ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Energii regenerabile: Portugalia, un model de urmat





Un sit de eoliene EDP la Cadafaz, în nordul Portugaliei.

 

Sătulă să importe combustibili fosili din ce în ce mai scumpi, ţara s-a întors cu succes spre energiile regenerabile. Un voluntarism care a dat roade, şi care ar trebui să-i inspire şi pe vecinii săi europeni.

Acum cinci ani, liderii acestei ţări bătute de soare şi de vânturi au făcut un pariu: pentru a reduce dependenţa Portugaliei faţă de importurile de combustibili fosili, aceştia au lansat o serie de proiecte ambiţioase în jurul energiilor regenerabile. Aproape 45% din electricitatea reţelei portugheze va fi produsă anul acesta din surse regenerabile, fie 17% mai mult decât acum cinci ani.

În aceeaşi perioadă, capacitatea energiei eoliene terestre, clasată anul acesta "potenţial competitivă" cu combustibilii fosili de către Agenţia Internaţională pentru Energie, a crescut de şapte ori. Iar Portugalia ar trebui să devină în 2011 prima ţară care să inaugureze o reţea naţională de staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice. Experienţa portugheză este dovada că progresul rapid este posibil, dar arată de asemenea şi costul unei astfel de tranziţii. De mult timp, gospodăriile din Portugalia plătesc electricitatea circa de două ori mai mult decât americanii, iar preţurile au crescut cu 15% în ultimii cinci ani. Politicile voluntariste în favoarea energiilor regenerabile dau roade în Portugalia şi în alte ţări, după cum reiese dintr-un raport recent al IHS Emerging Energy Research din Cambridge (Massachusetts), o firmă de consultanţă prestigioasă specializată în domeniul energiei. Până în 2025, afirmă raportul, Irlanda, Danemarca şi Marea Britanie, îşi vor trage şi ele cel puţin 40% din electricitate din surse regenerabile. Ţările europene au tot interesul să se întoarcă spre energiile regenerabile. Multe, precum Portugalia, au o producţie internă de combustibili fosili foarte limitată, iar sistemul de comercializare a emisiilor al UE descurajează oricum utilizarea lor, impunând societăţilor să plătească pentru emisiile lor poluante.

 

Transformare fără costuri

Pentru a favoriza tranziţia energetică portugheză, guvernul lui José Sócrates a restructurat şi privatizat serviciile publice ale energiei în scopul de a stabili o reţea mai adaptată surselor de energie regenerabile. Pentru a atrage companiile private pe această nouă piaţă din Portugalia, autorităţile le-au propus contracte stabilind un preţ stabil pe 15 ani, cu ajutor din partea statului, variind în funcţie de tehnologie şi care, iniţial foarte mare, a scăzut la fiecare nouă negociere de contract. Responsabilii guvernamentali susţin că transformarea sectorului energetic nu a necesitat nici creşterea taxelor nici împrumuturi publice, tocmai pentru că noile surse, care nu au nevoie de combustibil şi nu poluează, a venit să înlocuiască o electricitate anterior produsă din gaze naturale, cărbune şi petrol de import care trebuiau cumpărate şi care eliberau emisii poluante.

 

Exportator net de electricitate

Cu acest pariu, portughezii au făcut o virtute din necesitate. Cu un nivel de trai în îmbunătăţire constantă şi nicio producţie internă de combustibili fosili, costurile energiei importate se dublaseră în ultimii zece ani şi reprezentau 50% din deficitul comercial portughez. Portugalia este acum pe cale de a-şi realiza obiectivul :  de a utiliza energie regenerabilă produsă pe loc, inclusiv hidroelectricitate pe scară largă, pentru a satisface 60% din nevoile sale de electricitate şi 31% din nevoile energetice totale până în 2020. Costurile producţiei sale de electricitate şi tarifele pentru particulari se încadrează în media europeană, dar rămân mai mari decât cele constatate în China sau în Statele Unite. Dl Fujino, de la Agenţia Internaţională pentru Energie, consideră că estimările Portugaliei sunt probabil optimiste. Totuşi,  el subliniază faptul că tranziţia făcută de această ţară a creat de asemenea un nou sector de mare valoare : anul trecut, pentru prima oară, ţara a devenit un exportator net de electricitate, cu vânzări modeste Spaniei. Sectorul oferă locuri de muncă la zeci de mii de portughezi. Energias de Portugal, liderul sectorului în ţară, are ferme eoliene în Iowa şi Texas prin intermediul filialei sale americane Horizon Wind Energy.

