ecology: ru md
Video prezentarea proiectul Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Eoliene silențioase pot genera o jumătate din necesarul energiei pentru casă (+Video)
 

Până în prezent turbinele eoliene cu axa verticală de mici dimensiuni pentru zone rezidențiale și urbane au funcționat în umbra omologilor lor mai mari, cu axa orizontală.
Puterea lor este mult mai mică, deși studiile au dovedit că pentru spațiul pe care îl ocupă, ele sunt mai eficiente și produc mai puțin zgomot.
Compania olandeză implicată în producerea energiei din surse regenerabile a lansat un proiect numit Arhimede care rezolvă ambele probleme într-o nouă clasă de turbine eoliene verticale - acestea funcționează aproape fără zgomot și convertesc vântului în energie mult mai eficient. Compania susține că turbina Liam F1 poate genera 1500 kW la viteza vântului de 5 m/s, ceea ce este suficient pentru a acoperi o jumătate din consumul de energie al unei gospodării medii europene.

Тихие ветряные турбины

 

Atunci când casa utilizează turbinele eoliene combinate cu panouri solare, ea poate funcționa autonom. "Când bate vântul, noi utilizăm energia produsă de turbine eoliene; când soarele strălucește - panouri solare pentru a genera energie", - spune directorul general al proiectului Arhimede, Richard Ruijtenbeek.

Тихие ветряные турбины

 

Drept bază pentru forma lamei la turbina Liam s-a luat forma membranei de nautilus (moluște marine). Construcția poate defini direcția vântului pentru a capta cea mai mare cantitate de energie și în același timp a produce puțin zgomot. Inventatorul turbinei, Marinus Mieremet, spune că puterea este de 80 la sută din energia maximă teoretică care ar putea fi utilizată de la vânt.

Тихие ветряные турбины

 

"În general, există o diferență de presiune a lamei rotorului din față și din spate. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă în cazul Liam F1. Diferența de presiune este creată de figura spațială instalată pe lamă sub forma de spirală. Acest lucru duce la o productivitate mai mare. Chiar și atunci când vântul bate asupra rotorului la un unghi de 60 de grade, acesta se rotește. Nu avem nevoie de software scump: turbinele eoliene se rotesc automat pentru a capta direcția optimă a vântului. După principiul giruetei. Și prin urmare turbina eoliană întâlnește o rezistență minimă, ea este aproape silențioasă", - spune Mieremet.

Тихие ветряные турбины

 

Compania lucrează  de asemenea asupra proiectelor de turbine eoliene mici, care pot fi instalate pe lanterne cu LED, pentru a le alimenta, pe bărci sau în iazuri mici.

Urmăriți  video despre istoria invenției turbinei Liam de la etapa invenției până la testele de teren.

 

Sursa

Sâmbătă, 14 iunie 2014
Vizualizări: 4368

Citiţi de asemenea

Catastrofa ecologică de la Strășeni amenință tot mai mult nu doar locuitorii din zonă, dar și pe cei din capitală. Probl...
26
Stația interplanetară NASA/JPL Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) continuă să lucreze în numele științei pe orbita planet...
61
O pasăre isteață. Nu întotdeauna oamenii văd în păsări creaturi inteligente. Poate că ei nu cunosc prea bine păsările? A...
75
"Cel mai bun lucru din faptul că sînt vegetarian este că știu că nu fac rău animalelor. În al doilea rînd, am mai multă putere. Sînt mult mai puternic decît atunci cînd mîncam carne...
155