Energie alternativa în Moldova. Viitorul a devenit prezent
În vâltoarea grijilor cotidiene, uneori nu observăm cât de departe am ajuns pe calea progresului. Cu puțin timp în urmă priveam cu sufletul la gură ceasul, alimentat de la baterii solare, iar acum energia soarelui încălzește și iluminează case întregi în Moldova, și acest lucru pe nimeni nu-l mai surprinde. Pe parcursul ultimului deceniu, panourile solare au devenit mai ieftine, eficiente și, cel mai important - performante, și aproape în fiecare lună cercetătorii raportează despre noi recorduri de eficiență a panourilor moderne. Același lucru putem spune și despre cazane. Cine ar putea imagina că eficiența echipamentului cazangier poate ajunge până la aproape 100%, și nu în teorie, dar în practică? Iar acum în orice magazin de specialitate, și nu numai la Chișinău, dar și în cele mai multe centre raionale, se vând cazane pe bază de combustibil solid cu o eficiență de 85%.
Experții sunt unanimi în ceea ce privește faptul că condițiile geografice și climatice ale Moldovei permit utilizarea tuturor tipurilor de surse regenerabile de energie (SRE) cunoscute în prezent. Cu mai mult sau mai puțin succes valorificare lor deja a început. În Moldova funcționează mai multe instalații de biogaz. Iar la Drochia activează prima fabrică de producere a biogazului la scară industrială. Construcția acesteia a fost efectuată de către compania "Sudzucker Moldova". În plus, la noi în țară activează 72 de întreprinderi pentru ce produc brichete din paie și deșeuri de lemn. La sudul republicii sunt instalate mai multe centrale electrice eoliene. Mulți dintre concetățenii noștri în mod activ instalează colectoare solare și pompe de căldură care utilizează energia geotermală, pentru încălzirea încăperii și producerea apei calde.
Dacă întroduceți în orice sistem de căutare de pe Internet "panouri solare în Republica Moldova", veți găsi sute de oferte pentru livrarea și instalarea întregului sistem solar în zona dumneavoastră cât mai curând posibil și la un preț foarte rezonabil. Același lucru este valabil pentru cele mai moderne cazane pe combustibil solid. Panourile solare și cazanele de piroliză în țara noastră de mult s-au mutat de la pavilioanele Moldexpo pe piețele obișnuite din Chișinău, Bălți, Comrat...
Acum, în Republica Moldova energia alternativă devine din ce în ce mai populară, fiabilă, eficientă și accesibilă. Din punct de vedere economic, energia solară de mult timp a devenit profitabilă. Căci durata de viață a panourilor monocristaline de înaltă calitate este de cel puțin 40 de ani. Și pe parcursul tuturor acestor ani panourile solare produc, practiv, energie gratuită fără a consuma combustibil și fără a produce emisii nocive! Țara noastră are un potențial semnificativ de energie solară, mai ales în regiunile centrale și de sud, unde rata de radiație solară ajunge la 3000 de ore pe an. În Moldova avem o mulțime de zile însorite, adică producerea medie anuală de energie solara este de aproximativ 1100 kWh / m2 pe an. Relieful și variații mici de înălțime permit de a echipa aproape toate casele din țară cu instalații solare eficiente.
Utilizarea energiei regenerabile poate rezolva problema asigurării populației cu energie electrică mai ieftină și independentă de salturile tarifelor. În plus, sursele alternative de energie contribuie la păstrarea purității apei și a aerului, precum și la reducerea ritmului schimbărilor climatice.
Nu este de mirare că în fiecare an numărul panourilor solare creștere aproape în progresie aritmetică. Și nu doar în capitală, dar și în cele mai îndepărtate sate puteam vedea pe acoperișurile caselor și serelor colectoare solare. Anume acestea sunt la cea mai mare cerere, deoarece permit de a reduce costurile de încălzire și produc aproape gratis apa caldă tot sezonul cald. Mai mult decât atât, aceste instalații cu ușurință pot fi integrate în sistemele existente de aprovizionare cu apă și căldură. Utilizarea energiei solare poate reduce costurile de încălzire a apei menajere cu 70%.
Dar totuși, prețurile la colectoarele și panourile solare nu sunt accesibile tuturor. Costul unui astfel de dispozitiv variază de la 5 la 15 mii de lei. Însă e adevărat că prin internet cu ușurință puteți găsi o varietate de opțiuni pentru asamblarea unui colector cu propriile mâini. Cu siguranță acesta nu va fi la fel de eficient, dar costul său de producție va constitui doar 1,5 - 2 mii de lei. Dacă vorbim despre panouri fotovoltaice, adică instalații care produc energie electrică, acestea sunt chiar mai scumpe - de la 700 până la 8 mii de euro. Cu toate acestea, cei care îndrăznesc să facă astfel de investiții, nu regretă și sunt convinși că viitorul îi aparține energiei solare.