 

Sistem flexibil

Şi totuşi, utilizarea de energie electrică provenită din forţele imprevizibile ale naturii necesită tehnologii noi şi o precizie de jongleur. Într-adevăr, o fermă eoliană poate produce 200 megawaţi pe oră la un moment dat, şi numai cinci câteva ore mai târziu; în cele mai multe locuri, soarele străluceşte doar intermitent, iar  energia hidraulică este abundentă în timpul iernilor ploioase, dar adesea limitată în timpul verii. Danemarca, o altă ţară extrem de dependentă de energia eoliană, importă adeseori electricitate de la vecina ei Norvegia, bogată în surse de energie, atunci când vântul slăbeşte. În comparaţie, reţeaua portugheză este relativ izolată, deşi managerul ei, Redes Energeticas Nacionais, şi-a înmulţit considerabil legăturile cu Spania pentru a permite schimburile comerciale. Reţeaua de distribuţie portugheză funcţionează acum în ambele direcţii. În loc de a distribui pur şi simplu  electricitatea consumatorilor, exploatează de asemenea energia produsă mici generatoare, cum ar fi panourile solare instalate pe acoperişuri. Statul încurajează puternic aceste contribuţii, stabilind preţuri mai avantajoase operatorilor care cumpără electricitatea produsă astfel. Şi totuşi, pentru a asigura o aprovizionare stabilă chiar şi atunci când natura este încetinită, sistemul trebuie să menţină o producţie bazată pe combustibili fosili mobilizabilă instantaneu.

 

Obiecţii

În ochii experţilor, experienţa portugheză este un succes. Dar nu face numai fericiţi. Mulţi ecologişti se opun proiectului statului de a dubla generarea de energie eoliană, pe motiv că luminile şi zgomotul  turbinelor perturbă comportamentul păsărilor. Asociaţiile de protecţie a mediului se tem de faptul că noi baraje ar distruge habitatele de stejar de plută din Portugalia. De altfel, unele companii deplâng faptul că guvernul a permis marilor multinaţionale să le ia locul. Înainte de a găzdui cea mai mare fermă eoliană din sudul Lisabonei, Barão de São João era un sat adormit pe litoralul bătut de vânturi Alentejo, unde agricultorii arau dealuri unduioase iar turiştii îşi puteau cumpăra  reşedinţe secundare pe terenuri ieftine într-un peisaj idilic. Apoi a sosit energia regenerabilă, şi odată cu ea tensiunile. Companiile şi inginerii portughezi în acest sector sunt acum actori la nivel mondial. EDP Renovaveis, cotată în bursă începând din 2008, este acum numărul trei mondial al producţiei de energie eoliană. "În ansamblu, Europa a înregistrat reuşite frumoase în acest domeniu", recunoaşte Dl Juech, analist pentru Garten Rothkopf. Dar le datorează unui sprijin şi unei intervenţii guvernamentale considerabile, ceea ce este îngrijorător în caz de criză economică sau de schimbări politice. Aceste tehnologii vor fi durabile ?"

 

SPANIA, GERMANIA
Energia solară, victimă a propriului succes

Până la criza din 2008, "guvernele au ajutat cu subvenţii întreprinderile care investeau în energii regenerabile", scrie Il Post. In prezent, explică site-ul generalist italian, "criza şi preţurile ridicate ale energiei împing ţara să reducă aceste subvenţii, punându-i astfel în dificultate pe cei care au investit în acest sector. Şi ameninţând planurile Uniunii Europene, potrivit căreia 20 % din energia produsă în 2020 va trebui să fie de origine regenerabilă, pentru a respecta obiectivul de 20 % de reducere a gazului cu efect de seră în raport cu 1990". In Spania, notează Wall Street Journal, "guvernul a anunţat în 1 august un plan pentru a reduce cu 45 % subvenţiile la noile centrale fotovoltaice"; în Germania, continuă cotidianul american, pentru a face faţă exploziei de instalaţii solare subvenţionate – ca şi costului lor pentru Stat – "guvernul a decis în luna iulie să reducă subvenţiile cu 16 %".

 

Sursa: presseurop.eu

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 08 octombrie 2013 11:30
Vizualizări: 2926

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
201
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
317
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
429
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
288