ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Europa împotriva fumatului
 

 

Austria

În Austria, legea care interzice fumatul în sistemul alimentației publice a intrat în vigoare la 1 iulie 2010. În cafenele și restaurante, cu o suprafață care nu depășește 50 de metri pătrați, proprietarii întreprinderilor au dreptul de a decide şi a le face complet potrivite pentru nefumători sau a permite fumatul la toată lumea. Pentru întreprinderile mari de alimentaţie publică acţionează regula potrivit căreia fumatul este permis numai la mesele instalate într-o zonă specială. Pentru încălcarea legii proprietarii pot fi pedepsiţi cu amenzi de până la 10 mii de euro.

 

Belgia

În 2006 în Belgia a intrat în vigoare Legea privind interzicerea fumatului la locul de muncă. Din 1 ianuarie 2007 în țară a fost aplicată interdicția fumatului în restaurante, iar din ianuarie 2010 a fost interzis fumatul în cafenele unde în afara băuturilor puteți comanda și alimente. La 1 iulie 2011 a intrat în vigoare interdicția totală a fumatului în cafenelele din Belgia.

 

Bulgaria

Interzicerea fumatului în locurile publice a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005.

 

Regatul Unit

O lege care interzice fumatul în locurile publice a fost adoptată de Parlamentul britanic în februarie 2006 şi a primit avizul regal în luna iulie a acelui an. În Anglia, din 1 iulie 2007, se interzice fumatului în locurile publice: baruri, restaurante, cluburi, școli, spitale, închisori și alte instituţii în care muncesc oamenii. În Scoția, legea a intrat în vigoare la 26 martie 2006, în Țara Galilor și Irlanda de Nord - în aprilie 2007. Persoanele care încalcă legislația sunt supuse amenzilor mari. Dacă o persoană fumează într-un loc interzis, ea poate să se confrunte cu o amendă de la 30 la 200 de lire sterline, iar şeful companiei sau instituţiei care a permis fumatul poate fi amendat cu o sumă de până la 2 mii 500 de lire sterline.

 

Germania

Legea federală privind interzicerea fumatul în locurile publice, gări și transportul public a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2008 (în unele state legea este valabilă începând cu 1 august 2007). Fumatul este posibil doar în spațiile special amenajate. Contravenientul poate fi amendat cu o sumă de la 1 până la 5 mii de euro. De asemenea, este interzisă vânzarea produselor de tutun persoanelor sub vârsta de 18 ani. La 4 iulie 2010 rezidenții statului federal german Bavaria, la un referendum s-au pronunţai în favoarea unei interdicții totale a fumatului în locurile publice și întreprinderile de alimentaţie publică, inclusiv în faimoasele berării din Munchen, acum fumatul va fi imposibil şi în timpul Oktoberfest.

 

Grecia

La 1 septembrie 2010 a intrat în vigoare interdicția totală a fumatului în spațiile închise. Standardele prevăd o interzicere totală a fumatului în birouri, cinematografe, stadioane, transport, școli și spitale. De asemenea, nu se poate fuma în baruri, cafenele și restaurante. Începând cu luna iunie 2009 interzicerea fumatului a fost aplicată pentru spaţii închise până la 70 de metri pătrați, iar în instituții și întreprinderi, au fost amenajate camere speciale pentru fumat.

 

Danemarca

Interzicerea fumatului în baruri, restaurante și alte locuri publice a intrat în vigoare în luna august 2007. Legea permite fumatul numai în camere special destinate pentru fumat și la locul de muncă, dacă acesta este izolat de alte încăperi. Fumatul nu este, de asemenea, interzis în baruri cu o suprafaţă mai mică de 40 de metri pătraţi.

 

Irlanda

Irlanda a devenit prima țară din lume care a interzis fumatul în toate locurile publice. Legea relevantă este în vigoare din martie 2004. Fumatul este, de asemenea, interzis în taxiuri și autobuze (conform legislației, ele sunt tratate ca locuri publice).

