Ewicon — generator eolian fără piese în mișcare
Una din principalele probleme ale turbinelor eoliene tradiționale constă în faptul că piesele lor aflate în mișcare, în procesul de funcţionare sunt predispuse la uzură și degradare, în special în timpul vântului intens. De asemenea, aceste sisteme produc zgomot și vibrații, care reduc flexibilitatea utilizării acestora. Pentru a aborda problemele legate de turbinele eoliene tradiţionale, Mecanoo Architects și Universitatea Tehnică din Delft (Delft University of Technology) şi-au unit forţele în scopul dezvoltării unui prototip de moară de vânt fără palete, care poate fi deja văzut în fața clădirii Facultății de Inginerie în oraşul Delft, Țările de Jos. Noul sistem este numit Ewicon – Electrostatic Wind Energy Converter - Convertor electrostatic de energie eoliană.
Vântul este o sursă importantă de energie regenerabilă. Multe companii sunt în căutarea soluțiilor noi, mai performante, pentru a produce acest tip de energie. Există diferite moduri de obţinere a energiei din vânt şi cel mai popular dintre ele este utilizarea turbinelor eoliene. Folosind mișcarea de rotație a paletelor, astfel de generatoare convertesc energia cinetică a vântului în energia mecanică. Apoi generatorul electric transformă această energie mecanică în energie electrică.
Compania Mecanoo Arhitects a încercat să exploreze posibilitatea de a produce electricitatea din vânt, fără etapa de conversie în energia mecanică. Acest lucru este posibil, dacă vom lăsa vântul să mute particulele încărcate în direcția opusă câmpului vectorial al câmpurilor electrice.
În calitate de particule încărcate, Ewicon utilizează picături de apă. Intensitatea câmpului electric mişcă particulele încărcate pozitiv în direcția electrodului taxat negativ. Dacă vom lăsa vântul să mute particulele încărcate în direcția opusă, spre electrodul taxat pozitiv, energia potențială a particulei va crește, ca și cum noi am încerca să ridicăm o piatră grea, depășind forța de gravitație.
Aceasta creştere de energie poate fi colectată prin metode diferite. Cel mai simplu pentru înțelegere este aceea în care particulele încărcate sunt create de sistemul de taxare format din duze și electrozi. Vântul mișcă aceste particule într-un rezervor izolat, sporind astfel tensiunea electrică în sistem. Energia electrică care este colectată intr-un rezervor poate fi convertită, transmisă și utilizată pentru nevoile zilnice. După cum vedem, în acest caz, pentru funcționarea eficientă a întregului sistem, sunt necesare două componente separate.
Din fericire, există a doua metodă, care necesită prezența doar unui singur component. Sistemul de particule încărcate este izolat de Pământ. Nu există nici un rezervor separat. Dispersia particulelor încărcate pozitiv din sistemul de taxare duce la formarea particulelor încărcate negativ în spatele zonei de dispersie. Acest lucru crește tensiunea electrică a sistemului și reprezintă metoda utilizată pentru sistemul Ewicon.
În prezent există un mic prototip al instalației. Compania software declară că pentru a obţine versiunea completă ea are nevoie de mai mult timp pentru cercetări.
Lucru bun în acest sistem este faptul că el poate fi proiectat în diferite forme și dimensiuni. Sistemul este modular, el poate fi ușor extins. Sitemul poate fi montat pe mare, ca o singură instalație, precum și în formă de parc eolian compus din colectoare. De asemenea, din cauza lipsei pieselor în mișcare în structura sistemului, acesta nu emite zgomot, umbre intermitente şi vibraţii. Aceste beneficii deschid pentru sistemul Ewicon mai multe posibilități și îl fac potrivit pentru utilizarea pe scară largă în orașe și pe acoperișurile clădirilor.
Sursa: facepla.net - materiale - Designboom