Exisă acvariu nu doar pentru pești, ci și pentru albine
Un locuitor al satului Tarakanov, raionul Dubensky, regiunea Rovnensky, Nicolai Maximciuk, a creat un stup transparent din sticlă. Astfel el a decis să distragă atenția nepotului său de la jocurile pe calculator și de la televizor și să se ocupe cu ceva util. Ideea a avut succes. Însă nu numai nepotul lui a fost interesat de această invenție, ci și apicultorii.
Acvariu pentru albine
Primul exemplar al unui astfel de stup a fost creat de Maximciuk acum o jumătate de secol.
"Familia de albine este una dintre minunile naturii. Îmi doream foarte mult să văd din interior cum trăiesc ele, așa că am făcut o cutie de sticlă și am pus rame acolo. Puteam să stau ore întregi și să mă uit. Este mult mai interesant decît un acvariu cu pește. Vedeam cum albinele se încălzesc cînd începe să se răcească afară. Ele se adună într-un ghem. În mijlocul acestuia se păstrează o temperatură constantă de 37 °C. Albinele care s-au încălzit în mijloc, se tîrăsc în afară, permițîndu-le celor de la margine să intre și să se încălzească. Acest ghem este în continuă mișcare. Atunci cînd temperatura exterioară crește, ghemul se lărgește, iar atunci cînd temperatura scade, albinele se înghesuie mai strîns”, își amintește Maximciuk.
”Nu era comod să ținem colonia de albine într-un stup transparent, deoarece în fiecare iarnă trebuia să mutăm insectele într-un stup obișnuit”. Odată primăvara, cutia de sticlă a dispărut undeva, iar Nicolai a abandonat această idee. Dar după aproape 50 de ani, pensionarul a trebuit să revină la invenția sa.
"Nepotul a început să crească și, ca toți băieții, a început să stea prea mult în fața televizorului și a calculatorului. Părinții lucrau, nu aveau timp să se ocupe cu el, astfel copilul a rămas în grija mea. Într-o zi, cînd el a venit în vizită, am scos plapuma de pe stupul transparent și i-am arătat munca insectelor mici. El, fascinat, privea și întreba ce și cum funcționează”, povestește bunicul.
Metoda bunicului a funcționat. Micului Vanea i-a plăcut atît de mult albinele, încît a trebuit să-i facă un stup separat și să-i dea o familie de albine. Băiatul îngrijește cu plăcere de animalele sale de companie și a învățat deja cum să scoată mierea. Seara, el, alături de bunicul său, citește cărți despre apicultură și face noi rame pentru faguri.
Somn terapeutic pe stupi
Nicolai ține un stup de sticlă în bucătăria casei sale. Îl protejează de lumina directă a soarelui cu un prosop. Descoperă stupul în așa mod încît să nu întrerupă semiîntunericul din interior. Stupina principală cu 130 de familii de albine se află la vila sa din regiunea Kirovograd.
"În bucătărie am doar o mică familie, astfel încît nepotul meu să se bucure și să-i surprindă pe oaspeți. Oricine vine la noi, toată lumea "merge în stup" timp de două ore. Am văzut că oamenilor le place și am început să le iau cu mine la expoziții. Într-o zi nu le-am acoperit bine și albinele au început să zboare cînd le transportam în mașină. Ne-au înțepat pe toți, am venit la expoziție cu pete roșii. Dar de atunci am corectat toate neajunsurile și acum duc stupul fără frică".
În acest an, Nicolai intenționează să deschidă un cabinet de apiterapie într-unul din sanatoriile din Truscoveț. Pentru aceasta, el vrea să amenajeze o cameră în care oamenii să poaă dormi pe stupi. Aceasta este considerată o procedură foarte utilă - se presupune că albinele refac aura omului, îmbunătățesc starea de bine, somnul și starea psihologică. Și pentru a atrage clienți, el vrea să pună în cameră un stup transparent.
"Se spune că apicultorii trăiesc mai mult pentru că comunică îndeaproape cu albinele", rîde Maximciuk. ”Eu chiar am dormit odată pe stupi, pentru că nu era alt loc în remorca de la vilă. Am dormit cu adevărat bine: "Sunetul lor monoton ”ju-ju-ju” te adoarme în cîteva minute. Vaporii și mirosul de miere cu propolis îmbunătățesc respirația, devii mai ușor și calm. Cred că oamenilor, care vor veni la sanatoriu, le va plăcea această procedură”.