 

Spania

Pe 2 ianuarie 2011 a intrat în vigoare legea care interzice fumatul în toate locurile publice din Spania. Conform legii, în Spania fumatul este interzis în toate locurile publice, fără excepţii, inclusiv stadioane, instituţiile de învăţământ, restaurante şi baruri, curţile interioare ale spitalelor, terenuri de joacă pentru copii și terenuri de sport, chiar dacă acestea sunt deschise. Legea anterioară, adoptată în 2006, de asemenea, interzicea fumatul în locurile publice, dar permitea în baruri şi restaurantele mari, de a îngrădi o parte de încăpere pentru fumători. Noua lege a lipsit proprietarii restaurantelor de o astfel de posibilitate.

 

Italia

La 10 ianuarie 2005 a intrat în vigoare legea privind interzicerea totală a fumatului în locurile publice. Fumatul este permis doar în încăperile dotate cu echipament special.

 

Letonia

În toate locurile publice fumatului a fost interzis începând cu ianuarie 2008. Anterior fumatul a fost interzis în instituţiile de învăţământ, cafenele și baruri (cu excepția locurilor special amenajate), la evenimentele publice, precum și în apropierea birourilor guvernamentale.

 

Moldova

Începând cu 1 iulie 2004 a fost interzis fumatul în toate instituțiile administrației publice centrale și locale. Potrivit legii, oficialii şi vizitatorii de ministere și agenții, pot fuma doar în zonele special desemnate în afara clădirilor.

 

Țările de Jos

Interzicerea legislativă privind fumatul în restaurante, cafenele și baruri a intrat în vigoare la 1 iulie 2008. Cu toate acestea, în renumitele cafenele shop din Țările de Jos, este permis fumatul marijuanei, cu condiția că vizitatorii nu vor amesteca aceasta cu tutun. Legea nu interzice fumatul pe terasele situate în aer liber. Pentru fumători, proprietarii instituţiilor publice pot, de asemenea, crea camere speciale izolate, în care nu trebuie să intre angajaţii și în care vizitatorii nu sunt deserviţi. În noiembrie 2010, autoritățile olandeze au anulat interdicția privind fumatul în baruri și cafenele cu o suprafaţă nu mai mică de 70 de metri pătraţi.

 

Norvegia

Fumatul în restaurante și baruri este interzis începând cu 1 iunie 2004. Anterior, fumatul în locuri publice: la locul de muncă, în lifturi, transporturi a fost limitat din 1988.

 

Polonia

La 15 noiembrie 2010 legea a interzis fumatul, consumul de tutun la stațiile de transport public, locuri de odihnă și distracție pentru copii, restaurante, cluburi, instituții de învățământ și spitale, pe terenuri sportive.

 

San Marino

În iulie 2008, în Republica San Marino a intrat în vigoare un nou cod de conduită la volan, în care, în special se interzice fumatul la volan. Conform noilor norme, un fumător prins la volan, va fi obligat să plătească o amendă de 100 de euro.

 

Slovenia

Începând cu luna august 2007 se interzice fumatul în hoteluri, restaurante, spitale, aziluri pentru bătrâni şi închisori. Aici fumatul este permis numai în camere de fumat special amenajate. Pentru încălcarea acestor norme persoanele private se confruntă cu o amendă de 125 de euro, iar proprietarii instituţiilor vor plăti până la 33 de mii de euro.

 

Ucraina

Legea "Cu privire la măsurile de prevenire și reducere a consumului produselor de tutun și efectele nocive asupra sănătății populaţiei" care interzice fumatului în locurile publice a intrat în vigoare la 1 iulie 2006. Potrivit legii, pentru cei care nu fumează în locurile publice se oferă nu mai puțin de jumătate din zonă plasată astfel, încât fumul să nu se răspândească pe acest teritoriu. În septembrie 2008, consiliul municipal din oraşul Kiev, a interzis complet fumatul în spaţiile de joacă pentru copii, stațiile de transport municipal și alte locuri publice.

De asemenea, fumatul este complet interzis în cluburile de jocuri, cinematografe şi teritorii adiacente. Fumatul este interzis pe o zonă de 50 de metri în jurul staţiilor de transport public. Interdicția se aplică, de asemenea, la ascensoare, scările de bloc, cămine, pasaje subterane şi telefoane publice. În lista de interzicere totală a fumatului au intrat bisericile și zona de 50 de metri în jurul lor, instituțiile de învățământ, de cultură, de cultură fizică și sport, spitale, zone de agrement, inclusiv parcuri, plaje, scuaruri, terenuri de vară, clădirile pentru activităţi sportive închise şi în aer liber, locuri de muncă la companii , instituții și organizații de proprietate diferită.