Despre experiența sa de utilizare a surselor alternative de energie ne-a povestit locuitorul așezării ecologice ”Sciastlivoe”, Valerii Catruc. El a instalat panouri solare pe acoperișul casei sale în urmă cu aproximativ cinci ani. Astfel a satisfăcut aproape toate necesitățile casnice în energie, căci casele din așezare nu sunt conectate la rețeaua de curent electric central. "Acum pornim generatorul pe benzină doar pentru irigare, pentru că avem o pompă foarte puternică și energia solară nu este suficient de puternică pentru a o porni, - spune Valerii. – Însă ne este de ajuns energie pentru două laptop-uri, un sistem audio, blender, râșniță de cafea și aspirator. Singura perioadă problematică sunt lunile decembrie-ianuarie, când zilele sunt mai scurte. În această perioadă abia ne ajunge energie pentru laptop și iluminare. Însă în vară avem un exces."
Având în vedere că suprafața casei, unde trăiește interlocutorul nostru este destul de mică, el s-a ales cu un panou solar foarte mic, bugetul nu a depășit 700 de euro. Potrivit lui, cea mai mare problemă sunt bateriile. Panoul fotovoltaic vă permite să utilizați orice unități pentru stocarea energiei electrice și de a conecta mai multe unități în paralel. Valerii însuși folosește două acumulatoare auto, iar problema este că acestea sunt de scurtă durată, și ar trebui să fie schimbate aproximativ o dată la doi ani.
"În mod ideal, în Republica Moldova pentru proprietarii privați a sistemelor solare ar trebui să apară posibilitatea de a vinde energie electrică în exces către rețelele de distribuție centrale. - visează Valerii. - Atunci nu ar mai fi nevoie pentru ca aceasta să se acumuleze. Îndată după ce acest lucru va fi realizabil, rentabilitatea energiei solare va crește semnificativ."
”Desigur, utilizarea energiei solare are propriile sale nuanțe. Deci, în loc de becuri incandescente sunt folosite becuri diode. Laptopul înlocuiește și calculatorul și televizorul. În general, dispozitivele electrocasnice sunt selectate pe principiul unui consum minim și eficiență maximă. Dar acest lucru nu creează probleme, dimpotrivă, îmi aduce satisfacție faptul că folosesc cele mai avansate și noi tehnologii”.
O altă noutate eficientă în gospodăria interlocutorului nostru este cuptorul de ardere lentă "Bulerian". E drept că Valerii nu-l consideră o noutate căci se folosește de acesta deja de peste 10 ani. Randamentul unui astfel de cuptor constituie aproximativ 85%
"La noi în așezare toți vecinii se folosesc de astfel de cuptoare - spune Valerii, – ne încălzim cu lemne. Avem o casă mică, pe an cheltuim doar câțiva metri cubi de lemn, și este de 10 ori mai puțin decât dacă am folosi un cuptor burghez. În Moldova, deja sunt bine apreciate sobele moderne pe combustibil solid. Eu personal judec despre acest lucru pe baza faptului că în ultimii ani paia a devenit un deficit, a dispărut de pe câmpuri. Acum este imposibil să strângi paie de pe câmp, așa cum a fost timp de mulți ani. Acum trebuie s-o cumperi, și nu e de fel ieftină - un balot de paie costă în jur de 20-30 de lei, căci acum din paie se fac brichete, la fel ca și din rumeguș, și din alte resturi. Și cred că e minunat, căci dacă există o cerere pentru acești combustibili, în consecință există cerere și pentru cuptoarele în care brichetele ard cu cea mai mare eficiență. "
Despre noile tendințe știu și producătorii moldoveni. Deja s-au deschis o mulțime de întreprinderi, în baza activității cărora este obținerea energiei din surse regenerabile. Practic, e vorba despre producția echipamentelor și liniilor tehnologice destinate pentru fabricarea brichetelor și peletelot din deșeuri de lemn și producție agricolă. Combustibilul solid de tip nou are cu 38-60% mai multe calorii decât lemnul de foc. Produsele de ardere se reciclează mai ușor datorită fracțiunii sale mici. Produsele sunt absolut ecologice, nu conțin aditivi chimici. Există la noi în țară și proiecte majore care au ca scop elaborarea și producerea cazanelor moderne de înaltă eficiență. Așa că energia alternativă în țara noastră nu numai că economisește bani, dar, de asemenea, creează noi locuri de muncă.
Iar profesioniștii în energetică deja se gândesc despre viitorul și mai îndepărtat. Despre viziunea sa pentru ecology.md a povestit directorul întreprinderii de echipament energetic ”Ravelon”, Igor Gavrilchenko. El consideră că, din punct de vedere al mediului, în viitorul apropiat sursa cea mai promițătoare de energie va fi energia recuperată în timpul reciclării deșeurilor. "Dacă luăm lanțul energetic socializat: cuptor mare - cazan - centrale termice - centrale hidroelectrice - centrale nucleare, fiecare sursă ulterioară e mai dăunătoare pentru mediu decât cea precedentă, - spune Gavrilchenko. – Turbinele eoliene și generatoarele solare nu sunt un panaceu, deoarece numai folosirea forțelor naturale, predeterminate de natura însăși, circulația apei, aerului, luminii și proceselor din sol sunt cheia pentru o dezvoltare armonioasă a vieții și a Omului pe Pământ. Orice încălcare a proceselor naturale de schimb între materie / energie este o amenințare a vieții în această zonă. Cu timpul, nevoia în energie mecanică va scădea. Și atunci oamenii vor putea obține energie din surse biologice - animale, microorganisme și plante. Doar astfel lumea va reveni la echilibru și va funcționa ca un întreg armonios. "
Ian Corăuș