabricate din elemente de siliciu scumpe, în timp ce tipul termic al sistemului implică utilizarea  instalaţiilor parabolice mari pentru concentrarea căldurii.

Costul ridicat al instalaţiilor face energia solară de câteva ori mai costisitoare decât energia electrică produsă prin arderea cărbunilor. Potrivit Comisiei pentru  Energie din California (CEC), costul standard de energie electrică sau LCOE (Levelized Cost of Electricity, valoarea energiei electrice după clasament), obţinut prin arderea cărbunilor este de 0,08 de dolari,  gazelor naturale - 0,06 dolari şi energiei solare fotovoltaice - 0.15 de dolari. Dacă diferenţa se va răsfrânge  asupra utilizatorilor finali, în acest caz, nimeni, cu siguranţă, nu va manifesta  interes pentru ea. Prin urmare, pentru a face energia solară mai atractivă, trebuie să existe un stimulent puternic.


Cât este de serios?

În prezenţa tehnologiilor, sursa de energie pură, care niciodată nu se termină, sub forma  luminii solare ar putea părea o opţiune costisitoare pentru producerea energiei, dar totuşi, viitorul nu arată chiar atât de sumbru. Şi motive de optimism sunt inovări tehnologice în curs de dezvoltare, costurile infinite pentru combustibil şi ciclul de viaţă lungă al uzinelor pentru producerea energiei solare.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, siliciu cristalin, principala componentă a celulelor solare, devine tot mai ieftin din cauza scării largi al procesului de producţie şi de utilizare a tehnologiilor mai eficiente.

Odată ce uzina este construită, nu aveţi nevoie să cheltuiţi bani pentru a cumpăra combustibil. Panourile solare sunt statice şi stabile, costurile pentru instalare sunt, de asemenea, foarte mici. Astfel, uzinele solare, spre deosebire de cele pe cărbune, petrol sau gaze nu necesită costuri recurente, ceea ce face această tehnologie mai ieftină. Profiturile obţinute din vânzarea energiei electrice pot fi utilizate în întregime pentru recuperarea investiţiei.

Panourile solare pot funcţiona timp de zeci de ani, fără pierderi semnificative de eficienţă. Această caracteristică permite investitorilor să profite de pe urma investiţiei o perioadă mai lungă după atingerea rentabilităţii.

Luate împreună, aceste avantaje ar putea acţiona ca un factor motivant pentru adaptarea energiei solare ca un înlocuitor al practicilor tradiţionale de obţinere a energiei.

Profit  pe termen lung obţinut din energie solară are mulţi susţinători. Mark M. Little, directorul cercetărilor la nivel mondial din cadrul companiei GE Electric Co., consideră că energia solară  poate reduce fabricarea energiei nucleare şi de cărbune, în sensul costului, în următorii 3-5 ani. Principalul motiv pentru astfel de optimism, în opinia lui, este activitatea inovărilor constante în acest sector. Agenţia de ştiri Bloomberg a declarat, de asemenea, scăderea preţurilor la componente pentru fabricarea energiei solare cu 21%. În conformitate cu aceeaşi agenţie, în multe părţi ale ţărilor în curs de dezvoltare, energia solară valorează la fel  ca şi electricitatea produsă din sursele fosile.


Dezvoltare:


Cercetările recente în domeniul energiei solare: U. S. Department of Energy a întreprins construirea Centrului de Cercetare a energiei solare (SERC). În cadrul acestui proiect, noul centru este construit pentru a efectua cercetări în scopul  dezvoltării  celulelor solare de combustibil ieftine, dimensiunilor în nanometri. (Lawrence Berkeley National Laboratory).
Pentru a produce energie solară pe scară industrială, sunt necesare suprafeţe mari de teren. Pentru a satisface această cerinţă, Biroul de gestionare a terenurilor (Bureau of Land Management, BLM), împreună cu Ministerul de Interne lucrează la un plan de promovare a construirii rapide a acestui mecanism. În acest scop, şi BLM,şi Departamentul Energiei funcţionează în strânsă cooperare.


Principalele obstacole:

În funcţie de tehnologie, tip de carburanţi şi tip de fabricare a energiei, există trei tipuri de producere a energiei:

  1. Sarcina de bază
  2. Regim de urmărire a sarcinii în reţea
  3. Sarcina maximă


Generatoare cu o sarcină de bază sunt, în principal, produse pe cărbune şi tipuri nucleare. Ele funcţionează fără perturbări timp de mai multe zile şi furnizează o cantitate constantă de energie electrică. Cu toate acestea, modelul de consum al energiei electrice nu se află într-un plan orizontal. El se ridică de mai multe ori pe zi şi pentru a sprijini cererea suplimentară de energie electrică, veţi avea nevoie de celelalte două tipuri de producere a energiei.

Printre acestea, tipul din urmă este cel mai rapid şi poate acoperi un val neaşteptat de cerere de energie electrică şi, în acelaşi timp, cel mai ineficient, din punct de vedere al costurilor. Pentru aceste scopuri  sunt utilizate gaze naturale şi generatoare diesel. S-a constatat că energia solară poate înlocui aceste tipuri de generatoare. Preţurile în creştere pentru surse de energie şi standarde tot mai stricte pentru emisie în atmosferă necesită trecerea la tehnologii solare.

Cu toate acestea, chiar şi la un preţ bun, energia solară nu va substitui cea de "cărbune" sau pe bază nucleară în segmentul sarcinii din cauza nuanţelor tehnice. Generatoarele de sarcină de bază funcţionează în mod continuu şi se opresc doar în timpul reparaţiei. În regim de funcţionare regulată aceste generatoare oferă un flux constant de energie electrică. Generatoarele solare nu pot se compara după aceste calităţi, deoarece ele sunt supuse întreruperilor sezoniere din cauza modificărilor în intensitatea luminii solare. Astfel, utilizând tehnologiile existente în următorii ani, încă nu ne putem permite demontarea întreprinderilor care produc energie electrică în mod tradiţional.

Luând în considerare acest fapt, putem cel puţin să încercăm să realizăm o sinergie între sursele de energie tradiţionale şi regenerabile. Prin utilizarea optimă a resurselor solare, emisiile din sectorul energetic pot fi reduse până la niveluri acceptabile şi ecologice.

 

 

Sursa: zelife.ru



ABONAȚI-VĂ
Luni, 28 noiembrie 2011 17:01
Vizualizări: 2696

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325