Fumatul este interzis parțial în birourile întreprinderilor și organizațiilor, unităţi de afaceri care folosesc forţa de muncă angajată, unităţi de comerţ, printre care tarabe, chioşcuri, piețe, târguri, unități de alimentaţie publică, inclusiv restaurante, baruri, pub-uri, cafenele, precum și cluburi de noapte, discoteci, unităţi din sfera de divertisment, organele puterii de stat și de administraţie publică locală. Aceste obiecte ar trebui să fie echipate cu locuri special izolate pentru fumat şi semne de informare.

La 1 iunie 2012 președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a semnat o lege care interzice fumatul și publicitatea în favoarea produselor de tutun la toate stadioanele în timpul meciurilor din Campionatul European de Fotbal Euro-2012. Această decizie a fost luată la propunerea UEFA care susţine programul anti-tutun în perioada desfăşurării meciurilor de fotbal.

 

Finlanda

Interzicerea fumatului în locurile publice a fost introdusă în Finlanda în 1976, de atunci această lege a suferit nişte modificări şi a devenit mai severă. În 2000 a fost adoptată o lege în conformitate cu care toate instituţiile de alimentaţie publică au fost împărțite în zone pentru fumători și nefumători. Din 1 octombrie 2010 a intrat în vigoare o lege care prevede măsuri mai stricte de control al tutunului. Noua lege de tutun interzice complet fumatul în locurile publice. Este complet interzisă publicitatea produselor de tutun, sponsorizarea și alte măsuri din partea producătorilor de tutun. Autoritățile şi-au pus un scop: a deveni o țară nefumătoare până în 2040.

 

Franța

Interzicerea fumatului în locurile publice a intrat în vigoare în februarie 2007. Inițial, legea a interzis fumatul la întreprinderi, instituții, instituții de învățământ și spitale, la toate mijloacele de transport public, în magazine şi centre comerciale, teatre. Începând cu 1 ianuarie 2008 a fost interzis fumatul în restaurante, cafenele, cazinouri și discoteci. Persoanele ce încalcă legea riscă o amendă de 68 de euro, iar conducătorii de instituţii şi întreprinderi care nu respectă regulamentul stabilit de lege - în valoare de 135 de euro.

 

Croația

Interzicerea fumatului în locurile publice a intrat în vigoare la data de 6 mai 2009. Legea care interzice fumatul este în vigoare doar în încăperile închise. Legea a fost adoptată de către autoritățile din țară la sfârșitul anului 2008. În septembrie 2009, Parlamentul Croat a adoptat amendamente la legea privind interzicerea fumatului în locurile publice, care au intrat în vigoare în luna mai. Modificările au permis fumatul în restaurante şi cafenele de o anumită dimensiune, prevăzute cu o ventilație forțată, tot acolo trebuie să fie postate avertismente cu privire la pericolul fumatului. Pentru cafenele mici, regulile despre zonele de fumat sunt mult mai liberale.

 

Muntenegru

Legea care interzice fumatul în locurile publice este valabilă din februarie 2005. Este interzis fumatul la locul de muncă în toate organizațiile de stat și publice, instituții culturale şi locuri publice de divertisment, şcoli, discoteci, cafenele, restaurante, transport public și chiar în toalete publice.

 

Suedia

Legea care interzice fumatul în restaurante, cafenele și baruri a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005. Legea permite proprietarilor barurilor și restaurantelor de a avea o cameră specială pentru fumători, care trebuie să fie izolată de restul spațiilor, în ea este interzis de mâncat sau de băut.

 

Estonia

Interzicerea fumatului în locurile publice este valabilă din iunie 2007. Conform legii, în locurile de alimentaţie publică, inclusiv restaurante, baruri și cluburi de noapte, fumatul este permis doar în spații special amenajate. Fumatul este interzis la stațiile de autobuz, treceri de pietoni, scările blocurilor. Fumatul este permis doar în cafenele situate în aer liber.

 

 

Sursa: greenhunter.ru

 

 

Miercuri, 30 ianuarie 2013
Vizualizări: 3490

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
276
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
204
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
359
Cel mai vestit chirurg, profesorul Fiodor Grigorievici a avut aproape întotdeauna o greutate de aproximativ 65 de kilo...
351